Ελλαδα

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες ειδικών και μουσικών μαθημάτων των Πανελληνίων

Καθώς και οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανελλήνιες 2023: Αύριο ανακοινώνονται οι βαθμολογίες
© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Πανελλήνιες 2023: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες ειδικών και μουσικών μαθημάτων - Καθώς και οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ

Διαθέσιμες στην ιστοσελίδα είναι πλέον οι βαθμολογίες των ειδικών και μουσικών μαθημάτων, καθώς και οι βαθμοί επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ, των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των Πανελληνίων Εξετάσεων 2023.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων τους, μέσω της εφαρμογής «Υπολογισμός Μορίων» και για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα). Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και θα αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.

Βάσεις 2023: Άνοδος για τις σχολές Νομικής και Ψυχολογίας, πτώση για τις Ιατρικές

Εκτός ΑΕΙ εκτιμάται ότι θα βρεθεί το 35% των υποψηφίων των Πανελληνίων 2023. Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ φαίνεται ότι ένας στους τέσσερις υποψηφίους των ΓΕΛ θα βρεθεί κοντά στις σχολές πρώτης επιλογής του.

Όσο για το πού θα κυμανθούν οι Βάσεις 2023, φαίνεται ότι στις  περιζήτητες σχολές στο 1ο, 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Νομική, Ψυχολογία, Πολυτεχνικές και Διοίκησης Επιχειρήσεων) θα σημειωθεί άνοδος. Πτώση στις Βάσεις 2023 θα έχουμε στις Ιατρικές Σχολές. 

Βάσεις 2023 - Χαμηλότερες Βαθμολογίες

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, το χαμηλότερο βαθμολογικό «κατώφλι» για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που προκύπτει από τις μέσες βαθμολογίες των υποψηφίων στα τέσσερα μαθήματα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών), στο 9,4.
  • Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών), στο 9,9.
  • Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Υγείας), στο 9,3.
  • Για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), στο 8,4.

«Οι υποψήφιοι με χαμηλότερο μέσο όρο βαθμολογιών δεν θα μπορέσουν να βρουν κάποια επιλογή στο Μηχανογραφικό Δελτίο και έτσι θα κατευθυνθούν στη συμπλήρωση του Παράλληλου Μηχανογραφικού, για την είσοδό τους σε κάποιο Δημόσιο ΙΕΚ, βάσει Απολυτηρίου», εξήγησε ο κ. Χατζητέγας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctpvcbmn5v55)

Βάσεις 2023 - Αύξηση και Πτώση Σχολών

Ειδικότερα για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις φέτος, από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων προκύπτουν τα εξής:

Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών): Αναμένεται άνοδος των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα, με μόρια άνω των 16.000. Ειδικότερα για τις περιζήτητες σχολές του Πεδίου, τις Νομικές και της Ψυχολογίας, η άνοδος θα είναι σαφής, της τάξεως των 350-400 μορίων. Ωστόσο, για τις σχολές κάτω των 15.000 μορίων η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς αναμένεται να καταγραφεί πτωτική τάση σε αρκετές σχολές. Ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσει την τάση αυτή είναι και η αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών): Το γεγονός ότι διαγωνίστηκαν φέτος περίπου 1.000 υποψήφιοι λιγότεροι στο Πεδίο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες προς τον βαθμολογικό πυθμένα (κοντά στο 9,9 δηλαδή), με τις βάσεις να σημειώνουν πτώση της τάξεως των 200-250 μορίων. Ωστόσο, και στο 2ο Ε.Π., στα περιζήτητα τμήματα των Πολυτεχνείων -όπως των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανολόγων Μηχανικών- αναμένεται να σημειώσουν μικρή, αλλά σαφή άνοδο στις βάσεις τους, της τάξης των 150-250 μορίων.

Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Υγείας): Μικρή μεν, σαφής δε, θα είναι η πτώση των βάσεων για τις Ιατρικές Σχολές, της τάξης των 150 μορίων περίπου. Πάντως, φαίνεται ότι θα υπάρχουν πολλές και σημαντικές ευκαιρίες για επιτυχία σε σχολές του Πεδίου αυτού για όσους ξεπεράσουν το βαθμολογικό «κατώφλι» του 9,3.

Για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής): Ιδιαίτερη θα είναι φέτος η εικόνα στο Πεδίο αυτό, καθώς από τη μία οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πανομοιότυπες με εκείνες της περυσινής χρονιάς (στο 10,45 η μέση επίδοση), από την άλλη ο αριθμός των υποψηφίων είναι αυξημένος κατά 1.445 άτομα. Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να δρομολογήσουν αύξηση των βάσεων, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στα περιζήτητα τμήματα, όπως είναι το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Προς τον βαθμολογικό «πυθμένα» του 8,4 αναμένονται οριακές αυξομειώσεις.

Βάσεις 2023 - Μηχανογραφικό

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και Παράλληλου Μηχανογραφικού για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Υπενθυμίζεται ότι φέτος, η υποβολή των Μηχανογραφικών θα πραγματοποιηθεί σε μία φάση, αντί δύο. Επιπλέον, μέσα στις αρχές Ιουλίου αναμένεται να γίνουν γνωστές και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων.

Όσον αφορά την ανακοίνωση για τις Βάσεις 2023, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας, αυτή αναμένεται να γίνει στο τέλος του Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης »»» Δίδυμα αδέλφια από τις Σέρρες συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ