Ελλαδα

Εισαγγελική έρευνα μετά την καταγγελία για ομηρία καθηγήτριας στο ΑΠΘ

Τι απαντούν οι φοιτητές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κτίριο του ΑΠΘ
© ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΑΠΘ: Η καταγγελία καθηγήτριας για ομηρία της στο γραφείο και η εισαγγελική έρευνα

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την καταγγελία καθηγήτριας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον αποκλεισμό της μέσα στο γραφείο της από φοιτητές του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Δημήτρης Σμυρνής, ζήτησε να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παράνομης κατακράτησης, της παράνομης βίας και της διακοπή λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το grtimes.gr, η καθηγήτρια κατήγγειλε ότι οι φοιτητές την απέκλεισαν στο γραφείο της, επειδή ένα μεγάλο ποσοστό αυτών κόπηκε στο μάθημά της κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Οι ίδιοι φοιτητές ζήτησαν να γίνει αναβαθμολόγηση των γραπτών τους, με την ίδια ωστόσο να μην αποδέχεται το αίτημά τους. Οι φοιτητές από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι οι ίδιοι πήγαν να διαμαρτυρηθούν στο ωράριο κατά το οποίο η καθηγήτρια δεχόταν να τους συναντήσει και άρα, οι ισχυρισμοί της είναι λανθασμένοι.

Τι απαντά ο πρύτανης του ΑΠΘ για την καταγγελία περί ομηρίας της καθηγήτριας

«Κόπηκε ένας αριθμός φοιτητών και αποφάσισε αυτή η μειοψηφία, με τραμπούκικες λογικές, να πάει στο γραφείο της καθηγήτριας Ψυχολογίας και να της επιβάλει την αναβαθμολόγηση των γραπτών» περιέγραψε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Πιο συγκεκριμένα, περιγράφοντας το περιστατικό, ο πρύτανης του ΑΠΘ είπε: «Όντως μία συνάδελφος από το τμήμα Ψυχολογίας καθ' όλα αγαπητή, πολύ σωστή συνάδελφος, ακαδημαϊκά και ερευνητικά, αποφάσισε να κάνει τη δουλειά της. Ποια είναι η δουλειά της; Μετά το τέλος των μαθημάτων στις εξετάσεις, να βάλει τα θέματά της και να βαθμολογήσει τα γραπτά όπως αυτή νομίζει με βάση την ακαδημαϊκή της ελευθερία. Κόπηκε ένας αριθμός φοιτητών και αποφάσισε λοιπόν αυτή η μειοψηφία, με τραμπούκικες λογικές, να πάνε να της επιβάλουν την αναβαθμολόγηση των γραπτών. Προφανώς, και δεν το έκανε».

Όπως υπογράμμισε «Προφανώς έχει και τη στήριξη του τμήματός της, αλλά όλα αυτά δείχνουν αυτές τις άρρωστες νοοτροπίες δεκαετιών, που μερικές φορές οδηγούμαστε σε αυτές τις καταστάσεις. Αυτές οι τραμπούκικες λογικές που έχουν τις ρίζες τους δεκαετίες πριν, έχουν εμφυσήσει τον φόβο στους συναδέλφους οι οποίοι λειτουργούν». Μάλιστα, για τα γεγονός ότι στο ΑΠΘ τέτοια περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, ανέφερε ότι «Όλες οι πράξεις που έχουν ως στόχο τη ρήξη με αυτές τις τραμπούκικες λογικές του παρελθόντος, χρειάζονται μεγάλες ψυχικές αντοχές για να μπορέσεις να τις αντιμετωπίσεις. Σε ό,τι με αφορά, είμαι απαρέγκλιτα δοσμένος σε αυτήν τη μάχη. Έχουμε κερδίσει τη μάχη. Από κει και πέρα, κάποιες επιμέρους μικρές τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν με ακουμπάνε και νομίζω εν κατακλείδι, για να μπορέσουμε να τις εξαλείψουμε πρέπει να στηριζόμαστε στο νόμο. Στηριζόμενοι στο νόμο, προχωράμε και θα εξαλειφθούν και αυτά τα τελευταία ίχνη. Από το καλοκαίρι έχουμε τα μέσα εκείνα πια που μας παρέχει η Πολιτεία με το νόμο 4957/22. Υπάρχουν τρία συγκεκριμένα άρθρα, το 197 που μιλάει για τα είδη των ποινικών αδικημάτων των φοιτητών, το 198 για το ποιες είναι οι ποινές και το άρθρο 199 που καθορίζει ποια είναι τα όργανα. Έχει ξεκινήσει τη διαδικασία να επιληφθεί και να δούμε ακριβώς να μας πει η καθηγήτρια, γενικά τα όργανα του τμήματος ποιοι είναι και θα το προχωρήσουμε μέχρι τέλους».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqpb1u5zji4p)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ