Ελλαδα

Έρχεται ο αφρικανικός καύσωνας «Κλέων» - Ακόμα και 43 θα χτυπήσει ο υδράργυρος

Ποιες θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καύσωνας στην Αθήνα
© EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Καύσωνας «Κλέων»: Παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται από την Τετάρτη έως τη Δευτέρα

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς προ των πυλών είναι ο καύσωνας «Κλέων».

Το καιρικό αυτό φαινόμενο θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Τετάρτη έως τουλάχιστον την ερχόμενη Δευτέρα. Το μέγιστο των θερμοκρασιών προσδιορίζεται την Παρασκευή και το Σάββατο, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θόδωρο Κολλυδά.

Αναλυτικά, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12/7) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία «CLEON» («Κλέων») και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα, με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών και θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7).

Πρόγνωση ανά ημέρα

Την Τετάρτη (12/7), υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.

Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
  • στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (13/7), υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Αναλυτικά:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (14/7), οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Αναλυτικά:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο (15/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16/7), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

«Καμπανάκι» από Meteo

Παρομοίως, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo κάνει λόγο για παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών από την Τετάρτη, με κορύφωση το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο, κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι ατμοσφαιρικές διεργασίες  που θα οδηγήσουν στις προαναφερθείσες συνθήκες είναι οι εξής:

  • Η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρας μας.
  • Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης.

Στο γραφικό που ακολουθεί παρουσιάζεται πρόγνωση πολλαπλού δείγματος για τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1.500 μέτρων πάνω από την Αθήνα για το διάστημα 10-20 Ιουλίου. Λέγοντας πρόγνωση πολλαπλού δείγματος εννοούμε το σύνολο διαφορετικών προγνωστικών σεναρίων. Όπως φαίνεται, όλα τα σενάρια συμφωνούν ότι οι θερμοκρασίες των αερίων μαζών θα είναι μόνιμα υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το ύψος των 1.500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Έρχεται ο αφρικανικός καύσωνας «Κλέων» - Ακόμα και 43 θα χτυπήσει ο υδράργυρος

Τονίζεται ότι με την επικράτηση θερμών και ξηρών συνθηκών στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, αναμένεται σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και άνοδος της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. 

Οι ιστορικοί καύσωνες στην Ελλάδα

Με αφορμή το επερχόμενο παρατεταμένο θερμό κύμα, το Meteo παρουσιάζει καύσωνες με μεγάλη διάρκεια που εκδηλώθηκαν την περίοδο 1981-2022. 

Σε αυτούς έχουν συμπεριληφθεί και οι δύο μεγάλοι καύσωνες του 2021, οι οποίοι είχαν διάρκεια 11 ημερών. Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο εκδηλώθηκαν και άλλοι καύσωνες ή έντονα θερμά επεισόδια, ωστόσο η επιλογή έγινε αποκλειστικά με κριτήριο τη διάρκεια του φαινομένου.

Έρχεται ο αφρικανικός καύσωνας «Κλέων» - Ακόμα και 43 θα χτυπήσει ο υδράργυρος

Σύσκεψη στο υπ. Εργασίας

Αναλυτικές οδηγίες θα εκδοθούν, μέσα στις επόμενες ώρες, για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος καύσωνα όσον αφορά τους εργασιακούς χώρους και την ασφάλεια των εργαζομένων, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνι Γεωργιάδη, μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ του υπουργού, του αρμόδιου υφυπουργού, Βασίλη Σπανάκη, της Εθνική Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, υπηρεσιακών παραγόντων και της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, οι οδηγίες θα είναι πάρα πολύ αναλυτικές και όλες οι επιχειρήσεις θα ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν αναλόγως του θερμικού φορτίου που θα έχει η κάθε περιοχή. «Είμαστε από πάνω, θέλουμε οι εργαζόμενοι μας να είναι ασφαλείς, αλλά και οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε: «Με πρωτοβουλία του υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη, έγινε μία ευρεία σύσκεψη για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και, σε λίγες ώρες, θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων, λόγω του καύσωνα, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες».

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων

Επτά ειδικά διαμορφωμένους κλιματιζόμενους χώρους για τη φιλοξενία και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τον καύσωνα θέτει σε λειτουργία από αύριο, Τρίτη 11 Ιουλίου, ο Δήμος Αθηναίων.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι, που θα λειτουργούν από τις 08.00 π.μ μέχρι και τις 08.00 μ.μ., είναι οι εξής:

  1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108223946
  2. Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου»  Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15. Τηλέφωνο επικοινωνίας:  2109240403
  3. Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103423716
  4. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105140877 
  5. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372.  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2102012334
  6. Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108815877
  7. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6459890

Εν τω μεταξύ για την προστασία των αστέγων από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ομάδες Streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (K.Y.A.Δ.Α.), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα συνεχίσουν καθ’όλη τη διάρκεια του καύσωνα το καθημερινό έργο τους, επιχειρώντας στον δρόμο με έξι βάρδιες πρωί και βράδυ, προσφέροντας πλήρη γεύματα, μπουκαλάκια με δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τα αδέσποτα ζώα της πόλης. Ο Δήμος Αθηναίων, έχοντας ως προτεραιότητα την φροντίδα και την προστασία τους, έχει τοποθετήσει 150 ποτίστρες στις γειτονιές της πρωτεύουσας, έτσι ώστε οι τετράποδοι φίλοι μας να μπορούν να δροσίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ