Ελλαδα

Τρομοκρατία: Τα κομμάτια που λείπουν από το παζλ της υπόθεσης του Ψυρρή

Τι δείχνει η αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων

Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τρομοκρατία-Ψυρρή: Οι Αρχές ψάχνουν συνεργούς και οπλισμό των δύο Πακιστανών - Η αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων

Συνεργοί και οπλισμός των δύο Πακιστανών υπολείπονται προκειμένου οι πράκτορες της ΕΥΠ και οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας να κλείσουν τον φάκελο της παρ΄ολίγον τρομοκρατικού χτυπήματος στου Ψυρρή.

Οι αστυνομικοί εάν και δεν έχουν εντοπίσει μηνύματα από τις συνομιλίες των δύο Πακιστανών τρομοκρατών, του Χαϊντέρ και Χουσείν, με τον εγκέφαλο του δικτύου μέσω WhatsApp, από τα οποία να προκύπτει εμπλοκή επιπλέον ατόμων. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι δυο τους δεν είχαν καταφέρει να στρατολογήσουν και άλλα μέλη στην ομάδα τους. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής κατά την διάρκεια των ερευνών σε Ζάκυνθο, Λακωνία και στα Άνω Λιόσια, προσήγαγαν άτομα με τα οποία οι δύο συλληφθέντες είχαν επαφές.

Τα άτομα αυτά, διαπιστώθηκε ότι επίσης βρίσκονται παράνομα στην χώρα και κρατούνται προκειμένου να απελαθούν. Βέβαια, τα κινητά τους τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που βρέθηκαν στην κατοχή τους, ερευνώνται εξονυχιστικά στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Αυτό που αναζητούν οι αρχές είναι εάν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να τους συνδέει με την τρομοκραιτκή ομάδα του Χαϊντέρ κα του Χουσείν.

Με τέσσερα άτομα εκ των συλληφθέντων, οι δύο τρομοκράτες φαίνεται πως είχανε περισσότερες σχέσεις. Όλοι επίσης είναι Πακιστανοί, Ιρανικής καταγωγής και φυσικά, έχουν μπει στην χώρα μας με παράνομο τρόπο.

Η αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων του 30χρονου εγκεφάλου που αντάλλασσε με τον Χαϊντέρ δείχνουν την έντονη επιμονή του να προχωρήσουν άμεσα οι δύο στην τρομοκρατική ενέργεια.

Η πίεση είναι εμφανής στα μηνύματα, μόνο που η ανάγνωση των μηνυμάτων, που σιγά σιγά προκύπτουν από τις έρευνες, φαίνεται να δείχνει πως αγορά οπλισμού, μάλλον δεν υπήρξε. Τουλάχιστον μαζική αγορά.

Υπήρχε μια δυστοκία των δύο Πακιστανών, που διέμεναν σε Ζάκυνθο και Σκάλα Λακωνίας, να εντοπίσουν τα εκρηκτικά, ακόμη και τον οπλισμό που χρειάζονταν. Από την άλλη, ο 30χρονος εγκέφαλος του διεθνούς δικτύου τους πίεζε να προχωρήσουν. Τους έλεγε διαρκώς πως θα εισπράξουν 15-16.000 ευρώ, σε πακιστανικά χαρτονομίσματα, ενώ μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών τους, θα φρόντιζε ο ίδιος για την ασφαλή επιστροφή τους στο Ιράν. Εκεί μάλιστα, θα γινόντουσαν επιχειρηματίες, αφού θα άνοιγαν ένα πολυτελές εστιατόριο.

Οι δύο Πακιστανοί που συνελήφθησαν στην Ελλάδα, εάν κα ιείχαν κάνει προπαρασκευαστκές ενέργειες, είχαν φωτογραφίσει τον στόχο τους, το εστιατόριο στην οδό Αισώπου 10 στου Ψυρρή, είχαν τραβήξει βίντεο και είχαν παρακολουθήσει τις ώρες που υπήρχε μεγαλύτερη προσέλευση πελατών μέσα στην ημέρα, φαίνεται πως τα είχαν όλα πλην των όπλων. Θα χτυπούσαν μέσα στο Εβραϊκό Πάσχα που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να καταφέρουν να έχουν όσο το δυνατό περισσότερους νεκρούς.

Η αιματοχυσία αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη ενημέρωση των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στους Έλληνες ομολόγους τους, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Τα τμήματα Εσωτερικής κα Εξωτερικής τρομοκρατίας ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής συνεργάστηκαν, εντόπισαν, παρακολούθησαν και συνέλαβαν τους δύο Πακιστανούς τρομοκράτες. Οι έρευνες, συνεχίζονται χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν οι έρευνες θα αποκαλύψουν και νέες πτυχές αυτής της απόπειρας αιματοκυλίσματος με το αίμα αθώων πολιτών.

Οι δύο Πακιστανοι τρομοκράτες, θα οδηγηθούν αύριο το πρωί στον Ανακριτή. Εκεί, εάν τελικά αποφασίσουν, θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες και κενά που έχουν οι ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες.