Ελλαδα

Σαρωτικός καύσωνας μέχρι και 46 βαθμούς: Τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καύσωνας μέχρι και 46 βαθμούς: Τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες
© EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Καύσωνας: Θερμοκρασίες μέχρι και 46 βαθμούς - Δύσκολες οι επόμενες ημέρες για όλη τη χώρα

Σαρωτικό θα είναι το πέρασμα του καύσωνα σε όλη η Ελλάδα με τα χειρότερα να έρχονται τις επόμενες ημέρες.

Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει ακόμα και τους 46 βαθμούς, με τον καύσωνα του 2023 να είναι όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι χειρότερος και από τον καύσωνα του 1987 στην Ελλάδα.

Παράλληλα, εκτός από την δύσκολη κατάσταση αυτών των ημερών, αναμένεται και τρίτο κύμα καύσωνα, που θα πλήξει τη χώρα από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη.

Αναλυτικά:

  • Από σήμερα έως και την Κυριακή (23/7) νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα (24/7) αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
  • Από την Τρίτη (25/7) έως και την Πέμπτη (27/7), αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση.

Αύριο, Σάββατο, προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

  • στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου
  • στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή (23/7), οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

  • στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου
  • στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα (24/7), η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

  • στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, από την Τρίτη (25/7) έως και την Πέμπτη (27/7) αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας. 

Ο Σάκης Αρναούτογλου προβλέπει τις θερμοκρασίες έως και τις 30 Ιουλίου. Όπως επισημαίνει στο μετεώγραμμα που παραθέτει, η θερμοκρασία παίζει ρόλο ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και τη γειτνίαση με τη θάλασσα. Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στο facebook:

«Για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικο ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν».

Σαρωτικός καύσωνας μέχρι και 46 βαθμούς: Τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες

Παράλληλα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, κ. Λάλος τονίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μας ταλαιπωρήσουν τουλάχιστον για μία ακόμη εβδομάδα. «Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο».

Αναφερόμενος στον καύσωνα που πλήττει τη χώρα εδώ και αρκετές μέρες, ο κ. Λάλος είπε ότι «το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα που για 12-13 μέρες περίπου οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη».

Για το θερμικό κύμα από την Αφρική και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τη Μεσόγειο, ο διευθυντής της ΕΜΥ είπε: «Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο. Δεν φαίνεται κάποιος μηχανισμός, δηλαδή κάποιο σύστημα το οποίο θα έρθει από τη δυτική ή από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και θα διώξει, με κάποιον τρόπο, αυτές τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας και δεν έχει και κάποιο σοβαρό μελτέμι».

Για τα μελτέμια, κ. Λάλος ανέφερε ότι βοηθούν να ξεπερνάμε τις καλοκαιρινές ζέστες, όμως τώρα απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όλον τον Ιούλιο. «Έχουμε αυτή τη στιγμή, σχεδόν, με εξαίρεση τις δύο-τρεις προηγούμενες ημέρες, απουσία σημαντική των μελτεμιών τον Ιούλιο που είναι στατιστικά ο μήνας με τα περισσότερα μελτέμια και επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, πρωτοφανείς μάλιστα θερμοκρασίες σε διάρκεια για τη χώρα μας» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι «δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα τουλάχιστον, για να μην πω σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Έχουμε περίπου από τις 12-13 Ιουλίου όλο και κάποιους σταθμούς να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς τις μέρες αυτές που προηγούνται και από ό,τι φαίνεται θα φτάσουμε περίπου μέχρι το τέλος του μήνα με το θερμόμετρο να συνεχίζει να δείχνει σε πολλές περιπτώσεις πολλά 40άρια, για να μην πω και πολλά νούμερα παραπάνω από τους 41-42 βαθμούς, όπως περιμένουμε για αυτό το Σαββατοκύριακο εξάλλου».

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα που ταλανίζει χιλιάδες πολίτες: γιατί να κλείνουν τα πάρκα κατά τις ημέρες του καύσωνα, ο κ. Λάλος παρέπεμψε για απάντηση στην Περιφέρεια και τους Δήμους. «Νομίζω ότι σαφώς είναι μια όαση μέσα στη τσιμεντοποίηση που έχουμε. Τα κτίρια ακτινοβολούν όλη μέρα, τα αιρκοντίσιον που έχουμε χειροτερεύουν πολύ την κατάσταση σε σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό είναι και ένα ερώτημα δικό μου πραγματικά».

Καύσωνας: Οδηγίες προφύλαξης - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά το υπουργείο Υγείας σε ηλικιωμένους, εγκύους, παιδιά και ευπαθείς ομάδες για το κύμα καύσωνα που διανύει η χώρα μας.

Σύσταση του υπουργείου για την προφύλαξη των πολιτών αποτελεί η παραμονή τους σε κλιματιζόμενους χώρους, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, η χρήση καπέλου και το ελαφρύ ντύσιμο. Παράλληλα, συνιστάται η ενυδάτωση, τα ελαφριά γεύματα και η αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας.

Για τους χρόνια πάσχοντες, κρίνεται αναγκαία η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους για περαιτέρω οδηγίες, ενώ ειδική σύσταση απευθύνεται προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα να παραμείνουν εντός της οικίας τους κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και το Ε.Κ.Α.Β. φροντίζει ώστε όλοι οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε ετοιμότητα και να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες.

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες

  • ηλικιωμένοι
  • μωρά και μικρά παιδιά
  • έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
  • άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
  • άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
  • άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)
  • άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)
  • άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης

  • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
  • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
  • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
  • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
  • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ