Ελλαδα

Στον «πάγο» ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης για τις εκρήξεις στην Νέα Αγχίαλο

Οι εκρήξεις προκάλεσαν πανικό στην περιοχή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα Αγχίαλος: Προς καρατόμηση ο διοικητής της 111ΠΜ
© EUROKINISSI/ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

Φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο: Απαλλάσσεται των καθηκόντων του ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης 

Στον «πάγο» μπαίνει ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, με αποφαση του Αρχηγού ΓΕΑ, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Νέας Αγχιάλου, απαλλάσσεται των καθηκόντων της διοίκησης της μέχρι την ολοκληρωση της κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης, που έχει διαταχθεί για τα αίτια και τις συνθήκες σχετικά με τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών, στην περιοχή Καράμπα του νομού Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο διοικητής μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Η απόφαση έρχεται μετά τα όσα διαδραματίστηκαν, εχθές, στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, όπου η φωτιά έφτασε μέχρι αποθήκη πυρομαχικών. Εκρήξεις προκάλεσαν πανικό στην περιοχή, που κάτοικοι και ταξιδιώτες εκκένωσαν προς τον Βόλο.

Οι αρχές μέσω 112 διέταξαν εκκένωση της περιοχής σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, το οποίο μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.

Εντολή Δένδια για ασκήσεις πυρασφάλειας και έλεγχοι σε όλα τα στρατόπεδα

Νωρίτερα, εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας, σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίσθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής Κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

ΕΔΕ για την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών

Υπενθυμίζεται ότι σε έκτακτη δήλωση προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με αφορμή την έκρηξη χθες στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

«Ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Ήδη εκδόθηκε η απόφαση διενέργειάς της από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν. Στο ακέραιο» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό, της πυρκαγιάς στη Νέα Αγχίαλο, σε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, στην περιοχή Καράμπα της Μαγνησίας, έχω λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Ήδη εκδόθηκε η απόφαση διενέργειάς της από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν. Στο ακέραιο.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης.

Στο ευρύ πλαίσιο: Ζήτησα τον έλεγχο των Συστημάτων Πυρασφάλειας όλων των σχηματισμών, όλων των στρατοπέδων, όπως και των πάσης φύσεως στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πατρίδας μας.

Ζήτησα τον επανέλεγχο των Σχεδίων Πυρασφάλειας, όλων των Στρατοπέδων, όλων των Μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω: Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων, του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί απόλυτη διαχρονική προτεραιότητα της κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ