Ελλαδα

Απόψε κάνει την εμφάνισή της η ροζ πανσέληνος, το πρώτο φεγγάρι της άνοιξης

Το «πασχαλινό φεγγάρι» θα κοσμήσει τον έναστρο θόλο το βράδυ της Τετάρτης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H ροζ πανσέληνος θα κοσμήσει τον ουρανό το βράδυ της Τετάρτης 5 Απριλίου - Από πού αντλεί την ονομασία της, με ποιες παραδόσεις συνδέεται.
Με αδημονία αναμένεται η φετινή ροζ πανσέληνος, η οποία αναμένεται να κοσμήσει τον ουρανό το βράδυ της Τετάρτης 5 Απριλίου © George Vitsaras/SOOC

H ροζ πανσέληνος θα κοσμήσει τον ουρανό το βράδυ της Τετάρτης 5 Απριλίου - Από πού αντλεί την ονομασία της, με ποιες παραδόσεις συνδέεται.

Η πανσέληνος του Απριλίου, γνωστή και ως «ροζ πανσέληνος» ή «πασχαλινό φεγγάρι», έρχεται για να κοσμήσει τον ουρανό το βράδυ της Τετάρτης 5 Απριλίου, με την όψη της να γίνεται λαμπρότερη στις 12:37 το βράδυ.

Το almanac συνοψίζει γιατί η συγκεκριμένη πανσέληνος, η οποία φέτος είναι πασχαλινή, ονομάζεται έτσι, τι γνωρίζουμε για αυτή και τα γεγονότα και τις λαογραφικές δοξασίες που τη χαρακτηρίζουν.

Η σελήνη κατά αυτό το μήνα θα φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη και φωτεινότερη από τη συνηθισμένη, αλλά σίγουρα δε θα έχει ροζ χρώμα.

Η υπερπανσέληνος ήταν γνωστή στους αυτόχθονες της Αμερικής ως «ροζ φεγγάρι», επειδή σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός φυτού με ροζ λουλούδια, ενός από τα πρώτα της άνοιξης.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τη φωτεινότητά της ωστόσο, με το βλέμμα ψηλά αναμένεται να περιμένουν λογής ρομαντικοί και φίλοι της έναστρης παρατήρησης τη φετινή πανσέληνο της άνοιξης να υψώνεται πάνω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα στο ακρωτήριο στο Σούνιο και τα άλλα σημεία παρατήρησης ανά την Ελλάδα, ορισμένοι ίσως και με την ταιριαστή μουσική υπόκρουση.

Ni̤c̤k̤ D̤r̤a̤k̤e̤ |  Pi̤n̤k̤ M̤o̤o̤n̤ (Full Album)

Ροζ πανσέληνος και η προέλευση της ονομασίας της

Σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο των αγροτικών εργασιών, τα ονόματα της εκάστοτε πανσελήνου προέρχονται κυρίως από τους ιθαγενείς της Αμερικής. Παραδοσιακά, η κάθε ονομασία σχετιζόταν με ολόκληρο το μήνα στον οποίον και αυτή εμφανιζόταν.

H ροζ πανσέληνος θα κοσμήσει τον ουρανό το βράδυ της Τετάρτης 5 Απριλίου - Από πού αντλεί την ονομασία της, με ποιες παραδόσεις συνδέεται.
Η ροζ πανσέληνος έχει πάρει το όνομά της από το λουλούδι Wild Ground Phlox, ένα από τα πρώτα λουλούδια που ανθίζει την άνοιξη και θα είναι ορατή το βράδυ της Τετάρτης © George Vitsaras/SOOC

Συνήθως, τα ονόματα δίνονταν με βάση την χλωρίδα και την πανίδα που έκανε με κάποιο τρόπο την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα, ή με τα φυσικά φαινόμενα που λάμβαναν χώρα εκείνη την εποχή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πανσέληνος πήρε το όνομα «ροζ φεγγάρι» από το φυτό «Phlox subulata» το οποίο συνηθίζει να ανθίζει το μήνα του Απριλίου και έχει ένα χαρακτηριστικό ροζ χρώμα, το οποίο και κυριαρχεί στο φυσικό τοπίο της Βορειοανατολικής Αμερικής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ