Ελλαδα

Tρομοκρατικό δίκτυο σχεδίαζε επιθέσεις κατά της Εβραϊκής Συναγωγής και εστιατορίου στην Αθήνα

Δρούσαν για λογαριασμό του Ιράν και ήθελαν να πλήξουν ισραηλινούς στόχους

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tρομοκρατικό δίκτυο σχεδίαζε επιθέσεις κατά της Εβραϊκής Συναγωγής και εστιατορίου στην Αθήνα
(φωτογραφία αρχείου) © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου: Σχεδίαζαν επίθεση στην Εβραϊκή Συναγωγή και σε ισραηλινό εστιατόριο στην Αθήνα 

Τρομοκρατικές επιθέσεις στα πρότυπα άλλων διεθνών οργανώσεων, σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν στην χώρα μας τρεις αλλοδαποί, δύο εκ των οποίων συνελήφθησαν στην χώρα μας.

Στόχος των τρομοκρατών, φέρεται να ήταν η Εβραϊκή Συναγωγή, καθώς και ισραηλινό εστιατόριο, όμως από τις απομαγνητοφωνήσεις και τις παρακολουθήσεις των συνομιλιών και των επαφών των τρομοκρατών, η δράση τους δεν θα σταματούσε εκεί. Και όλα αυτά, με την τουριστική περίοδο να έχει μόλις ξεκινήσει αλλά και σχεδόν 1,5 μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές. Εάν το πλήγμα ή τα πλήγματα είχαν πραγματοποιηθεί, κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί τον αντίκτυπο σε βάρος της χώρα μας.

Πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αλλά και αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β) κατάφεραν έπειτα από πολυήμερες έρευνες να συλλάβουν τους τρομοκράτες, πακιστανικής υπηκοότητας, ηλικίας 27 και 29 ετών, προτού θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους. Για το οποίο, τους καθοδηγούσε τρίτος αλλοδαπός άνδρας, επίσης Πακιστανικής καταγωγής, που διαμένει στο εξωτερικό. Όλοι τους, σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνήσεις και τις καταγραφές, φέρεται να δρούσαν για λογαριασμό του Ιράν.

Ήθελαν να πλήξουν ισραηλινούς στόχους και μάλιστα με την χρήση αερίου, όπως είχε συμβεί κατά το παρελθόν στο Μετρό του Τόκιο. Για να έχουν όμως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αναζητούσαν συνεργούς, προσπαθούσαν δηλαδή να στρατολογήσουν και άλλα άτομα, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες στα πλήγματα τους.

Όπως είναι φυσικό, αναφέρουν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εάν είχαν καταφέρει να χτυπήσουν την Εβραϊκή Συναγωγή, τότε, θα αντιμετωπίζαμε σοβαρό πρόβλημα, πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων με το Ισραήλ και ενδεχομένως και άλλες χώρες του εξωτερικού, αφού θα είχε πληγεί η αξιοπιστία των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΠ, «είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης, ενώ είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος». Όπως είναι φυσικό, αμέσως ενημερώθηκε η Ισραηλινή πρεσβεία αφού είχε βρεθεί στο στόχαστρο των τρομοκρατών, η οποία ζήτησε να έχει συνεχή ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την εξάρθρωση αυτού του τρομοκρατικού δικτύου.

Σε μήνυμα του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως: «Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ