Ελλαδα

Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus για τους Δήμους Ρήγα Φεραίου και Βόλου

Καμένη γη άφησε η πυρκαγιά

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φωτιά στο Βόλο: Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus - Καμένη γη άφησε πίσω της η πυρκαγιά

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές των δήμων Ρήγα Φεραίου και Βόλου, οι οποίες επλήγησαν από την πυρκαγιά τις τελευταίες μέρες και η υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση  και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Βόλος: Καμένη γη - Εικόνες αποκάλυψης

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η χτεσινή μέρα για τους κατοίκους των δήμων Ρήγα Φεραίου και Βόλου, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μπροστά στον κίνδυνο της πυρκαγιάς. 

© Nephele Nomikou / SOOC
© Nephele Nomikou / SOOC

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες με τις μητέρες να κρατούν τα παιδιά τους στην αγκαλιά, πολλοί να προσπαθούν να σώσουν τα κατοικίδια τους και να επιβιβάζονται στα σκάφη ιδιωτών, τα οποία είχανσυγκεντρωθεί στο λιμάνι.

© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μυστήριο με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στον Αγχίαλο

Στο μεταξύ μυστήριο επικρατεί ακόμα για τις εκρήξεις που προκλήθηκαν περίπου στις 19:20 χτες βράδυ στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. Όπως τονίζει στην ανακοίνωση του το Γενικό ΕΠιτελείο Αεροπορίας το θερμικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό στην περιοχή, ενώ Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.