Ελλαδα

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Ρόδο, σε τέσσερα μέτωπα η φωτιά

Εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Κάμειρου και τρία χωριά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στη Ρόδο
© Facebook/Ο.Α.Κ. Ρόδου

Φωτιά Ρόδος: Τεράστια η καταστροφή στο νησί, όπου καταβάλλονται τιτάνιες προσπάθειες για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς

Ανεξέλεγκτα παραμένουν τα τέσσερα μέτωπα της δασικής πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου.

Γύρω στις 4 το μεσημέρι, ξεκίνησαν ξανά οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, οι οποίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω του πυκνού καπνού που δυσχέραινε το έργο των πιλότων. Ταυτόχρονα, οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν τιτάνιες δυνάμεις για να περιορίσουν τη φωτιά. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu65htsxx1kh)

Μέχρι αυτή τη στιγμή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη και εκφράζονται εύλογες ανησυχίες για το μέγεθος της καταστροφής.

Στο νησί επιχειρούν συνολικά 103 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 28 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Πού κινείται η φωτιά

Αναζωπυρώσεις σημειώνονταν νωρίτερα στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, με νέο μέτωπο να έχει ξεσπάσει προς το χωριό Έμπονα και το οποίο πέρασε τον Προφήτη Ηλία. 

Η φωτιά, η οποία ξεκίνησε από τον Απόλλωνα, κινείται με δυτική κατεύθυνση από τον Αττάβυρο στην περιοχή της Σαλάκου και καίει δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια. Σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ νέο μέτωπο  έχει ξεσπάσει προς το χωριό Έμπονα, το οποίο πέρασε τον Προφήτη Ηλία. Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Έμπονα προς Άγιο Ισίδωρο και από Απόλλωνα και Σάλακο προς Έμπονα. 

Καιγόμαστε..... πάει ο προφήτης Ηλίας

Posted by Εθελοντικη Ομαδα Αντιμετωπισης Καταστροφων Σαλακου on Wednesday, July 19, 2023

Εκκενώθηκε αρχαιολογικός χώρος και χωριά

Νωρίτερα, με μήνυμα από το 112 ζητήθηκε η εκκένωση των χωριών Διμυλιά, Σάλακο, Ελεούσα, αλλά και για το ξενοδοχείο Έλαφος. Ο Δήμος γνωστοποίησε πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα κλιματιζόμενοι χώροι για τη φιλοξενία του κόσμου που εγκατέλειψε τις κατοικίες του.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Ρόδο, προέβη σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου, σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, έως το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του χώρου (20:00)

Στον πυροσβεστικό σταθμό Απολλώνων συνεδριάζει αυτή την ώρα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης και αποκατάστασης των συνεπειών της δασικής πυρκαγιάς.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε, αύριο το πρωί θα βρίσκονται στο νησί 7 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ