Ελλαδα

«Η μητέρα της 14χρονης δεν πήγε ποτέ να την δει στη δομή»: Η Δ. Μιχαηλίδου για την υπόθεση μαστροπείας στη Νέα Σμύρνη

Το κακοποιητικό περιβάλλον, οι κανονισμοί στη δομή και οι εξαφανίσεις

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπόθεση μαστροπείας με θύμα 14χρονη στη Νέα Σμύρνη: Οι εξαφανίσεις από τη δομή, οι κανονισμοί και οι πληροφορίες για την αδελφή της

Νέα στοιχεία για την υπόθεση μαστροπείας με θύμα 14χρονη που διέμενε σε δομή ανηλίκων στη Νέα Σμύρνη έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε για τη λειτουργία της δομής, τις εξαφανίσεις του κοριτσιού, αλλά και το κακοποιητικό περιβάλλον από το οποίο προερχόταν το κορίτσι. 

«Αυτό που έχω καταλάβει ζητώντας πληροφορίες μέσα από τη δομή είναι ότι το συγκεκριμένο κορίτσι είναι στη δομή από τέλος Σεπτεμβρίου. Στη διάρκεια αυτή δεν έχει πάει ποτέ η μητέρα να το επισκεφθεί. Τα παιδιά που είναι σε αυτή τη δομή είναι από πολύ δύσκολα κακοποιητικά περιβάλλοντα. Κακοποιητικά περιβάλλοντα με όλη την έννοια, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία. Σεξουαλική, σωματική, λεκτική και παραμέληση. Όλα αυτά συνιστούν κακοποίηση», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου σε δηλώσεις της στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega. Επιπλέον, ρωτήθηκε για τους κανόνες λειτουργίας της δομής και το γεγονός ότι το κορίτσι απουσίαζε από τον χώρο ακόμη και για λίγα 24ωρα. «Η δομή έχει πολύ σαφείς και ρητούς κανόνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς παιδικής προστασίας, οι δομές στην Ελλάδα πλέον δεν είναι κλειστές δομές. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δομές οι οποίες κλειδώνουν μέσα τα παιδιά. Η δομή έχει τον κανόνα ότι έντεκα η ώρα το βράδυ κλειδώνουν οι πόρτες».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στο πρωτόκολλο λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής. «Τα παιδιά που είναι μέχρι την ηλικία των 15 ετών, έχουν τη δυνατότητα -κατόπιν εισηγήσεως του επιστημονικού συνεδρίου της δομής- να βγαίνουν από τη δομή δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, πάντα με συνοδεία. Για την ηλικία πάνω των 15 ετών συνεδριάζει το επιστημονικό συνέδριο της δομής για να δει το πλαίσιο ωριμότητας του κάθε παιδιού αν μπορεί να πάει μόνο του ή αν ακόμα χρειάζεται συνοδό. Η 14χρονη έβγαινε με συμφωνημένη άδεια με κάποιον επιμελητή, ποτέ μόνη της. Το κορίτσι αυτό, όμως λόγω πολύ επιβαρυμένης ψυχολογίας -από ότι μπορώ να καταλάβω- το έσκαγε πολλές φορές από τη δομή, τις περισσότερες φορές το έσκαγε πρωινές και απογευματινές ώρες. Κάθε φορά που το έσκαγε η δομή τηρούσε το πρωτόκολλο και ενημέρωνε την Εισαγγελία και την Αστυνομία. Όταν το έσκαγε η 14χρονη, το έσκαγε είτε από τον φύλακα είτε πηδώντας τα κάγκελα. Ο φύλακας, όπως και οι επιμελήτριες είναι εκεί για να την κρατήσουν με τον λόγο, δεν μπορούν να την κρατήσουν με τη βία. Στην περίπτωση φυγής ενημερώνουν την Αστυνομία». 

Υπόθεση μαστροπείας στη Νέα Σμύρνη: «Εξαφανιζόταν και η μεγαλύτερη αδερφή»

Σε δηλώσεις τους στο Mega, ο δικηγόρος της οικογένειας της 14χρονης δήλωσε ότι η μητέρα της ανήλικης έκανε το χρέος της απέναντι στα παιδιά της, «όταν διαπίστωσε ότι το περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο για να ανατραφούν τα παιδιά της και στράφηκε στην πολιτεία ζητώντας προστασία».

Απευθυνόμενος ο κ. Παπαδόπουλος στην υφυπουργό σχετικά με τα περιστατικά εντός της δομής είπε χαρακτηριστικά: «Η πληροφόρηση που έχω -αν θέλετε μπορούμε να συγκρίνουμε τις πηγές μας- γιατί βλέπω ότι οι δικές σας πηγές σας έχουν μεταφέρει τελείως διαφορετική εικόνα, ενώ οι δικές μου μία απολύτως αντίθετη». Έχουμε το αδιαμφισβήτητο πραγματικό γεγονός ότι από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις πεντέμισι το πρωί ένα 14χρονο που θα έπρεπε να είναι στη δομή, είναι σε ένα δωμάτιο φθηνού ξενοδοχείου με τρεις ενήλικους άνδρες», τόνισε ο δικηγόρος.

Ο Όθωνας Παπαδόπουλος είπε σχετικά με τα νομικά βήματα που κάνει ότι σκοπεύει να συγκεντρώσει στοιχεία και μαρτυρίες τόσο για τη 14χρονη, όσο και για άλλα κορίτσια που βρίσκονται στη συγκεκριμένη δομή. Μάλιστα αποκάλυψε ο δικηγόρος ότι και η μεγαλύτερη αδελφή της 14χρονης που είναι 16 ετών εξαφανίζεται από τη δομή κατ’ επανάληψη.

Οι τρεις συλληφθέντες για την υπόθεση μαστροπείας στη Νέα Σμύρνη απολογούνται σήμερα.