Ελλαδα

Το «κίνημα της πετσέτας» στα διεθνή ΜΜΕ

Τι γράφουν Daily Mail και η αυστριακή Der Standard

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξαπλώστρες σε παραλία
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κίνημα της πετσέτας – Daily Mail: Θυμωμένοι Έλληνες κατά όσων τους κλέβουν τις παραλίες

Με πόλεμο και σταυροφορία κατά της κατάληψης παραλιών από ξαπλώστρες παρομοιάζει η Daily Mail το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» που εξαπλώνεται στην Ελλάδα.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι το κίνημα δημιουργήθηκε στην Πάρο από κατοίκους που είχαν κουραστεί από την «έλλειψη ελεύθερου χώρου στις παραλίες», λόγω της «επιθετικής κατάληψης από ξαπλώστρες».

Οι κάτοικοι, αναφέρει η Daily Mail, υποστηρίζουν ότι οι παράνομες επιχειρήσεις «γδέρνουν» τους παραθεριστές, οι οποίοι πληρώνουν υπερβολικά για μια θέση και δεν αφήνουν χώρο στους ντόπιους.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων με πλακάτ σε παραλίες της Πάρου.

«Από την Πάρο το κίνημα εξαπλώθηκε και αλλού και πλέον ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης έχει δώσει εντολή να παταχθούν οι παράνομες επιχειρήσεις», αναφέρει η Daily Mail.

«To κίνημα κατέγραψε τιμές όπως 60 ευρώ την ημέρα για μια ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες, ενώ με 120 ευρώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια "VIP περιοχή"», σημειώνεται επίσης.

«Τα μέλη του κινήματος λένε ότι οι παραλίες είναι δημόσιος χώρος στον οποίο όλοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης και ότι πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επεκτείνονται πέρα από τον χώρο που τους επιτρέπει η άδεια».

Ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, έχει συγκεντρώσει 2.200 υπογραφές αλλά ακόμα δεν ξέρει πως να επιλύσει την κατάσταση ενώ το κίνημα έχει εξαπλωθεί και σε άλλα νησιά. Ο ίδιος δήλωσε στο βρετανικό μέσο: «Βιώνουμε μια κατάσταση όπου η απρέπεια είναι ούτως ή άλλως τόσο διαδεδομένη. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».

Kαταληκτικά, η Daily Mail αναφέρει: «Σύντομα, μετά την Πάρο το κίνημα επεκτάθηκε και στη Νάξο και σε άλλα νησιά με συμμετοχή, αλλά και αψιμαχίες με ιδιοκτήτες που είχαν ξαπλώστρες στις ακτές».

Der Standard: «Το κίνημα της πετσέτας επαναστατεί»

Δημοσίευμα για την προσπάθεια που επιχειρείται στην Πάρο και άλλα νησιά να αποδοθεί τμήμα των παραλιών στους πολίτες, απαλλαγμένο από παράνομα τοποθετημένες ομπρέλες και ξαπλώστρες, φιλοξενεί η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Το δημοσίευμα σημειώνει: «Μερικές δεκάδες πολίτες της Πάρου θα μπορούσαν να γίνουν πρωτοπόροι για όλη την Ελλάδα στον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και κατά των παράνομων beach bars. Την Κυριακή πραγματοποίησαν πορεία με πετσέτες και πανό στην παραλία Σάντα Μαρία στο βόρειο τμήμα της Πάρου. "Διεκδικούμε τις παραλίες μας" και "Σώστε τις παραλίες", φώναζαν μπροστά στους έκπληκτους τουρίστες. Η διαμαρτυρία δεν στρέφεται κατά των τουριστών, αλλά κατά των αναρίθμητων παράνομων και ημιπαράνομων beach bars, των οποίων οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες κλείνουν τις παραλίες. Στις αρχές Μαΐου, με την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έστειλε εγκύκλιο στους Εισαγγελείς όλης της χώρας, με την οποία ζητούσε αυστηρή παρέμβαση. Στόχος ήταν να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως δημόσιες. "Η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει ιδιωτικές παραλίες", αναφερόταν στην εγκύκλιο».

Και το άρθρο καταλήγει: «Οι διαδηλωτές της Πάρου, που τα μέσα ενημέρωσης βάφτισαν "κίνημα της πετσέτας", θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προηγούμενο στην Ελλάδα, επειδή το φαινόμενο της παράνομης εξάπλωσης των μπαρ στις παραλίες ενοχλεί πολλούς Έλληνες. Ήδη οι διοργανωτές λαμβάνουν τεράστια ενθάρρυνση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα φανεί εάν το κίνημα θα εξαπλωθεί και πέρα από την Πάρο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ