Ελλαδα

Ellinika Hoaxes: Δεν αθωώθηκε ο πατήρ Αντώνιος της «Κιβωτού»

Οι φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τι ισχύει στην πραγματικότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιβωτός του Κόσμου - π. Αντώνιος
© EUROKINISSI

Ευρεία διάδοση στα social media έχει τις τελευταίες μέρες η φήμη ότι αθωώθηκε ο πατέρας Αντώνιος της «Κιβωτού» για την κατηγορία της ασέλγειας - Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Στα τέλη του Ιουνίου έγινε γνωστό ότι ο πατέρας Αντώνιος αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης για την «Κιβωτό του Κόσμου».

Ωστόσο, εδώ και λίγες μέρες γνώρισε ευρεία διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός πως ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», κρίθηκε «αθώος πέραν πάσης αμφιβολίας» στην ποινική υπόθεση για ασέλγεια κατά ανηλίκων.

Παράλληλα, κυκλοφόρησε και άλλη μια φήμη ότι η «Κιβωτός» έχει περάσει στον έλεγχο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα για τον πατέρα Αντώνιο

Όπως ενημερώνουν τα Ellinika Hoaxes, αναφορικά με τον πρώτο ισχυρισμό, δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια εξέλιξη. Αντίθετα, ο πατέρας Αντώνιος παραμένει κατηγορούμενος.

Στις 30 Ιουνίου 2023, έγινε γνωστό ότι αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, όπου βρέθηκε ως κατηγορούμενος για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση.

Του επιβλήθηκαν, συγκεκριμένα, οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα, ενώ θα έπρεπε να καταβάλει χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ.

Έκτοτε, δεν έχει γίνει δημόσια γνωστή κάποια δικονομική εξέλιξη στην ποινική διαδικασία που τον αφορά.

«Δυστυχώς η λάσπη που έχει δεχθεί ο πατήρ Αντώνιος οδηγεί τους υποστηρικτές του σε υπερβολές. Όχι, δεν έχει εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα. Χθες υπέγραψα πέρας ανάκρισης. Απλώς διακινούνταν πληροφορίες περί προφυλάκισής του και μετά ταύτα θεωρήθηκε ότι οι επιβληθέντες περιοριστικοί όροι συνιστούν μορφή αθώωσης. Λόγω δε των διαρροών τμημάτων δικογραφίας […] εκτιμήθηκε διά της ανάγνωσης των στοιχείων ότι δεν υφίσταται πραγματική υπόθεση», διευκρίνισε στα Ellinika Hoaxes o Θρασύβουλος Κονταξής, ένας εκ των δικηγόρων του ιδρυτή της «Κιβωτού».

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 308 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019), εφόσον περατώθηκε η κύρια ανάκριση, αναμένεται εν συνεχεία εισαγγελική πρόταση για απαλλακτικό ή παραπεμπτικό σε δίκη βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Δεν έχει φτάσει η υπόθεση σε αυτό το σημείο.

Καθόσον δεν έχει εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα, ο π. Αντώνιος εξακολουθεί να θεωρείται κατηγορούμενος και ισχύουν οι προαναφερθέντες περιοριστικοί όροι.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 71 ΠΚ) και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 6 παρ. 2 ΕΣΔΑ), που θεμελιώνουν το τεκμήριο αθωότητας, ο κατηγορούμενος για ένα ποινικό αδίκημα τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικαστεί αμετάκλητα. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από τον ισχυρισμό ότι ο π. Αντώνιος ήδη αθωώθηκε και απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για ασέλγεια.

Ψευδής ο ισχυρισμός για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Επιπροσθέτως, όσον αφορά στον ισχυρισμό ότι «η Κιβωτός του Κόσμου έχει περάσει στα χέρια της ΤΕΡΝΑ», θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει πραγματική βάση.

Η ΑΜΚΕ Κιβωτός του Κόσμου (πλήρης επωνυμία: ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ) λειτουργεί ως αστική εταιρία του άρθρ. 784 Α.Κ., και έχει νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με επικεφαλής (Πρόεδρος ΔΣ) την Αλεξάνδρα Μαρτίνου (οικονομολόγος και ήδη πρόεδρος του «Μαζί για το παιδί»).

Δεν συγκαταλέγεται στο ΔΣ της «Κιβωτού» κανένα από τα στελέχη του ΔΣ της ΤΕΡΝΑ, ούτε ο νυν υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σύζυγος της Αλεξάνδρας Γουρζή, κόρης του προέδρου της ΤΕΡΝΑ, Μιχάλη Γουρζή. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα από το ΓΕΜΗ, δεν προκύπτει κάποια εταιρική σχέση μεταξύ της ΤΕΡΝΑ και της Κιβωτού του Κόσμου.

Το κτίριο, το οποίο προοριζόταν να παραχωρηθεί στην «Κιβωτό», ανήκει στον e-ΕΦΚΑ και βρίσκεται στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην Αθήνα. Είχε αρχικά συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το Νοέμβριο του 2022 διάταξη για δυνατότητα παραχώρησης χρήσης στην Κιβωτό του Κόσμου, ωστόσο η ρύθμιση αποσύρθηκε.

Με απόφαση του ΔΣ του e-ΕΦΚΑ το Δεκέμβριο του 2022 (ΑΔΑ Ψ4ΔΜ46ΜΑΠΣ-ΓΝ9), ανακλήθηκε απόφαση για μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης του κτιρίου στην «Κιβωτό», και αποφασίστηκε η χρήση του ακινήτου «για τη στέγαση αρχείων του e-ΕΦΚΑ προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του». Αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πληροφορία από το Νοέμβριο του 2022 ότι το κτίριο δόθηκε στην ΤΕΡΝΑ.

Σε απάντηση ερωτήματος προς την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Όμιλο Εταιρειών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η κα. Μαίρη Ανδρεάδη, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου, δήλωσε τα εξής στα Ellinika Hoaxes στις 2 Αυγούστου 2023:

«Όσον αφορά στον ισχυρισμό πως η Κιβωτός “έχει περάσει στα χέρια της εταιρείας ΤΕΡΝΑ”, μετά βεβαιότητας δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή των θυγατρικών του και η “είδηση” είναι απόλυτα ψευδής. Όσον αφορά στο δημοσίευμα για το ακίνητο, ουδεμία σχέση έχει ο Όμιλος με το εν λόγω ακίνητο του ΕΦΚΑ. Ως εκ τούτου, αμφότερα τα θέματα αποτελούν ψευδείς και παραπλανητικές αναφορές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ