Ελλαδα

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Τα μεγάλα μέτωπα έχουν κοπάσει

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυρκαγιές: Συνεχίζεται η μάχη σε Ρόδο και Κέρκυρα
© EUROKINISSI

Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο νησί - Τα μεγάλα μέτωπα έχουν κοπάσει

Αρκετές είναι και σήμερα οι αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς της Ρόδου οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίζονται με επιτυχία από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές.

Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα τουλάχιστον μέτωπα έχουν κοπάσει, εν τούτοις, στις περιοχές του Βατίου, Ασκληπειού, Λαέρμων και κοντά στην Ιερά μονή Θάρρι, παρουσιάζονται συχνές αναζωπυρώσεις με τις οποίες τα πεζοπόρα τμήματα, οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται στο πεδίο της φωτιάς, δίνουν διαρκή μάχη προκειμένου να τα θέσουν υπό έλεγχο.

Στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που σήμερα το πρωί ενισχύθηκαν με 40 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό τους.

Πριν από λίγα λεπτά σημειώθηκαν και νέες αναζωπυρώσεις κοντά στο Βάτι (στο κομμάτι προς Μεσσαναγρό) καθώς επίσης και προς το εκκλησάκι του Ταξιάρχη οι οποίες αντιμετωπίστηκαν εκ νέου απο τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρίσκονται στην περιοχή.

Ισχυρές δυνάμεις τώρα, επιχειρούν σε ένα από τα τελευταία μέτωπα που έχουν αναζωπυρωθεί κοντά στον Ασκληπενό ποταμό, με κατεύθυνση τα Προφύλια.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, δόθηκε σκληρή μάχη σε ολόκληρο το χερσαίο τμήμα της φωτιάς με αποτέλεσμα πολλά από τα μέτωπα να τεθούν σε ύφεση.

Επτά περιφέρειες κινδυνεύουν σε ακραίο βαθμό για πυρκαγιά σήμερα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (περιοχές ΠΕ Δυτικής Αττικής)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας – πλην νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (περιοχές ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (περιοχές ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (πλην περιοχών ΠΕ Δυτικής Αττικής)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, περιοχές ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (περιοχές ΠΕ Λάρισας)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Κιλκίς, περιοχές ΠΕ Σερρών, ΠΕ Πιερίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ