Ελλαδα

Ερημώνει η Ήπειρος: Σε αναστολή 29 σχολεία λόγω έλλειψης μαθητών

Οι υποχρεώσεις των γονέων «διώχνουν» τους μαθητές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζαγοροχώρια
© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Καμπανάκι» για την Ήπειρο, όπου σχολεία και νηπιαγωγεία κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών

Κλείνουν 19 δημοτικά σχολεία και 10 νηπιαγωγεία στην Ήπειρο για το σχολικό έτος 2023-24, καθώς δεν υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός μαθητών.

Συγκεκριμένα, αναστέλλουν τη λειτουργία τους 11 σχολεία σε Γιάννενα και Άρτα, 4 στην Πρέβεζα και 3 στη Θεσπρωτία.

Στους Ασπράγγελους Ζαγορίου η κατάσταση δεν επιτρέπει αισιοδοξία για το πρώτο κτύπημα του κουδουνιού, τον Σεπτέμβριο.

Γιατί φεύγει ο κόσμος

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου, Γιώργος Σουκουβέλος, θέτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, των οποίων οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί, όπως επίσης και το ζήτημα της υπογεννητικότητας και της «αιμορραγίας» του πληθυσμού στα αστικά κέντρα. Οι γονείς δεν βρίσκουν εργασία στην περιοχή και μετακινούνται σε πόλεις, με αποτέλεσμα και τα παιδιά να εγκαταλείπουν τα σχολεία.

Σε ένα από τα χωριά, ο Δήμος θα κάνει τα πάντα για να παραμείνουν μια δασκάλα και μια νηπιαγωγός, καθώς η απόσταση από τα Γιάννενα είναι 85 χλμ. και η καθημερινή μετακίνηση, ειδικά τον χειμώνα με το χιόνι, είναι αδύνατη.

Κάθε χρόνο η κατάσταση επιδεινώνεται, ενώ τα παιδιά πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

«Το 1979-80 είχαμε 120 παιδιά στο σχολείο. Τώρα ο κόσμος έφυγε στις πόλεις και τα σχολεία ερήμωσαν, όπως και η Ήπειρος», σημειώνει στην ΕΡΤ ο κ. Σουκουβέλος.

«Το μεγαλύτερο είναι το θέμα εργασίας και οι απαιτήσεις των γονέων. Ωστόσο, ο Δήμος δεν μπορεί να κατασκευάσει σε κάθε κοινότητα τις υποδομές που χρειάζονται», προσθέτει. Ενδεικτικά αναφέρονται οι απαιτήσεις για κολυμβητήριο, σχολές χορού και φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Όλα τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πηγαίνουν στα γυμνάσια των Ιωαννίνων. Μόνο τα παιδιά στα δημοτικά εξακολουθούν να φοιτούν στα υπάρχοντα σχολεία, αλλά και σε αυτά σταδιακά ο αριθμός των μαθητών μειώνεται δραματικά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cun5ucgfy5dl)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ