Ελλαδα

«Πνιγμένη» στις φλόγες για 10η ημέρα η Ρόδος

Μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά
© ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ/EUROKINISSI

Φωτιά στη Ρόδο: Για 10η μέρα συνεχίζεται η μάχη για να σβήσει - Μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες

Σε δύο μέτωπα αναζωπυρώσεων στην περιοχή κοντά στο χωριό Βάτι εστιάζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για δέκα ημέρες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cucpqngww64x)

Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν από τα ξημερώματα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ γίνονται και απανωτές ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cucphdh2op95)

Στην διάρκεια της νύχτας στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ρόδου δόθηκε η μάχη από πυροσβέστες και πολλούς εθελοντές, οι οποίοι κατάφεραν να περιορίσουν την επέκταση της φωτιάς.

Κικίλιας: Πού οφείλεται η μεγάλη διάρκεια της φωτιάς στη Ρόδο

«Ζούμε πολύ επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού στη χώρα μας όπως και σε εννιά ακόμη χώρες της Μεσογείου που δοκιμάζονται εξίσου σκληρά», επεσήμανε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες 24 ώρες εκδηλώθηκαν 61 νέες φωτιές.

Μέσα σε 10 ημέρες ξέσπασαν 594 φωτιές στην Ελλάδα, εν μέσω ακρότατων συνθηκών καύσωνα και ισχυρών ανέμων, δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Οι πιο επικίνδυνες από τις νέες φωτιές είναι εκείνες στο Βελεστίνο Μαγνησίας και στο Κάστρο Φθιώτιδας, επεσήμανε ο Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι σφοδροί άνεμοι σε αυτές τις περιοχές έχουν δημιουργήσει μέτωπα πολλών χιλιομέτρων.

Πού οφείλεται η μεγάλη διάρκεια της φωτιάς στη Ρόδο

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η φωτιά στη Ρόδο καίει για ένατη ημέρα, επιχειρώντας να δώσει μια εξήγηση στη μεγάλη διάρκεια της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.

«Η φωτιά ξέσπασε στις 7 το απόγευμα στις 17 Ιουλίου στην ορεινή περιοχή του Έμπωνα, δηλαδή στο κέντρο του νησιού, σε πυκνό απάτητο πευκοδάσος με απότομες κλίσεις. Άρα, οι επίγειες δυνάμεις που έσπευσαν δεν είχαν περιθώριο αποτελεσματικής παρέμβασης, ενώ τα εναέρια μέσα που επίσης σηκώθηκαν αμέσως (3 τράκτορες και ένα Μi8) δεν είχαν παρά ελάχιστο χρόνο για ρίψεις μέχρι να νυχτώσει», σημείωσε αρχικά ο υπουργός.

Συνεπώς, συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας τις πρώτες ώρες που είναι κρίσιμες για την οριοθέτηση και την κατάσβεση, «οι ακραίες καιρικές συνθήκες, καύσωνα και ισχυρών ανέμων, σε συνδυασμό με το δύσβατο της περιοχής δημιούργησαν ένα πύρινο μέτωπο πολλών χιλιομέτρων».

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, η πρώτη προτεραιότητα ήταν η προστασία των ανθρώπων και στήθηκε μια «πρωτοφανής σε έκταση επιχείρηση» ασφαλούς εκκένωσης και μεταφοράς, άνω των 20.000 ανθρώπων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cuco4m4gcduh)

«Την ίδια στιγμή, παράλληλα ήταν σε εξέλιξη 4 mega πυρκαγιές σε Αττική και Βοιωτία. Πυρκαγιές μεγάλης έντασης και επικινδυνότητας. Υποχρεωτικά δηλαδή έγινε μεγάλη διασπορά δυνάμεων σε διαφορετικά μέτωπα», σημείωσε ο υπουργός.

«Η μεγάλη χρονική διάρκεια αυτής της πυρκαγιάς οφείλεται και στις συνεχείς αναζωπυρώσεις οι οποίες δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι και τώρα, αλλά και στους πυροστρόβιλους. Ένα φαινόμενο που δημιουργείται από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους ταυτόχρονα και μεταφέρει τις φλόγες σε διαφορετικές κατευθύνσεις δημιουργώντας συνεχείς νέες εστίες σε απόσταση χιλιομέτρων η μια από την άλλη», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ είχε δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη πλάτους 200 μ. σε κοίτη χειμάρρου, «η φωτιά εκτινάχθηκε, περνώντας την αντιπυρική ζώνη και ξέσπασε νέα φωτιά πίσω από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

«Ζούμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας. «Με δεδομένη την κλιματική κρίση, θα έχουμε ξανά ακρότατες καιρικές συνθήκες που θα δοκιμάσουν ξανά τις δυνάμεις μας. Επομένως τίποτε δεν έχει τελειώσει, η μάχη θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι», πρόσθεσε και τόνισε πως οι φωτιές δεν ξεκινούν μόνες τους.

«Είναι το ανθρώπινο χέρι που είτε από αμέλεια, είτε από πρόθεση προκαλεί εμπρησμό. Χρειάζεται τεράστια προσοχή και μεγάλη εγρήγορση από όλους, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού ή επιπολαιότητας», υπογράμμισε.

Στις δηλώσεις του, ο Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των πιλότων Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη, που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του Canadair στην Κάρυστο.

Φωτιά στη Ρόδο: Κρανίου τόπος το παρθένο δάσος στο Βάτι

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα του δάσους στην περιοχή Βάτι της Ρόδου μετά το πέρασμα της φωτιάς που έκαιγε στην περιοχή. Λίγο αφότου οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να τη σβήσουν, οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν ένα νεκρό τοπίο, μακριά από το καταπράσινο πευκοδάσος και τους ελαιώνες που «έπνιγαν» την περιοχή.

Τι άφησε στο πέρασμα της η πύρινη λαίλαπα ανάμεσα σε Γεννάδι και Βάτι

Αντίστοιχες εικόνες και στο Κιοτάρι:

Καμένη γη το Κιοτάρι της Ρόδου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Ρόδος

Συνεχίζεται για 9η ημέρα η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στη Ρόδο. Η προσπάθεια κατάσβεσης γίνεται σε ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, με το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης να εστιάζεται στην περιοχή των χωριών της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου.

Ρόδος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν ακόμη έξι δημοτικές ενότητες

Με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, έξι δημοτικές ενότητες της Ρόδου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει το νησί.

Πρόκειται για τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, με απόφαση που εκδόθηκε προχθές.

Την περασμένη εβδομάδα, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου και την περασμένη Κυριακή η Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου.

Με τις νέες αποφάσεις, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί όλο το νησί της Ρόδου.

Φωτιά στη Ρόδο: Ολονύχτιες μάχες με τις φλόγες

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή. Ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί και δεν χρειάστηκε να σταλεί μήνυμα από το 112.

Σε όλη την διάρκεια της νύχτας, πυροσβέστες και πολλές ομάδες εθελοντών έδιναν τη μάχη στις περιοχές αυτές και κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τα μέτωπα εστιάζονται στις περιοχές της Μαλώνας, του Βατίου και του Γενναδίου, ενώ σε άλλες περιοχές σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ