Ελλαδα

Έτοιμη η Βιέννη να δανείσει δύο θραύσματα του Παρθενώνα στην Αθήνα

Συνάντηση Δένδια με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυπτά Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Γλυπτά Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Γλυπτά Παρθενώνα: Σε συνομιλίες βρίσκεται μουσείο στη Βιέννη με το Μουσείο της Ακρόπολης για τον επαναπατρισμό δύο θραυσμάτων του Παρθενώνα, όπως αποκαλύφθηκε σε συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αυστριακό ομόλογό του.

Σε συνομιλίες με την Ελλάδα βρίσκεται το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης (Kunsthistorisches Museum) για τον δανεισμό δύο θραυσμάτων του Παρθενώνα.

Πρόκειται για δύο αρκετά μεγάλα θραύσματα που βρίσκονται στη Βιέννη, το ένα 25 εκατοστών και το άλλο 65 εκατοστών. Τα δύο αυτά κομμάτια είναι τα μόνα που έχει στην κατοχή του το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι τεχνικές συζητήσεις διεξάγονται ανάμεσα στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης και στο Μουσείο Ακρόπολης για από κοινού δανεισμούς κομματιών της ζωοφόρου του Παρθενώνα. Ελπίζω ότι οι συνομιλίες θα προχωρήσουν γρήγορα και τα μάρμαρα θα εκτεθούν στην Αθήνα», δήλωσε από την μεριά του ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Δένδιας για Μάρμαρα Παρθενώνα: «Δημιουργείται δυναμική για τις συζητήσεις με Λονδίνο»

Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Αυστριακού ομολόγου, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σχετικά με θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονται στη Βιέννη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως πρόκειται για δύο αρκετά μεγάλα θραύσματα που βρίσκονται στη Βιέννη, το ένα 25 εκατοστών και το άλλο 65 εκατοστών.

Υπογράμμισε πως η κίνηση αυτή προστίθεται σε μια σειρά εξαιρετικά συμβολικών χειρονομιών που μπορεί να δημιουργήσει θετική δυναμική, υπενθυμίζοντας ότι η περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας το 2022 και ο Πάπας Φραγκίσκος τον Ιανουάριο του 2023 επέστρεψαν στην Ελλάδα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Έτσι, αυτή θα είναι η τρίτη και αυτό για την Ελλάδα έχει τεράστια σημασία, υπογράμμισε.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι δημιουργείται δυναμική η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις συζητήσεις της Ελλάδας στο Λονδίνο, εκφράζοντας την ελπίδα να διεξαχθούν με επιτυχία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ