Ελλαδα

Πώς θα εξελιχθούν οι άνεμοι σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι και ανατολική Αττική

«Καθώς θα ανεβαίνει η θερμοκρασία και θα ανεβαίνει η ένταση των ανέμων»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καπνοί από τα πύρινα μέτωπα πάνω από τον Κουβαρά Αττικής και την ανατολική Αττική
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Φωτιά τώρα: Οι άνεμοι σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι και ανατολική Αττική - Πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Σκληρή μάχη στα πύρινα μέτωπα έδωσαν όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν και να σβήσουν τις φωτιές που καίνε από το μεσημέρι της Δευτέρας (17.7) στην ανατολική Αττική, τα Δερβενοχώρια και το Λουτράκι. Σήμερα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία και την ένταση των ανέμων σήμερα Τρίτη (18.7). 

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν προς το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Συγκεκριμένα, η Σαρωνίδα θα δεχθεί βορειάδες ενώ το ίδιο θα συμβεί σιγά-σιγά προς Δερβενοχώρια και Λουτράκι. «Ενώ ξεκινάμε με ήπιες έντασεις στα 4-5 μποφόρ, προς το μεσημέρι και το απόγευμα ανεβαίνει η ένταση προς τα 7 μποφόρ χωρίς να συνυπολογίζεται η δράση του θερμικού φορτίου» εξήγησε ο κ. Μαρουσάκης, προσδιορίζοντας ως πιο δύσκολη περίοδο αυτή που ξεκινά 2-3 το μεσημέρι «καθώς θα ανεβαίνει η θερμοκρασία και θα ανεβαίνει η ένταση των ανέμων».

Η μεγαλύτερη ένταση αναμένεται αργά το μεσημέρι - νωρίς το απόγευμα, με την ένταση να είναι στα 6-7 μποφόρ, αλλά ριπές έως 8 μποφόρ. Τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένεται να υποχωρήσει η ένταση των βόρειων-βορειοανατολικών ανέμων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu4zya06uae1)

Φωτιά Τώρα - Κίνδυνος Πυρκαγιάς Σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Όλες οι εξελίξεις για τη Φωτιά Τώρα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ