Ελλαδα

Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Οι εκτιμήσεις των βάσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υποψήφιων των πανελληνίων μπροστά από υπολογιστή για την υποβολή μηχανογραφικού και τις βάσεις 2023
© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μηχανογραφικό 2023: Η υποβολή από τους υποψηφίους και οι εκτιμήσεις των βάσεων

Το Μηχανογραφικό Δελτίο ετοιμάζονται να υποβάλλουν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2023. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των μηχανογραφικών. Τι πρέπει, όμως, να προσέξουν οι υποψήφιοι για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού;  

«Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι οι υψηλόβαθμες βαθμολογίες, πάνω από το 18 μέχρι 20 ήταν λίγο πιο ανεβασμένες, στα 3 από τα 4 πεδία, δηλαδή στο 1ο, στο 2ο και στο 4ο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Κότιος, σύμβουλος εκπαίδευσης, ενώ εξήγησε, τον τρόπο εισαγωγής στις σχολές, αλλά και όσα πρέπει να προσέξουν οι μελλοντικοί φοιτητές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. Ο κ. Κότιος αναφέρθηκε και στο 70% των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση. «Διαχρονικά κάπου εκεί είμαστε κάτω από τη βάση. Δεν είναι κάτι εξωπραγματικό για φέτος, το έχουμε συνηθίσει. Απλά ενδεχομένως όλα τα παιδιά τα οποία δίνουν πανελλήνιες δεν κάνουν την ίδια προσπάθεια και ενδεχομένως να μην ήταν για να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Δηλαδή θα μπορούσαν να βρουν και άλλες διεξόδους και αυτό πρέπει να αρχίσει να ανοίγει και μια συζήτηση και αρχίζει να ανοίγει στους επιχειρηματικούς κύκλους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Είναι ότι θέλουμε τεχνίτες. Μας λείπουν οι ηλεκτρολόγοι, μας λείπουν οι υδραυλικοί, μας λείπουν οι άνθρωποι οι οποίοι θα εκπαιδευτούν να παράγουν κουφώματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν μεγάλες εταιρείες του χώρου, οι οποίες προσπαθούν να εκπαιδεύσουν ανθρώπους δωρεάν για να τους βάλουν κατευθείαν στον χώρο της εργασίας. Άρα, ίσως ανοίξει ένα θέμα στα επόμενα χρόνια που έχει να κάνει και με την τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Κότιο, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν οι βάσεις στο σύνολό τους, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που είναι ότι δεν έχει ανακοινωθεί πλήρως η κλιμάκωση των μορίων. «Γιατί τι υπάρχει φέτος, ο κάθε μαθητής θα έχει διαφορετικά μόρια σε κάθε σχολή. Η μία σχολή έδωσε 30% στα μαθηματικά συντελεστή, η άλλη 25, η άλλη 40…», είπε. Αυτό συνέβη όπως είπε ο κ. Κότιος γιατί «δώσαμε την αυτενέργεια πλέον στα πανεπιστήμια να αποφασίζουν αυτά τους όρους με τους οποίους θα εισάγεται ένας μαθητής».

Μηχανογραφικό 2023 - «Οι υποψήφιοι να διαβάσουν τις μετεγγραφές»

Σχετικά με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, όπως ανέφερε ο κ. Κότιος, έχει να κάνει με το «τι θέλω εγώ». «Δηλαδή εγώ τι θέλω από όλα αυτά τα πεδία. Το πρώτο μας μέλημα είναι ποιοι είμαστε, τι μπορούμε να κάνουμε και από εκεί και πέρα κοιτάμε και τις βαθμολογίες», εξήγησε και πρόσθεσε:

«Να πούμε όμως κάτι στα παιδιά ότι επειδή πλησιάζει συμπλήρωση του μηχανογραφικού, πολύ σημαντικό στοιχείο είναι να διαβάσουν τις μετεγγραφές. Τώρα δηλώνουμε σχολές. Αν κάνουμε τώρα μια λάθος επιλογή σε μία πόλη που δεν μπορούμε να πάρουμε μετεγγραφή από εκεί που περάσαμε, στην πόλη στην οποία διαμένουμε, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε τον Οκτώβριο. Άρα έχουν βγει αντιστοιχίες των τμημάτων, τις εκτυπώνουμε, τις έχουμε δίπλα μας, βλέπουμε από ποια σχολή μπορώ να πάρω μετεγγραφή και περιμένουμε αν θα αλλάξει και κάτι στο νόμο μέχρι τη συμπλήρωση».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctprdule0bch)

Βάσεις 2023 - Εκτιμήσεις

Νέες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 φέρνει η ανακοίνωση των βαθμολογιών και τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας. Εκτιμάται ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής 2023 θα θέσει εκτός πανεπιστημίων, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το 1/3 των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια και το 66% των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ. 

Οι Βάσεις 2023 αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίτερα φέτος, περί τα τέλη Ιουλίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, με τους κωδικούς που απέκτησαν. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι υποψήφιοι φέτος δεν έγραψαν καλύτερα από πέρυσι και σε γενικές γραμμές δεν αναμένεται ιδιαίτερη διαφοροποίηση στις Βάσεις 2023.  Στα μαθηματικά το 55.95% έγραψε κάτω από τη βάση και στην Ιστορία το 50,76%. Στα υπόλοιπα μαθήματα οι επιδόσεις δεν ήταν πολύ καλύτερη αφού και στη Φυσική το 48% έγραψε κάτω της βάσης, στη Χημεία το 44,85% αλλά και στα Αρχαία το 41,54%.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, η πορεία των βάσεων θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Οι μεσαίες επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες από πέρυσι αλλά και οι υποψήφιοι περισσότεροι.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών επιστημών οι υποψήφιοι μάλλον θα είναι και οι ποιο ευνοημένοι καθώς είναι λιγότεροι από πέρυσι κατά 991 άτομα. Οι βάσεις πάνε προς πτώση και κυρίως στις χαμηλόβαθμες και μεσαίες σχολές.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Υγείας, οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν χειρότερες από πέρυσι. Οι μεσαίες σχολές θα σημειώσουν πτώση των βάσεων και όπου θα υπάρχει άνοδος μορίων θα είναι οριακή.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής. Ίσως είναι το μόνο πεδίο στο οποίο θα υπάρχει άνοδος των βάσεων αλλά όχι εντυπωσιακή καθώς οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από πέρυσι αλλά οι επιδόσεις ίδιες με το 2022. Και φέτος οι περισσότεροι υποψήφιοι ήταν από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) οι οποίοι έφτασαν στους 26.641.

Μαθητής μπροστά από αναρτημένες κόλλες Α4 σε τοίχο σχολείου με τις βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2023
© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Βάσεις 2023 - Υπολογισμός Μορίων

Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων στον υπολογισμό των μορίων τους το Υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς βαθμούς τους, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη ΕΔΩ

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και Παράλληλου Μηχανογραφικού για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ θα είναι ανοικτή στις αρχές Ιουλίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ