Ελλαδα

Διαμαρτυρία για τα Τέμπη με 57 άδειες καρέκλες έξω από το υπουργείο Μεταφορών

Πορεία και στον Πειραιά - Κύμα κινητοποιήσεων με φόντο την τραγωδία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέμπη - Σύγκρουση τρένων: 57 άδειες καρέκλες έξω από το υπουργείο Μεταφορών - Συμβολική διαμαρτυρία φοιτητών - Εβδομάδα κινητοποιήσεων για την τραγωδία.
Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι έξω από το υπουργείο Μεταφορών © Κώστας Τζούμας/Eurokinissi

Τέμπη - Σύγκρουση τρένων: 57 άδειες καρέκλες έξω από το υπουργείο Μεταφορών - Συμβολική διαμαρτυρία φοιτητών - Εβδομάδα κινητοποιήσεων για την τραγωδία.

Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν νωρίτερα φοιτητικοί σύλλογοι έξω από το υπουργείο Μεταφορών.

Οι φοιτητές τοποθέτησαν 57 άδειες καρέκλες, όσοι και οι νεκροί από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ πάνω τους είχαν αφήσει και κόκκινα γαρύφαλλα.

Παράλληλα, κρατούσαν πλακάτ που ανέφεραν μεταξύ άλλων «Οι ζωές μας μετράνε» και «Ήταν φοιτητές, ποτέ ξανά!».

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Διαμαρτυρία νέων στον Πειραιά

Νωρίτερα, το πρωί μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας από εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του Πειραιά.

«Πάρε με όταν φτάσεις», «Ποτέ ξανά», «Δεν φτάνει το εθνικό πένθος, θέλουμε και εθνικά έργα» και «Η άνοιξη σταμάτησε στα Τέμπη», ανέγραφαν κάποια από τα πλακάτ που κρατούσαν στα χέρια τους οι νέοι που μετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqzcq5m8uqgx)

Κύμα καταλήψεων και κινητοποιήσεων με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη

Με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να δοθούν απαντήσεις, στις 8 Μαρτίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, διοργανώνεται μεγάλη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας στις 12.30 μ.μ. στα Προπύλαια από σωματεία και φορείς. Ήδη το Εργατικό Κέντρο Αθήνα αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη πανεργατική απεργία. 

Η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε τελικά σήμερα ότι θα προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στο Δημόσιο -μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία «για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών», και καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30.

Τέμπη - Σύγκρουση τρένων: 57 άδειες καρέκλες έξω από το υπουργείο Μεταφορών - Συμβολική διαμαρτυρία φοιτητών - Εβδομάδα κινητοποιήσεων για την τραγωδία.
Οι κινητοποιήσεις για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα © Κώστας Τζούμας/Eurokinissi

Συλλαλητήρια στις 8 Μαρτίου για το σιδηροδρομικό δυστύχημα

«Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό. Θα γίνουμε η φωνή των νεκρών! Τώρα είναι η ώρα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι! Δεν θα περιμένουμε άλλη τραγωδία. Θα παλέψουμε τώρα για ασφαλείς μεταφορές και υποδομές. Για αυτό και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους! Μέσα στις σχολές μας εκφράζουμε με όλους τους τρόπους τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, τη στήριξή μας στους τραυματίες, την απαίτηση να τιμωρηθούν οι ένοχοι» αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. 

«Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με γονείς και μαθητές μπορούμε να δείξουμε το καθάριο πρόσωπο των εργαζομένων. Αυτών που γέμισαν τα κέντρα αιμοδοσίας μετά το ατύχημα και συγχρόνως δεν έκλεισαν το στόμα τους, δεν αναμάσησαν την καραμέλα ότι δεν είναι ώρα για ευθύνες, που διακήρυτταν με θράσος κυβερνητικά στελέχη και όχι μόνο. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να ζήσουμε με το «πάμε και όπου βγει», δηλαδή όπου μας βγάζουν οι «σειρήνες» της εξοικονόμησης πόρων, του «κόστους - οφέλους», των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της παιδείας, της υγείας, όλων των κοινωνικών υπηρεσιών. Για να αποκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι των κρατικών εγκλημάτων κι όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν «ανθρώπινα λάθη». Και πάνω από όλα για να πάψουν επιτέλους οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους» τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος εκπαιδευτικών Ρόζα Ιμβριώτη, ενώ σε ανάλογες ανακοίνωσεις-καλέσματα προχωρούν δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών, προαναγγέλλοντας την συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. 

Στη Θεσσαλονίκη, σωματεία και φορείς καλούν την ίδια ημέρα στις 13:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ