Ελλαδα

«Δεν θα κρυφτώ»: Η Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου υπερασπίζεται την ακαδημαϊκή ελευθερία

Τι απαντά η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βάνα Νικολαΐδου - Κυριανίδου: Η στοχοποίηση της προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και η απάντησή της

Βάνα Νικολαΐδου - Κυριανίδου: Η στοχοποίηση της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ και η απάντησή της μέσω της ATHENS VOICE

Ένα νέο πανό αναρτήθηκε σήμερα (23.3) στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ κατά της προέδρου του τμήματος Φιλοσοφίας, Βάνας Νικολαΐδου - Κυριανίδου. Σε αυτό, φοιτητικοί σύλλογοι επιμένουν να ζητούν την παραίτηση της καθηγήτριας, υποστηρίζοντας ότι με κοινοποίηση που έκανε στο Facebook «προχώρησε σε χυδαιολογίες που εξισώνουν το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα με τα "φασιστικά κιτάπια της Χρυσής Αυγής"». 

«Από ότι πληροφορούμαι και σήμερα βρίσκονται στη Σχολή με νέο πανό. Κραυγάζουν μόνοι τους συνθήματα κατά εμού. Ακατανόητα πράγματα, προχωρούν σε διαστρέβλωση λέξεων και αλήθειας. Ορδές που κραυγάζουν, βρίζουν και απειλούν. Τη Δευτέρα δέχθηκα επίθεση έξω από το γραφείο μου. Εχθές, επίθεση στην αίθουσα. Έπρεπε να προστατεύσω τους φοιτητές μου, η κατάσταση ήταν ένα τσακ πριν βγουν ρόπαλα», δηλώνει στην ATHENS VOICE η Βάνα Νικολαΐδου - Κυριανίδου, υπογραμμίζοντας ότι η αλήθεια είναι διαφορετική.

Όσο για την επίμαχη ανάρτηση -όπως σημειώνει- «πρόκειται για κοινοποίηση δημοσίευσης δημοσιογράφου, η οποία δεν είχε καμία αναφορά στους φοιτητές και τα πανεπιστήμια, αναφερόταν στις κινητοποιήσεις στα Τέμπη, αναφερόταν στα συνθήματα που ακούγονταν. Προσπαθούν να μην πω ελεύθερα τη γνώμη μου». 

Η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Νικολαΐδου - Κυριανίδου
© Facebook

Η καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ σημειώνει ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των νεολαίων κομμάτων εδώ και καιρό. Κι αυτό, όπως λέει στην ATHENS VOICE, γιατί πρωτοστάτησε στην αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι νεολαίες κομμάτων, ενόψει και της προεκλογικής περιόδου, έχουν ξεσαλώσει, με όλη αυτή τη σπέκουλα για τα Τέμπη. Αισθάνονται κράτος εν κράτει. Είναι ανεξέλεγκτοι. Δεν θα αναβάλω τα μαθήματα, ούτε θα κρυφτώ. Κάποιος πρέπει να τους δείξει ότι δεν φοβάται. Δεν θα κατευνάσω. Μου είπαν “άλλη φορά να προσέχετε τι γράφετε”. Είμαι πανεπιστημιακός δάσκαλος, έχω καθήκον να υποστηρίξω, να πρεσβεύω και να ενθαρρύνω την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Αν δεν μπορούμε να διατυπώσουμε ελεύθερα την άποψή μας στο πανεπιστήμιο, τότε πού; Ακόμη κι αν έγραψα στον προσωπικό μου λογαριασμό κάτι δυσάρεστο, θα πρέπει να στοχοποιηθώ, να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα και να κινδυνεύω; Δεν θα αυτολογοκριθώ» ξεκαθαρίζει.

Η κ. Νικολαΐδου αναφέρει ότι τα άτομα που βρίσκονται πίσω από τη στοχοποίησή της είναι «θλιβερές μειοψηφίες. Ελάχιστα άτομα από το τμήμα, ένα ποσοστό από άλλες σχολές, αλλά και μη φοιτητές». 

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα η Βάνα Νικολαΐδου - Κυριανίδου νιώθει καλά, γιατί φοιτητές, συνάδελφοί της ακαδημαϊκοί και άνθρωποι μέσα από τα social media, έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό της. Στο πλευρό της και ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, Αχιλλέας Χαλδαιάκης. Ωστόσο, δηλώνει, η μεγαλύτερη πλειοψηφία συναδέλφων της στο ΕΚΠΑ σιωπά. «Ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν έχει γράψει μία λέξη, μία πρόταση. Όχι για να υπερασπιστεί τις απόψεις μου, αλλά για όσα υφίσταμαι. Αυτό είναι ντροπή», καταλήγει. 

Η επίμαχη κοινοποίηση της Βάνας Νικολαΐδου

"Σήμερα στη διαδήλωση, τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν υβριστικά. Κατά του Μητσοτάκη, κατά της κυβέρνησης, κατά της...

Posted by Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου on Wednesday, March 8, 2023

Λίγες ημέρες μετά, η Βάνα Νικολαΐδου είχε τοποθετηθεί για την κατάληψη στα Προπύλαια και τη Φιλοσοφική Σχολή, καθώς οι ορκωμοσίες αντί να γίνουν στον καθιερωμένο χώρο του ΕΚΠΑ έγιναν σε γειτονική αίθουσα. «Μπροστά στην εικόνα μιας σκοτεινής και κλειδαμπαρωμένης Φιλοσοφικής, το πολύ παρήγορο είναι ότι η τελετή της ορκωμοσίας έγινε σε μια αίθουσα πλημμυρισμένη από νέους ανθρώπους, που ήρθαν συνοδευόμενοι από φίλους-συμφοιτητές και από τις πανευτυχείς οικογένειές τους. Η γιορτινή διάθεση και η αισιοδοξία που επικρατούσε έμοιαζε να βγάζει επιδεικτικά τη γλώσσα σε όσους προσπαθούν να καταλύσουν τον τρόπο ύπαρξης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δύο κοινωνίες, δύο Πανεπιστήμια. Από τη μια πλευρά, αυτοί που με έχουν, και πάλι, στοχοποιήσει με τις τωρινές προκηρύξεις τους, και, από την άλλη, οι πολλοί άλλοι στους οποίους προσπαθώ να μεταλαμπαδεύσω όσες γνώσεις έχω αποκτήσει. Για χάρη αυτών των πολλών, δεν θα πάψω να ελπίζω ότι μια μέρα το Πανεπιστήμιο θα φιλοξενεί πραγματικούς φοιτητές και θα αποδίδει στην κοινωνία καλούς επιστήμονες και μόνον!»

Τα τελευταία χρόνια, οι ορκωμοσίες των πτυχιούχων μας λαμβάνουν χώρα στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλοσοφικής...

Posted by Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου on Friday, March 17, 2023

Τι υποστηρίζει η φοιτητική παράταξη που ζητά την παραίτηση της Βάνας Νικολαΐδου

Την Τετάρτη (22.3) η Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής - ΕΑΑΚ απηύθυνε ψήφισμα προς το ΔΣ του Συλλόγου για την καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου - Κυριανίδου, υποστηρίζοντας ότι «μπροστά στις αποφάσεις του συλλόγου η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου προχώρησε σε χυδαιολογίες που εξισώνουν το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα με τα "φασιστικά κιτάπια της Χρυσής Αυγής", στοχοποιώντας ευθέως την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Πρόκειται για καθηγήτρια που πολλές φορές έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, έχει δηλώσει τη συμφωνία της με την καταπάτηση του ασύλου και την αστυνομία στα πανεπιστήμια, έχει εκφράσει πολλές φορές την πεποίθηση ότι τα πτυχία μας δεν χρειάζεται να παρέχουν επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ στήριξε ανοιχτά τον πρύτανη του ΑΠΘ Παπαϊωάννου που χτίζει πολιτική καριέρα ως εγκάθετος της ΝΔ για την είσοδο των ΜΑΤ-ΟΠΠΙ στο ίδρυμα».
Σε άλλο σημείο το ψήφισμα αναφέρει: «Αποκορύφωμα του αυταρχισμού της Νικολαΐδου- Κυριανίδου αποτελεί η στοχοποίηση του σχήματος ΣΑΦ ΕΑΑΚ και η εξίσωση των κινητοποιήσεων του συλλόγου με «τάγματα εφόδου» όπως έγραψε η ίδια στην κυβερνητική φυλλάδα «Καθημερινή» αλλά και όπως δημόσια εξέφρασε σε τοποθέτηση της κατά τη διάρκεια κινητοποίησης και ανακοίνωσης στο μάθημα της στις 22/3. Μάλιστα, δεν διστάζει να απειλεί με μηνύσεις μέλη του φοιτητικού συλλόγου. Η ίδια που μιλά για δημοκρατία και ελευθερία λόγου, στοχοποιεί και απειλεί με μηνύσεις όποιον διαφωνεί με τη δική της τοποθέτηση! Η λασπολογία σε βάρος του αγωνιστικών δυνάμεων και του Φοιτητικού μας Συλλόγου, οι αναπαραγωγή ψεμάτων και οι απειλές της για τη "συμμόρφωση" των φοιτητών που κινητοποιούνται δεν πρόκειται να γίνουν ανεχτές! Η κα Νικολαΐδου-Κυριανίδου με τη στάση της δείχνει πως τάσσεται απόλυτα με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για τη διάλυση του Φοιτητικού Συνδικαλισμού και των συλλόγων, τις σκευωρίες που στήνει η κυβέρνηση και τις διώξεις φοιτητών, την πανεπιστημιακή αστυνομία! Όλα αυτά βρήκαν και βρίσκουν ανάχωμα τους αγώνες των φοιτητών και σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας! Ο Φοιτητικός μας Σύλλογος κάνει ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να ανεχτεί την επίθεση και τη στοχοποίηση των ΦΣ και των αγωνιστών του φοιτητικού κινήματος από την κυβέρνηση και τους εγκάθετους της». 

Για την αποκατάσταση της αλήθειας. Ψήφισμα προς το ΔΣ του Συλλόγου για την καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου - Κυριανίδου. ΝΑ...

Posted by ΣΑΦ - ΕΑΑΚ Συνεργασία Ανεξάρτητων Φιλοσοφικής on Wednesday, March 22, 2023

Στο πλευρό της Βάνας Νικολαΐδου καθηγητές - «Οι φασίζουσες δυνάμεις του πανεπιστημίου την προπηλακίζουν»

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό της ακαδημαϊκού βρίσκονται πανεπιστημιακοί. Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, με ανάρτησή του στο Facebook, αφού υπογραμμίζει τον ρόλο της κ. Νικολαΐδου στην αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει ότι «οι φασίζουσες δυνάμεις του πανεπιστημίου προπηλακίζουν την καθηγήτρια» και συνεχίζει «η ελεύθερη έκφραση έχει πεθάνει στο ελληνικό πανεπιστήμιο προ πολλού. Τα τάγματα εφόδου τις αριστεράς την ελέγχουν πλήρως. Φοβισμένοι η αδιάφοροι καθηγητές και φοιτητές έχουν παραδώσει το πανεπιστήμιο σε φασίζουσες μειοψηφίες. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτές θα είχαν εξοστρακιστεί από το πανεπιστήμιο αλλά στη χώρα του αριστερού αναχρονισμού κυριαρχούν. Αν η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιστέκονταν, ξεσηκώνονταν κατά του φασισμού στα πανεπιστήμια τα θρασύδειλα αυτά φασιστάκια θα ήταν ανίσχυρα. Το πανεπιστήμιο δεν θα είχε την ανάγκη αστυνόμευσης ούτε την παρέμβαση του όποιου κυβερνήτη και θα δικαίωνε το αυτοδιοίκητο του. Αλλά, μούγκα στη στρούγκα...»

ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ! Οι φασίζουσες δυνάμεις του παν/μιου προπηλακίζουν την Καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου,...

Posted by Achilleas Gravanis on Wednesday, March 22, 2023

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δημήτρης Σωτηρόπουλος θυμίζει στη δική του ανάρτηση υπέρ της καθηγήτριας Πολιτικής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ ότι «ήταν εκείνη που όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τις υπογραφές μας και να κινήσει τη διαδικασία για να αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ από τον Πούτιν. Οπότε νομίζω γενικώς μπορείτε να καταλάβετε και το μένος που συγκεντρώνει στο πρόσωπό της από τους λογής λογής οπαδούς της ανελευθερίας σε αυτή την χώρα» ο κ. Σωτηρόπουλος παραθέτει, δε, ολόκληρο εκείνο το «θαρραλέο άρθρο» όπως σημειώνει. 

Να θυμίσουμε ότι η καθηγήτρια πολιτικής φιλοσοφίας Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου που στοχοποιήθηκε και εκφοβίστηκε χθες στο...

Posted by Dimitris Sotiropoulos on Thursday, March 23, 2023

Αλλά και ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νικόλας Σεβαστάκης, υπογραμμίζει ότι «η επίθεση δεν στρέφεται κατά ενός προσώπου, αλλά κατά της πνευματικής και πολιτικής ελευθερίας στο πανεπιστήμιο». 

«Η Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου υπηρετεί εδώ και χρόνια την πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκτός όμως από τη στενά ακαδημαϊκή της εργασία είναι ένας άνθρωπος της δημόσιας στάσης, της κριτικής γνώμης, της παρέμβασης σε μεγάλα ζητήματα της σύγχρονης ζωής. Πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αφαίρεση του τίτλου του διδάκτορα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κινητοποιήθηκε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνδέθηκε με έναν λόγο αντιολοκληρωτικό και κοντά στις πηγές της αγαπημένης της Χάνα Άρεντ (στην οποία αφιέρωσε ένα θαυμάσιο βιβλίο). Κάποιες θέσεις της ενόχλησαν τον χώρο της ακροαριστεράς στο Πανεπιστήμιο. Θα μπορούσαν να ασκήσουν ιδεολογική και πολιτική κριτική- άλλωστε και η ίδια εκπροσωπεί μια παράδοση σκέψης που συγκροτείται από την ανάγκη της κριτικής και του αναστοχασμού των παραδόσεων. Φαίνεται όμως πως πρυτανεύει η λογική των προγραφών και ένα cancel αλά Ελληνικά. Η επίθεση δεν στρέφεται κατά ενός προσώπου αλλά κατά της πνευματικής και πολιτικής ελευθερίας στο πανεπιστήμιο. Η αλληλεγγύη στην Βάνα Νικολαϊδου-Κυριανίδου είναι καθήκον κάθε δημοκράτη, κάθε ανθρώπου που διακρίνει την κριτική από την απαίτηση ομοφωνίας, τη δημοκρατία από τον χοντροκομμένον δογματισμό, την ευτολμία της σκέψης από την φοβισμένη προσαρμογή στην αυτολογοκρισία. Η αυτολογοκρισία είναι ταπεινωτική», καταλήγει ο Νικόλας Σεβαστάκης.

Η Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου υπηρετεί εδώ και χρόνια την πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκτός όμως από την...

Posted by Nicolas Sevastakis on Thursday, March 23, 2023

Έκκληση από τον πρύτανη του ΕΜΠ μέσω ATHENS VOICE για τη «βία των βανδάλων»

Μέσα από δήλωσή του στην ATHENS VOICE o πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, απηύθυνε έκκληση στις αρχές, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τη βία των βανδάλων». 

«Η διοίκηση του ΕΜΠ ομολογεί την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη έκφραση βαρβαρότητας που συνοδεύεται από τη βία των βανδάλων. Αυτό που κάνει είναι να αποκαθιστά στον όποιο βαθμό την αισθητική του χώρου και ειδικά του μνημείου μετά από κάθε βεβήλωση», απάντησε μόλις εχθές (22.3) σε δημοσίευμα της ATHENS VOICE για τον βανδαλισμό χώρων του ΕΜΠ ο πρύτανης Ανδρέας Μπουντουβής και συνέχισε: «Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και επιπλέον να απευθυνόμαστε στις αρχές της πολιτείας για ό,τι είναι στο τομέα της δικής της αρμοδιότητας - είναι συγκεκριμένα αυτά που εμπίπτουν σε αυτήν. Είναι ανάγκη να ορθώσουν οι νέοι μας, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μας, την αντίδραση τους σε αυτή την παρακμιακή κατάσταση. Χωρίς αυτήν, η ελπίδα δεν έχει έδαφος». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.