Ελλαδα

Νέες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 ανά Επιστημονικό Πεδίο

Σε ποιες δημοφιλείς σχολές αναμένεται πτώση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαθητές διαβάζουν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων μετά την ανακοίνωση των βάσεων
© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Βάσεις 2023 - Πανελλήνιες 2023: Εκτιμήσεις ανά Επιστημονικό Πεδίο - Οι δημοφιλείς σχολές με πτώσεις και οι βαθμοί των Ειδικών Μαθημάτων

Οι Βάσεις των Πανελληνίων 2023 αναμένεται να ανακοινωθούν τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου από το Υπουργείο Παιδείας. Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών πριν από λίγες ημέρες, γίνονται οι εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις στα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Νέα εικόνα για τις Βάσεις 2023 έδωσε και η ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα. 

Σύμφωνα με το «Ελεύθερο Τύπο» και το ρεπορτάζ της Ελπίδας Οικονομίδη, οι εκτιμήσεις για τις δημοφιλείς σχολές στα τέσσερα επιστημονικά πεδία έχουν ως εξής:

Η εκτόξευση των αριστούχων στα Αγγλικά φέρνει αύξηση στη βάση για την εισαγωγή στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι επιδόσεις των αριστούχων και όσων έγραψαν από 15 και πάνω ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρσι και γι’ αυτό αναμένεται να κινηθούν προς τα πάνω αυτές οι σχολές. Στις χαμηλόβαθμες σχολές είναι πιο πιθανή μία μικρή μείωση, λόγω του μεγάλου ποσοστού χαμηλών επιδόσεων και κάτω από τη βάση σε ορισμένα μαθήματα. Όσο για τη μέση ΕΒΕ αναμένεται αύξηση από 11,31 πέρυσι σε 11,73 φέτος.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται άνοδος σε υψηλόβαθμες και μείωση στις χαμηλόβαθμες τιμές. Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», διαρροή των υποψηφίων προς άλλα πεδία, έχει συγκεντρώσει τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτό το πεδίο, αν και πέρσι μόλις δύο σχολές Μηχανικών κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι των 18.000 μορίων. Φέτος αναμένεται να είναι περισσότερες οι πολυτεχνικές σχολές που θα περάσουν αυτό το κατώφλι. Τάση προς μια μικρή άνοδο φαίνεται να έχουν και οι δημοφιλείς αρχιτεκτονικές σχολές, με τους υποψηφίους που τις διεκδικούν να έχουν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις φέτος στα ειδικά μαθήματα. Στις χαμηλόβαθμες σχολές είναι πιθανή η μείωση, μιας και η ψαλίδα μεταξύ των «αρίστων» και όσων καταγράφουν σταθερά χαμηλές επιδόσεις παραμένει μεγάλη και φέτος.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται μείωση και στις δημοφιλείς σχολές. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μία ολική πτώση των βάσεων στο συγκεκριμένο πεδίο, ακόμα και στις δημοφιλείς επιλογές των ιατρικών σχολών, μιας και οι επιδόσεις δεν ήταν τόσο καλές όσο πέρσι. Η Ιατρική Αθήνας πέρσι είχε βάση εισαγωγής 18.800 μόρια, ενώ φέτος αναμένεται μια μικρή πτωτική τάση. Στο μάθημα της Χημείας και της Φυσικής, οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από αυτούς του 3ου. Πτωτική αναμένεται η τάση στη Φυσικοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Μαιευτική. 

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται μικρή ή και σημαντική άνοδος στις οικονομικές σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων. «Θολό» είναι το τοπίο για τις σχολές Πληροφορικής. Οι χαμηλόβαθμες σχολές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Βάσεις 2023 - Βαθμολογίες Ειδικών Μαθημάτων

Διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας είναι από την Πέμπτη οι βαθμολογίες των ειδικών και μουσικών μαθημάτων, καθώς και οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ, των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των Πανελληνίων Εξετάσεων 2023. Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων τους, μέσω της εφαρμογής «Υπολογισμός Μορίων» και για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα). Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.

Διαβάστε περισσότερα για τις Πανελλήνιες 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ