Ελλαδα

Σε έλλειψη φάρμακο για τον διαβήτη - Οι προειδοποιήσεις των φαρμακοποιών

«Οι ποσότητες του φαρμακευτικού σκευάσματος δεν επαρκούν»

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φάρμακο για τον διαβήτη
© Pixabay/ Peter Stanic

Ozempic: Παρατηρείται έλλειψη του φαρμακευτικού σκευάσματος στην Ελλάδα - Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Σήμα κινδύνου για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο προορίζεται για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, αλλά φαίνεται ότι χορηγείται καταχρηστικά και λίαν επικινδύνως για την απώλεια βάρους σε μη διαβητικούς ασθενείς, εκπέμπει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Συγκεκριμένα, ο ΠΦΣ αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «οι ποσότητες του φαρμακευτικού σκευάσματος “Ozempic inj.sol” που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του. Σε τελική ανάλυση, παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά.

Θα πρέπει λοιπόν να ελεγχθούν περαιτέρω οι ιατροί για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν».

Ο ΠΦΣ συνεχίζει ως εξής την ανακοίνωσή του και θέτει ζήτημα δημόσιας υγείας: «Αυτό επίσης έχει ως αποτέλεσμα, η προοπτική ένταξης νέων ασθενών στη θεραπευτική αγωγή με το εν λόγω σκεύασμα να καθίσταται αβέβαιη και προβληματική, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη βάσει χρήσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Η όλη αυτή στρέβλωση στην διάθεση του φαρμάκου συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του ΣΔ (Trulicity, Saxenda, Victoza κλπ.).

Επίσης, προκύπτει μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας, για όσους ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χρόνια θεραπευτική αγωγή με τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα καθότι η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς, καθιστά αμφίβολη τη διαρκή θεραπευτική τους ρύθμιση.

Ο ΠΦΣ ζητά επιτέλους να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Επίσης, ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ