Ελλαδα

Εισαγγελική έρευνα για το bullying σε βάρος μαθήτριας στον Εύοσμο

Τι καταγγέλλουν οι γονείς της ανήλικης

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για την  υπόθεση του σχολικού εκφοβισμού σε βάρος μαθήτριας στον Εύοσμο - Η επίθεση καταγράφηκε σε βίντεο

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε καταγγελία που είδε τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία μια 15χρονη έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από μαθήτριες, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Στην καταγγελία προέβησαν οι γονείς της ανήλικης, κάνοντας λόγο για δύο περιστατικά ξυλοδαρμού σε βάρος της κόρης τους - εκ των οποίων το ένα αναρτήθηκε στο TikTok - αλλά και συνεχές bullying που υφίσταται από ομάδα ανήλικων κοριτσιών, επειδή «είναι καλή μαθήτρια». Καταγγέλλουν δε, ότι απευθύνθηκαν στις αρμόδιες αρχές εκπαίδευσης αλλά περιορίστηκαν σε απλή επίπληξη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής έδωσε εντολή προς την εισαγγελέα πρωτοδικών Παναγιώτα Γκίγκα να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να διερευνηθεί η καταγγελία και να εντοπιστούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στο επίκεντρο της έρευνας θα βρεθούν οι πράξεις τη απειλής, της σωματικής βλάβης, της εξύβρισης, της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της παράβασης καθήκοντος (συνδέεται με τους εκπαιδευτικούς που έγιναν αποδέκτες της καταγγελίας).

«Την είχαν χτυπήσει ξανά»

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο συνήγορος της οικογένειας της ανήλικης, Θανάσης Χατζάκος, μίλησε για το περιστατικό και κατήγγειλε ότι οι γονείς της μαθήτριας είχαν μιλήσει στη διεύθυνση του σχολείου για επιχείρηση που είχε προηγηθεί, χωρίς, ωστόσο, να γίνει κάποια ενέργεια. «Σήμερα μου έχουν δώσει εντολή για να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία ανηλίκων για το δεύτερο περιστατικό, αυτό από το οποίο προέρχεται το βίντεο, γιατί είχε λάβει χώρα και ένα πρώτο περιστατικό τον Φεβρουάριο που πάλι είχε ξαναχτυπηθεί η εντολέας μου, το οποίο μάλιστα οι γονείς το κατήγγειλαν. Το ίδιο θύμα δηλαδή χτυπήθηκε από μία άλλη κοπέλα της παρέας. Οι γονείς κατήγγειλαν το περιστατικό στη διεύθυνση του σχολείου, αλλά δεν έγινε τίποτα και ακολούθησε το δεύτερο περιστατικό» είπε ο κ. Χατζάκος και συνέχισε:

«Βέβαια τώρα βλέπουμε μία κλιμακούμενη συμπεριφορά και μάλιστα μία θρασύτατη συμπεριφορά, γιατί τη διαπόμπευσαν, τράβηξαν σε βίντεο και το ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο TikTok. Έγινε μία επίπληξη από το σχολείο και είδαμε ότι δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, γιατί μετά από λίγο καιρό έγινε το δεύτερο περιστατικό με κλιμακούμενη κατάσταση γιατί υπήρξαν πιο σφοδρά χτυπήματα, αλλά και βιντεοσκοπήθηκε. Μάλιστα, αυτό το βίντεο δεν γυρνάει μόνο στο TikTok, αλλά σε όλα κινητά από τα παιδιά του σχολείου. Φανταστείτε τη διαπόμπευση αυτού του παιδιού. Δεν έχουν ταυτοποιηθεί όλοι, γι’ αυτό κάναμε την μηνυτήρια αναφορά. Τη σύρανε από την πιτσαρία στο σημείο. Η κοπέλα που τη χτυπάει έχει ταυτοποιηθεί αλλά δεν είναι μόνο αυτή, είναι 10-12 άτομα που συμμετέχουν».

Όπως είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Χατζάκος: «Τη χτυπούσαν επειδή είναι πολύ καλή στα μαθήματά της και ασχολείται με τη μουσική, έχει καλές επιδόσεις και της έκαναν bullying γιατί την θεωρούσαν το “φυτό” του σχολείου. Υπήρχαν και άλλα περιστατικά, της έκαιγαν τα μαλλιά, της έβαζαν σκουπίδια στην τσάντα. Δεν έχουν πάει στον εισαγγελέα γι’ αυτό κάνουμε όλες αυτές τις κινήσεις. Μετά την κινητοποίηση κάλεσε το σχολείο τους εντολείς μου και θα πάει περαιτέρω η κατάσταση. Θα τους κάνουν αυστηρές συστάσεις ωστόσο η υπόθεση θα πάει πιο πάνω, στο Υπουργείο. Αναγκάστηκε το κορίτσι να τα ομολογήσει όλα γιατί οι γονείς είδαν το βίντεο».