Ελλαδα

Πύρινο μέτωπο 8 χιλιομέτρων στα Δερβενοχώρια - Μάχη να μην περάσει στη Μάνδρα

Ποια η κατάσταση σε Λουτράκι και ανατολική Αττική

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελικόπτερο επιχειρεί για την κατάσβεση της φωτιάς
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Φωτιά τώρα στα Δερβενοχώρια: 8 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο - Μάχη και με εναέρια μέσα - Η κατάσταση στις πυρκαγιές σε Λουτράκι και ανατολική Αττική

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια με τις φλόγες να καταστρέφουν το πευκοδάσος λίγα χιλιόμετρα πριν τη Μάνδρα Αττικής. Εναέριες και επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίες προσπαθούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο που εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον οκτώ χιλιομέτρων. Όμως, οι ισχυροί άνεμοι αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, σε συνδυασμό με τον ανύπαρκτο δασικό οδικό δίκτυο να μην επιτρέπει στις επίγειες δυνάμεις να στήσουν σωστές αντιπυρικές ζώνες.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό κέντρο της πυροσβεστικής, τα στελέχη της υπηρεσίας στα Δερβενοχώρια αναγκάζονται να απλώνουν μάνικες σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων ώστε να φτάσουν στο επίκεντρο της πυρκαγιάς. Διαδικασία δύσκολη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους -μιας και πρόκειται για βουνό- ενώ η πίεση του νερού μειώνεται εξαιτίας της μεγάλης απόστασης από το όχημα.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η φωτιά μπορεί να τιθασευτεί, εκτός και εάν γυρίσουν οι άνεμοι», ανέφερε προς το κέντρο επιχειρήσεων επικεφαλής αξιωματικός της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu5709wuks7l)

Φωτιά τώρα - Η κατάσταση σε Λαγονήσι και ανατολική Αττική

Η φωτιά στο Λαγονήσι, την Πέτα, τον Κουβαρά και τη Σαρωνίδα, πλέον έχει οριοθετηθεί και δεν ανησυχεί τους πυροσβέστες, οι οποίοι ωστόσο δίνουν τιτάνιο αγώνα για να σβήσουν και τις τελευταίες μικροεστίες.

Στο Λουτράκι πάλι, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη αλλά ακόμη η φωτιά δεν έχει οριοθετηθεί. Το μέτωπο που κατευθύνεται προς τα Ίσθμια βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή και οι ουσιώδεις προσπάθειες γίνονται από αέρος. Οι μετακινήσεις των πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας και των οικισμών που βρίσκονται στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας γίνονται με ιδιαίτερη δυσκολία, αφού οι αστυνομικοί φοβούνται μήπως γυρίσουν οι άνεμοι και τα σπίτια, βρεθούν εκ νέου στο επίκεντρο της πυρκαγιάς.

Η κατάσταση στα μέτωπα πάντως, πλην αυτού στα Δερβενοχώρια, ως προς τους ανέμους, είναι καλύτερη, επιτρέποντας στα εναέρια μέσα, ελικόπτερα και αεροπλάνα να κάνουν περισσότερες στοχευμένες ρίψεις από χαμηλό υψόμετρο, πετυχαίνοντας έτσι καλύτερα αποτελέσματα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu54tsm9yb0h)

Όλες οι εξελίξεις - Φωτιά τώρα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY