Ελλαδα

Δραματικές ώρες στη Μαγνησία: Εκκενώσεις διά θαλάσσης, εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο

Η φωτιά έφθασε σε αποθήκη πυρομαχικών της αεροπορίας

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δραματικές ώρες στη Μαγνησία: Εκκενώσεις διά θαλάσσης, εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο
Δραματικές ώρες στη Μαγνησία © Nephele Nomikou / SOOC

Φωτιά στη Μαγνησία: Οι φλόγες έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού - Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Εκτός ελέγχου είναι η φωτιά στη Μαγνησία, με το κύριο πρόβλημα να εντοπίζεται το απόγευμα της Πέμπτης στη Νέα Αγχίαλο όπου ακούγονται συνεχείς εκρήξεις.

Σύμφωναμε την ΕΡΤ, οι φλόγες έχουν μπει σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Η αποθήκη της ΠΑ βρίσκεται στις Μικροθήβες, 4χλμ βορειοδυτικά της Αγχιάλου και έχει εκκενωθεί από το προσωπικό.

Το ωστικό κύμα των εκρήξεων ήταν τέτοιο που οι κάτοικοι και οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή έχουν θορυβηθεί ιδιαιτέρως, ενώ έχουν σπάσει τζάμια σε οικίες. Στην περιοχή, πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς από τις εκρήξεις.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuczdd8tpvip)

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στην αποθήκη της ΠΑ φυλάσσονται όπλα από F-16, βόμβες 1000 και 2000 λιβρών και όπλα όπως πύραυλοι ΗΑΑRM. Βασική αποστολή της 341 Μοίρας που υπάγεται στην 111 Πτέρυγας Μάχης είναι η καταστολή εχθρικής αεράμυνας με πυραύλους AMRAAM, AIM-9, σφαίρες κ.ά. 

Στην περιοχή έχει διακοπεί προσωρινά η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς λόγω των εκρήξεων.

Επιχείρηση εκκένωσης δια θαλάσσης

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τα στελέχη του λιμενικού σώματος, καθώς κόσμος έχει συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Νέας Αγχιάλου προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας των απανωτών εκρήξεων που ακούγονται από αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και εξαιτίας του πύρινου μετώπου που πλησιάζει απειλητικά.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη της ATHENS VOICE, Γιώργο Σόμπολο, τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, δύο ρυμουλκά και 22 ιδιωτικά σκάφη έχουν μεταφέρει ήδη 30 άτομα από τη Νέα Αγχίαλο στον Βόλο, με το Λιμενικό να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cud0ka3ap08p)

Στελέχη του Λιμενικού έχουν αναλάβει την επιβίβαση των πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, τα οποία αυτή την ώρα έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Οι πολίτες μεταφέρονται στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία, μεταφέρονται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου. Από εκεί, θα διοχευτούν σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Αυτό που αναφέρουν στελέχη της πυροσβεστικής είναι πως ο δρόμος προς Βόλο είναι ανοικτός, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται τις εκρήξεις που ακούγονται σποραδικά στην περιοχή και οι οποίες προέρχονται από αποθήκη με πυρομαχικά της 111 Πτέρυγας Μάχης. Αποθήκη η οποία έχει κατά βαση βόμβες αεροσκαφών και σφαίρες.

Μηνύματα από το 112

Το απόγευμα ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Κόκκινα και Περίβλεπτο Βόλου. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Βελεστίνο Βόλου.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κόκκινα και Περίβλεπτο εκκενώστε τώρα προς Βελεστίνο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα, διαδοχικά μηνύματα του 112 δέχτηκαν οι κάτοικοι εννιά περιοχών του δήμου Βόλου λόγω των αναζωπυρώσεων που έχουν σημειωθεί σε σημεία στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι εκκενώσεις γίνονται προληπτικά εξαιτίας της έντασης των ανέμων που αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο.

Ειδικότερα οι κάτοικοι των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο.

Παράλληλα οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλμυρό.

Δραματικές ώρες στη Μαγνησία: Εκκενώσεις διά θαλάσσης, εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο

Ακόμη, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Καστράκι προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μικροθήβες Βόλου.

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας Ευάγγελος Λιακόπουλος δήλωσε στην ιστοσελίδα magnesianews.gr ότι «υπάρχει αναζωπύρωση ανατολικά-νοτιοανατολικά του χωριού, προσπαθούμε να την ελέγξουμε. Θα χαράξουμε ζώνη άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα ώστε να μην κατεβεί στο χωριό. Χθες το βράδυ δόθηκε μάχη για να μην μπει στο χωριό, κερδήθηκε η μάχη, σήμερα είναι νέα μάχη. Ευελπιστούμε να τη σταματήσουμε».

Τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν στο σημείο, ενώ εκεί βρίσκεται και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Πάνω από 50.000 στρέμματα έχουν καεί

Οι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή έχουν μειωμένη ένταση και μόνο κάποιες ξαφνικές ριπές επιδεινώνουν την κατάσταση.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που έκανε την πόλη του Βόλου και τα προάστιά της να ζήσουν εφιαλτικές στιγμές συμμετέχουν 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, 8 πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, αλλά και πολλές ιδιωτικές, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Δύο νεκροί από την πυρκαγιά

Δύο άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους στο πύρινο μέτωπο που μαίνεται στη Μαγνησία, ενώ χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ακόμα ένα άτομο.

Μία ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στην περιοχή Χοροστάσι Μαγνησίας, σε τροχόσπιτο όπου διέμενε με τον σύζυγό της, σε περιοχή με ξερά χόρτα που παραδόθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύζυγός της, που βρισκόταν δίπλα της, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του.

O 45χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν τις τελευταίες ώρες στη Μαγνησία, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, εντοπίστηκε απανθρακωμένος.

Μεγάλες καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης

Μεγάλες καταστροφές έχουν καταγραφεί ήδη στο δίκτυο ύδρευσης του ευρύτερου Βόλου.

Με ανακοίνωσή της, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου αναφέρει: «Εκτεταμένες ζημιές, που ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Ήδη από την επιχείρηση συντάχθηκε αναλυτικός κοστολογημένος πίνακας, όπου καταγράφονται οι βλάβες σε 45 σταθμούς, δίκτυα επικοινωνιών, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αντλιοστάσια, μονάδες απονιτροποίησης, ενώ από τη λειτουργία εκσκαπτικών μηχανημάτων για την πυρόσβεση υπήρξαν και θραύσεις αγωγών».

Την ίδια ώρα, με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, αναστέλλονται οι εισπράξεις των απαιτήσεων του δήμου και της ΔΕΥΑΜΒ από τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, δηλαδή Σέσκλου, Διμηνίου, Μελισσατίκων, Φυτόκου, Παλιουρίου, Γλαφυρών, Χρυσής Ακτής Παναγίας, Βελανιδιάς, Μαράθου, Κριθαριάς, Αγ. Γεωργίου Κυνηγών, Α' ΒΙΠΕ, Κάκαβου, Λουζίνικου, Κογιάτικα έως 31 Οκτωβρίου 2023.

Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των περιοχών αυτών δεν θα απολέσουν τις ρυθμίσεις τους, δεν θα έχουν προσαυξήσεις, δεν θα καταστεί μη εξυπηρετούμενη καμία οφειλή τους και δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο κύρωσης ή μπλοκάρισμα φορολογικών ενημερώσεων, κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ από το δήμο έως 31 Οκτωβρίου 2023.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ