Ελλαδα

Έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο και το σπίτι του και πήγε να κάψει ολόκληρο οικισμό

Συνελήφθη ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.
(φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Θήβα: Έβαλε φωτιά στο σπίτι και πήγε να κάψει ολόκληρο οικισμό - Συνελήφθη ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια

Ένας άνδρας συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Θηβών, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου που επεκτάθηκε σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας του δήμου Θηβαίων.

Όπως ανέφερε το lamiareport.gr, ο 34χρονος Ρομά συνελήφθη χθες (24.7.2023) το βράδυ από το Τμήμα Ασφάλειας Θηβών με την κατηγορία του εμπρησμού, καθώς λίγο έλειψε να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή όπου έμενε. Όπως ανέφερε η Αστυνομία ο 34χρονος προκάλεσε μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Θήβας, η οποία μάλιστα έκαιγε κοντά σε σπίτια.

Για το παραπάνω περιστατικό επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη για παράβαση της υπ' αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης και ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cub7j0bjass1)

Εμπρησμός δασών και εγκλήματα κατά περιβάλλοντος - Πώς τιμωρείται

  • Τιμωρούνται με ισόβια αν υπήρξε θάνατος έστω και ενός ανθρώπου.
  • Κακούργημα ο εμπρησμός δάσους με ποινή 8 χρόνια κάθειρξη (μέχρι τώρα ήταν πλημμέλημα).
  • Αν από τον εμπρησμό επήλθε υποβάθμιση φυσικού περιβάλλοντος, οικολογική καταστροφή η ποινή φθάνει τα 15 χρόνια.

Το αδίκημα του εμπρησμού, όπως και αυτό του εμπρησμού δασών, αλλά και όλων των κοινώς επικινδύνων εγκλημάτων, μετατρέπονται από εγκλήματα αποτελέσματος σε εγκλήματα αφηρημένης διακινδύνευσης. Με άλλα λόγια, για να τιμωρείται η πράξη δεν χρειάζεται να επέλθει η βλάβη, αλλά αρκεί να μπορεί να προκύψει κίνδυνος.

Περαιτέρω, για την επιβολή ποινής ισοβίου καθείρξεως αρκεί και ο θάνατος ενός ανθρώπου χωρίς να απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων, όπως ισχύει σήμερα.

Το αδίκημα του εμπρησμού δασών τυποποιείται πλέον μόνο ως κακούργημα και στη βασική του μορφή με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως 8 έτη και χρηματική ποινή, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 είχε υποβαθμιστεί σε πλημμέλημα στη βασική του μορφή. Στην περίπτωση που η φωτιά στο δάσος είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή προβλέπεται πρόσκαιρη κάθειρξη (πέντε έως δεκαπέντε χρόνια).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ