Ελλαδα

ΕΥΠ: Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που μεθόδευε πλήγματα στην Ελλάδα

Ήθελαν να χτυπήσουν στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ε.Υ.Π: «Μαρία Τ.» - Αποκαλύφθηκε υπόθεση κατασκοπείας
© ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

ΕΥΠ: Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που μεθόδευε πλήγματα στην Ελλάδα

Δύο αλλοδαποί που ετοιμάζονταν να χτυπήσουν στόχους Ισραηλινού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, εντόπισαν και συνέλαβαν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της ΕΥΠ.

Η σύλληψη των δραστών έγινε έπειτα από πληροφορίες που έφτασαν στις ελληνικές αρχές από ξένες μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο συλληφθέντες, σκόπευαν να πλήξουν στόχους κατόπιν εντολής του Ιράν.

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τα στοιχεία που εντοπίστηκαν κατά τις πολυήμερες έρευνες των ελλήνων πρακτόρων. Η σπάνια υπόθεση για τα ελληνικά χρονικά, που αποκάλυψαν οι ντόπιες μυστικές υπηρεσίες απέτρεψε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΠ, μαζικές επιθέσεις σε χώρους όπου θα βρίσκονταν συγκεντρωμένοι αρκετοί πολίτες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν λίγο:

«Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,

είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,

είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος, σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ