Ελλαδα

Νέα deals και επενδύσεις φέρνει η ψηφιοποίηση

Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τα τέλη Μαΐου, η Epsilon Net έχει προχωρήσει στην εξαγορά ποσοστού 60% σε καθεμιά από τις εταιρείες Diginet και Netera

Γιώργος Μιχόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 881
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
τεχνολογία
© unsplash/ @joshua sortino

Ψηφιοποίηση: Οι μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές και τα σχέδια για κέντρα δεδομένων

Σε ένα περιβάλλον με εντεινόμενο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός αποτελεί μοχλό ενίσχυσης του στρατηγικού πλεονεκτήματός τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, ολοένα και περισσότερες εταιρείες προχωρούν στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους, τάση που επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας που «γέννησε» και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΤΑ). Το ΤΤΑ δίνει σημαντική έμφαση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και του Δημοσίου, ενώ, αυτή τη στιγμή, έργα τριών δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται στην τελική ευθεία. Είτε δηλαδή έχουν δημοπρατηθεί και εκκρεμεί η επιλογή των εταιρειών που θα τα υλοποιήσουν είτε έχουν επιλεγεί ανάδοχοι. Με τα δεδομένα αυτά, γίνεται αντιληπτό γιατί τα ψηφιακά έργα που περιλαμβάνουν από τη θέση σε λειτουργία σύγχρονων προγραμμάτων, μέχρι την εγκατάσταση μεγάλης ισχύος πληροφοριακών συστημάτων και την ψηφιοποίηση μεγάλων φακέλων και αρχείων, αντιπροσωπεύουν μία ιδιαίτερα ανθηρή δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας.

Εξαγορές

Σε αυτό το υπόβαθρο των δύσκολων ισορροπιών εντάσσεται η έντονη κινητικότητα στον κλάδο της πληροφορικής και του επιχειρηματικού λογισμικού που έχει τροφοδοτήσει και μπαράζ συγχωνεύσεων και εξαγορών. Υπολογίζεται ότι από τις αρχές της χρονιάς έχουν πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον, επτά εξαγορές εταιρειών, δηλαδή μία ανά μήνα. Εκτός όμως από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, τους τελευταίους μήνες μπαίνουν υπογραφές σε ένα μεγάλο αριθμό έργων πληροφορικής, που ενισχύουν το αντικείμενο ανεκτέλεστο των εταιρειών.

Ειδικότερα, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τα τέλη Μαΐου, η Epsilon Net έχει προχωρήσει στην εξαγορά ποσοστού 60% σε καθεμιά από τις εταιρείες Diginet και Netera. Η πρώτη, με ιδρυτές τους Αθανάσιο και Χρυσόστομο Παπαγεωργίου, που θα εξακολουθήσουν να τη διοικούν, εξειδικεύεται στην ανάπτυξη, διανομή και τεχνική υποστήριξη σύγχρονων φορολογικών και ταμειακών συστημάτων (π.χ. ζυγοί λιανικών αγορών, εκτυπωτές αποδείξεων κ.λπ.). To 2022 εμφάνισε τζίρο και κέρδη προ φόρων 2,10 εκατ. ευρώ και 210.000 ευρώ, με την Epsilon Net να καταβάλει το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ για το 60% της Diginet, ενώ προβλέπεται η καταβολή και επιπρόσθετης αποζημίωσης (earn-out) στους δύο μετόχους που ισομοιράζονται το 40%, εφόσον η εταιρεία εκπληρώσει μέσα στη χρήση συγκεκριμένους στόχους επιδόσεων. Ως προς τη Netera, της οποίας το 60% απέκτησε η Epsilon Net προς 700.000 ευρώ, έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα διαχείρισης ξενοδοχείων (κρατήσεων, οικονομικών δεδομένων, εξαγωγής στατιστικών κ.λπ.), που χρησιμοποιούν περισσότερα από 800 καταλύματα. Πέρυσι εμφάνισε πωλήσεις 241.000 ευρώ και καθαρή κερδοφορία άνω των 180.000 ευρώ.

Η τρίτη από τις εξαγορές που πραγματοποίησε φέτος η Epsilon Net αφορά το 80% της «Ορόσημο Πληροφορική» προς 1,36 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή προβλέπει την καταβολή, βάσει των οικονομικών επιδόσεων του 2023 και του 2024, επιπρόσθετης αποζημίωσης 240.000 ευρώ στους πωλητές Θεόδωρο και Δημήτρη Αργυριάδη, οι οποίοι διατηρούν το 20%, όπως και τον διοικητικό τους ρόλο. Η «Ορόσημο Πληροφορική» αναπτύσσει εξειδικευμένο επιχειρηματικό λογισμικό, εμφανίζοντας κύκλο εργασιών 1,40 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 216.000 ευρώ. Η Epsilon Net υπέγραψε και δεσμευτική συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για την απόκτηση από την τελευταία ποσοστού 7,5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας πληροφορικής προς 7,4 ευρώ ανά μετοχή. Οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας τον Νοέμβριο του 2022, με την ΕΤΕ να έχει τη δυνατότητα απόκτησης επιπρόσθετου ποσοστού 7,5% ύστερα από τρία χρόνια από την ολοκλήρωση της αρχικής συναλλαγής.

Ένα ακόμη από τα τελευταία deals που πραγματοποίησε η Entersoft περιλαμβάνει την απόκτηση, προς 1,2 εκατ. ευρώ της εταιρείας SW RetailSoft που δημιουργεί λογισμικό για σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και επιχειρήσεις λιανικής.

Από την πλευρά του, ο όμιλος Quest εξαγόρασε, έναντι 2,47 εκατ. ευρώ, το 100% της εταιρείας Έπαφος, που διαθέτει λογισμικό για τις επιχειρήσεις και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την εκπαίδευση. Και η συγκεκριμένη συναλλαγή συνοδεύεται με την καταβολή επιπρόσθετης αμοιβής στον παλαιό μέτοχο εντός της επόμενης διετίας, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης συγκεκριμένων αποτελεσμάτων. Ο όμιλος Quest έχει υπολογίσει ότι η εν λόγω επένδυση θα ενισχύσει ετησίως τα ενοποιημένα έσοδα κατά 5 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (Ebitda) να τοποθετείται περίπου στο 10%.

Επίσης, η Real Consulting αγόρασε, προς 1,6 εκατ. ευρώ, το 60% της AdvancedManagement Solutions που είναι πάροχος συμβουλευτικών υπηρεσιών και υλοποιεί έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για λογαριασμό επιχειρήσεων.

Τα data centers

Εκτός από τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, αναπόσπαστο κρίκο της αλυσίδας της πορείας ψηφιοποίησης της χώρας αποτελούν οι επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, τις σύνθετες εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν τα δεδομένα και την πληροφορία που διακινείται μέσω των εφαρμογών και των ιστοσελίδων του διαδικτύου. Αυτού του είδους τις επενδύσεις τροφοδοτεί η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες ψηφιακού νέφους (cloud) λόγω και της περαιτέρω ψηφιοποίησης δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, η εντεινόμενη στροφή στην επεξεργασία μεγάλων δεδομένων (big data) και τα έργα ανάπτυξης υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικής ίνας.

Έτσι, σύμφωνα με έρευνα, την επόμενη πενταετία, δηλαδή έως το 2028, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει επενδύσεις της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ, οι οποίες θα αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο με ρυθμό ανάπτυξης 8,78%. Οι μεγαλύτερες από αυτές αφορούν το σύμπλεγμα τριών κέντρων δεδομένων που δρομολογεί η Microsoft στην Αττική, όπως και τα data centers που σχεδιάζει η Digital Realty - Lamda Hellix σε όλη την Ελλάδα.

Το 2022 οι Digital Realty και Google αποτέλεσαν τους μεγαλύτερους επενδυτές σε data centers, ενώ κατά την ίδια χρονιά η πρώτη και η Lancom ολοκλήρωσαν ορισμένες από τις επενδύσεις τους. H Lamda Hellix εγκαινίασε την πρώτη φάση του «Athens 3» που είναι το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα και το τρίτο της εταιρείας στην Αθήνα. Αντίστοιχα, στις αρχές της χρονιάς, η Lancom έθεσε σε λειτουργία το νέο κέντρο δεδομένων της, διαθέτοντας συνολικά τρεις τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Επίσης, δρομολογεί κέντρο δεδομένων και στην Κρήτη (Balkan Gate Crete) που θα λειτουργήσει ως σημείο φιλοξενίας/σύνδεσης των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που θα προσαιγιαλωθούν στο νησί, εξασφαλίζοντας όδευση προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά της, η Google ανακοίνωσε το 2022 τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική, τα οποία συνιστούν το cloud region της Google στην Ελλάδα, επιτρέποντας στην εταιρεία να αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρει στους πελάτες της στη χώρα. Με χρονικό ορίζοντα το 2030, ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος τοποθετεί το αποτύπωμα της επένδυσής του σε 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), ενώ εκτιμά ότι θα δημιουργήσει 19.400 θέσεις εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ