Ελλαδα

Πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ για Τέμπη: «Αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, το ανθρώπινο λάθος θα μπορούσε να αποφευχθεί»

Τι απαντά η πρόεδρος της ΡΑΣ σχετικά με το πόρισμα για την τραγωδία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη
© ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Σύγκρουση τρένων με 57 νεκρούς στα Τέμπη: Ο πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ για το σύστημα τηλεδιοίκησης και το «ανθρώπινο λάθος»

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ, Νίκος Τσικαλάκης, δήλωσε στο Mega ότι το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί σε περίπτωση που λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση.

«Τηλεδιοίκηση σιδηροδρομικά είναι στο τελείωμα του σταθμού του Δομοκού έως και το Πλατύ. Αυτό είναι η τηλεδιοίκηση της Λάρισας. Στη Λάρισα αυτήν την στιγμή, το σύστημα τηλεδιοίκησης, κάποια κομμάτια λειτουργούν κάποια όχι, οι πίνακες δεν είναι σε λειτουργία. Αυτό που έχει η Λάρισα είναι τοπικός χειρισμός του σταθμού, δηλαδή έχει δύο χλμ. νότια προς την Αθήνα και άλλα 4 – 5 προς βόρεια, Θεσσαλονίκη», είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ και πρόσθεσε: «Άρα μιλάμε για ένα σύστημα τοπικού χειρισμού στο επίπεδο των 10 – 11 χλμ. Σε αυτά τα 11 χλμ, το επίμαχο κλειδί που άλλαξε την πορεία της αμαξοστοιχίας είναι εντός του πίνακα αυτού, δηλαδή το βλέπει ο σταθμάρχης. Δηλαδή, αν παρακολουθούσε σωστά τον πίνακα θα καταλάβαινε ότι το τρένο έχει μπει στη γραμμή καθόδου. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι κάποιος έκανε λάθος και αντί να το βάλει στην ανόδου, το έβαλε στην καθόδου. Και αυτό το λάθος μπορεί να το κάνει μόνο ένας άνθρωπος, ο υπεύθυνος του χειρισμού, ο σταθμάρχης. Από τη στιγμή που του μπήκε σε λάθος γραμμή, θα μπορούσε να το διορθώσει. Αν υπήρχε η τηλεδιοίκηση, και μετά τα 4 – 5 χλμ. θα το έβλεπε. (…) Το ανθρώπινο λάθος θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cra5c8y73xjl)

Τι απαντά η πρόεδρος της ΡΑΣ σχετικά με το πόρισμα για την τραγωδία

Η πρόεδρος της ΡΑΣ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, απαντά με γραπτή της δήλωση σε όσα έχουν λεχθεί ή γραφτεί μετά το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη«Θα συνεχίσω να λέω την αλήθεια και να κάνω ότι περνάει από τα χέρια μου για να μπορούν να ζήσουν τα παιδιά μας στη χώρα μας με ασφάλεια και προοπτική», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κ. Τσιαπαρίκου και υπογραμμίζει: «Θα υπερασπίζομαι το Δίκιο και την Αλήθεια!».

Η γραπτή δήλωση της Ιωάννας Τσιαπαρίκου

«Επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμένη Δολοφονία Χαρακτήρα στο πρόσωπό μου. Επειδή εργάζομαι 25 συναπτά έτη, με ήθος, σιωπηλά και αποτελεσματικά. Επειδή από όπου και να πέρασα, ναυτιλία, κοινωνική ασφάλιση, υγεία, μεταφορές, η πορεία μου και η δουλειά μου υπήρξε αψεγάδιαστη. Επειδή οι σπουδές και οι περγαμηνές μου είναι πραγματικές και αδιαμφησβήτητες: Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πειραιά, Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Μεταφορές University of Wales-Cardiff, Διδακτορικό με Άριστα του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Επειδή δεν προέρχομαι από πολιτικό ή οικονομικό τζάκι. Επειδή είμαι γυναίκα. Επειδή τα κατάφερα μόνη, προερχόμενη από πάμφτωχη οικογένεια, καθώς ο συγχωρεμένος πατέρας μου βοηθούσε εμπράκτως όποιον είχε ανάγκη στον τόπο του, Ζωγράφου, Φωκίδα και όχι μόνο. Επειδή εργάστηκα και ως υπάλληλος του ΕΦΚΑ για να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Επειδή οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στο δημόσιο και συχνά και ιδιωτικό τομέα. Επειδή, από όποια θέση και αν βρέθηκα προσπάθησα να διορθώσω, να δημιουργήσω, να φτιάξω ότι δεν φτιάχνεται σε ένα διαλυμένο κράτος.

Επειδή είμαι μάνα και νιώθω συντριβή για τους ανθρώπους και τα παιδιά που χάθηκαν. Θα συνεχίσω να λέω την αλήθεια και να κάνω ότι περνάει από τα χέρια μου για να μπορούν να ζήσουν τα παιδιά μας στη χώρα μας με ασφάλεια και προοπτική.Θα υπερασπίζομαι το Δίκιο και την Αλήθεια!».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ