Ελλαδα

Αναζωπύρωση στα Δερβενοχώρια, ανησυχία για τον Δρυμό της Πάρνηθας

Εντολή εκκένωσης του χωριού Λεύκα - Ανάσχεση της εστίας προς Άνω Βλυχάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναζωπύρωση στα Δερβενοχώρια, ανησυχία για τον Δρυμό της Πάρνηθας
© Aris Oikonomou/ SOOC

Φωτιά Δερβενοχώρια: Σοβαρή αναζωπύρωση οδηγεί σε άμεση εκκένωση του χωριού Λεύκα, ενώ δίνεται μάχη να μην ξεφύγει προς το Δρυμό της Πάρνηθας - Με επιτυχία αντιμετωπίστηκε η εξάπλωση του μετώπου που απειλούσε τον οικισμό Άνω Βλυχάδα

Εκτός ελέγχου μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στην Αττική για τρίτη ημέρα. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, καθώς οι άνεμοι δεν κοπάζουν -τουλάχιστον όχι για μερικές ακόμη ώρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων- και οι πυροσβέστες, μαζί με εθελοντές, εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες από αέρος και εδάφους σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο, Μέγαρα, Δερβενοχώρια, Λουτράκι, καθώς και στη Ρόδο και τη Λακωνία.

Εκκένωση χωριού Λεύκα, φόβοι για τον Δρυμό της Πάρνηθας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η εκκένωση του χωριού Λεύκα, έπειτα από σοβαρή αναζωπύρωση που σημειώθηκε στο μέτωπο των Δερβενοχωρίων. 

Οι αστυνομικοί πηγαίνουν πόρτα πόρτα στο χωριό προκειμένου να το εγκαταλείψουν όλοι οι κάτοικοι.

Οι φλόγες ενισχύθηκαν αιφνιδιαστικά και δίνεται μάχη για τον περιορισμό του μετώπου, ώστε να μην ξεφύγει προς τον Δρυμό της Πάρνηθας.

Ανάσχεση της εστίας έξω από τον οικισμός Άνω Βλυχάδα στα Μέγαρα

Την ίδια ώρα, ανασχέθηκε το μέτωπο που απειλούσε τον οικισμό Άνω Βλυχάδα στα Μέγαρα.

Στη φωτιά στη Δυτική Αττική βρίσκεται μεγάλος όγκος επίγειων δυνάμεων, όπως επίσης και 9 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι συντονιστικά. Τα πύρινα μέτωπα είναι τρία ουσιαστικά: ένα προς Οινόη και Δερβενοχώρια, εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά τη Δευτέρα, ένα στη Μάνδρα και ένα πάνω από τη Νέα Πέραμο, στην περιοχή του Κανδυλίου Mεγάρων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu64yrf6ifnl)

«Μάχη» στο Λουτράκι

Σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις διάσπαρτες εστίες δίνουν οι πυροσβέστες και στο «μέτωπο» στο Λουτράκι, με τη φωτιά να καίει στον οικισμό Δαναό. Πρόκειται για οικισμό μετά την Ειρήνη, όπου τρία σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την πρώτη ημέρα της πύρινης κόλασης στο Λουτράκι κάηκαν 30 σπίτια και 5 αποθήκες, ενώ αύριο, Πέμπτη (20.07.23) αναμένεται να γίνει αυτοψία και καταγραφή των ζημιών.

Στο Λουτράκι, βρίσκεται μεγάλος όγκος επίγειων δυνάμεων, καθώς και 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα (το ένα συντονιστικό).

Συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονται στη Γλυκιά Ζωή, κοντά στα διυλιστήρια. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στον δήμο Λουτρακίου περίπου 30 – 32 σπίτια έχουν καταστραφεί την πρώτη ημέρα της φωτιάς, ενώ άλλα δύο σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu655bqfw3c9)

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σε Αττική και Βοιωτία

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών εφαρμόζονται κατά περίπτωση έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, ώστε να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα των πολιτών καθώς και η ακώλυτη κυκλοφορία των πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό στην περιοχή της Αττικής ισχύει η διακοπή κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

  • οδό Φυλής, από την Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών,
  • επαρχιακή οδό Οινόης - Μαγούλας, από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ,
  • επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
  • οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών,
  • Λ. Καταδρομών και Γερμανικού.
Φωτιά στη Δυτική Αττική
© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Παράλληλα, για την περιοχή της Βοιωτίας εξακολουθεί να ισχύει η διακοπή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

  • στη Λεωφόρο Οινόης Σχηματαρίου - Ελευσίνας, από τη 14η χ/θ (Στεφάνι Βοιωτίας) έως την 7η χ/θ (περιοχή ΤΙΤΑΝ),
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας - Θηβών, από 33η χ/θ (θέση 'Αγιος Χριστόφορος) έως την 30η χ/θ (όρια με Νομό Αττικής),
  • καθώς και στην Επαρχιακή Οδό Πάνακτου - Οινόης Αττικής, από την 1η έως την 10η χ/θ.

Επιπλέον, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το ύψος του Κόμβου Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον Κόμβο Επιδαύρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και τη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, πλην όμως παραμένει κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση τους πολίτες να μην μετακινούνται προς αυτά τα σημεία, καθώς και να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε περιοχές NATURA, εθνικούς δρυμούς, δάση και άλση λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που υπάρχει και σήμερα.

Και οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη με τις φλόγες

Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια Βοιωτίας και Έμπωνα Ρόδου.

Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνίδας-Κουβαρά επιχειρούν 50 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης», δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά καθώς και ένα ασθενοφόρο.

Για το μέτωπο στο Λουτράκι, διατίθενται δύο προωθητές γαιών, μια ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα, μια ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα.

Στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 6 προωθητές γαιών, δύο λεωφορεία, οκτώ οχήματα γενικής χρήσης και δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά.

Στον Έμπωνα Ρόδου επιχειρεί ένα ελικόπτερο Chinook, δύο προωθητές γαιών, ένας ισοπεδωτής γαιών, ένας εκσκαφέας, δύο ανατρεπόμενα οχήματα, δύο πυροσβεστικά καθώς και δύο ρυμουλκά οχήματα.

Επιπρόσθετα έξι αεροσκάφη CL-215, τέσσερα CL-415, 16 PZL και 3 ελικόπτερα Chinook επιχειρούν σε Κουβαρά-Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια και Λουτράκι, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Το σύνολο των μέσων-μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, στον τομέα της χερσαίας επιτήρησης, σε όλη την επικράτεια έχει προγραμματιστεί για σήμερα η εκπομπή 82 περιπόλων και η στελέχωση τεσσάρων πυροφυλακίων, με την εμπλοκή συνολικά 470 ατόμων με 235 οχήματα.

Βοήθεια από Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία και Ισραήλ

Βοήθεια από Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία αναμένεται να φτάσει αύριο και την Παρασκευή στην Ελλάδα, ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η χώρα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός: «Η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα».

Αναλυτικά, στο αίτημα της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν:

  • Η Ρουμανία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, 5 υδροφόρα οχήματα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα. Οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία έφθασαν ήδη σήμερα το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ενώ οι υπόλοιποι θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο (Πέμπτη).
  • Η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή.
  • Η Πολωνία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας και αυτοί την Παρασκευή.
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu64fa39i0u9)

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν έρθει στη χώρα μας επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μάλτα που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας μετέχοντας στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Με απόφαση Νετανιάχου έρχονται δύο αεροσκάφη από Ισραήλ

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα Ελάντ για να βοηθήσουν την Ελλάδα, για όσο διάστημα χρειαστεί, θα στείλει το Ισραήλ με απόφαση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Τεράστιες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το Ισραήλ να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποφάσισε να στείλει 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Μοίρα Ελάντ για να βοηθήσουν την Ελλάδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας καθώς καταπολεμά τις τεράστιες πυρκαγιές και εκτιμά τη συμβολή της Ελλάδας στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στο Ισραήλ την τελευταία δεκαετία», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τον λογαριασμό της ισραηλινής πρωθυπουργίας στο Twitter.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.