Ελλαδα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βροχή στην Αθήνα
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ - Οι περιοχές που επηρεάζονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα, Τρίτη (02.05), και από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις, καθώς και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα, από αργά το απόγευμα, στο Ιόνιο και προς το βράδυ στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία (κυρίως τα δυτικά τμήματα) και την Πελοπόννησο. Αύριο, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία, έως και τις απογευματινές ώρες την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Στερεά και τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο, ενώ από τις μεσημβρινές ώρες την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Την Πέμπτη (04.05) τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ωστόσο ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος, με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες και στα ηπειρωτικά το μεσημέρι - απόγευμα.

Τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας

Ένα χαμηλό βαρομετρικό στο Ιόνιο Πέλαγος θα επηρεάσει τη χώρα μας σήμερα με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς έως θυελλώδεις νότιους ανέμους στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.

Παρά την επικράτηση των νοτιάδων, η θερμοκρασία θα παραμένει περίπου 3-4°C χαμηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Πιο αναλυτικά, αρχικά τις προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα, με τοπικές βροχές στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο. Από το απόγευμα -και κυρίως τις βραδινές ώρες σήμερα- προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες στα Επτάνησα, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο και βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας. Στις νοτιότερες περιοχές θα σημειωθούν και λασποβροχές λόγω της παρουσίας σκόνης από την Αφρική.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (σε χιλιοστά) που προβλέπεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (03.05)
Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (σε χιλιοστά) που προβλέπεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (03.05)

Παράλληλα, οι νότιοι άνεμοι στο Ιόνιο Πέλαγος θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ, με προβλεπόμενο σημαντικό ύψος κύματος τα 3-4 μέτρα. Και στο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, κυρίως από ανατολικές διευθύνσεις, φτάνοντας τα 6 μποφόρ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ