Ελλαδα

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα trafficking στο ξενοδοχείο της Συγγρού

Αναζητούνται ακόμα δύο μέλη

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kύκλωμα trafficking: Πώς λειτουργούσε
© Unsplash / Molly Blackbird

Trafficking: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα που έφερνε νεαρές κοπέλες από την Λατινική Αμερική

Τα ασύλληπτα μέλη του κυκλώματος που έφερνε νεαρές κοπέλες από την Λατινική Αμερική δήθεν για να δουλέψουν νόμιμα και να αποκτήσουν μια ανθρώπινη ζωή, αλλά κατέληξαν στα χέρια δουλεμπόρων, συνεχίζουν να αναζητούν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής. Πρόκειται για άτομα, τα οποία ενημερώθηκαν από άγνωστες, εως τώρα, πηγές για την έφοδο των αστυνομικών το βράδυ του Σαββάτου. Όμως ο κλοιός στενεύει, όπως λένε συγκεκριμένα οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση και η σύλληψη τους, θεωρείται θέμα χρόνου.

Οι ελληνικές αστυνομικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Κολομβιανές αρχές και την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, έβαλαν τέλος στο κύκλωμα που έταζε εργασία και ξέγνοιαστες στιγμές σε νεαρές κοπέλες από την Λατινική Αμερική αλλά μόλις έφταναν στην χώρα μας, τις έκλειναν σε ξενοδοχείο και τις ανάγκαζαν να εκδίδονται με πελάτες.

Πρόκειται για εννέα κοπέλες από την Βραζιλία, τρεις από την Κολομβία, δύο από τη Βενεζουέλα και μία από το Μαρόκο. Σε όλες είχαν τάξει τίμια δουλειά και όμορφη ζωή. Τους πλήρωναν τα αεροπορικά εισιτήρια αλλά μόλις κατέβαιναν από το αεροπλάνο, ανακάλυπταν την σκληρή πραγματικότητα. Μέλη του κυκλώματος, τις οδηγούσαν σε ξενοδοχείο, τους έπαιρναν τα διαβατήρια και τις ταυτότητες και τις ανάγκαζαν να εκδίδονται.

Ορμητήριο του κυκλώματος ήταν ξενοδοχείο στην λεωφόρο Συγγρού 156. Εκεί, είχαν μετατρέψει κάποια δωμάτια σε ...αποθήκες ψυχών. Ανάγκαζαν τις νεαρές κοπέλες σε συνεχή ερωτικά ραντεβού, τα οποία οι πελάτες έκλειναν με δύο τρόπους. Είτε καλώντας σε τηλεφωνικό κέντρο που είχε στηθεί στο κέντρο της Αθήνας, είτε μέσω ιστοσελίδας όπου υπήρχαν φωτογραφίες των κοριτσιών, τις υπηρεσίες που προσέφεραν και το κόστος.

Πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν αστυνομικοί που συμμετείχαν στις έρευνες, όλα ξεκίνησαν από μια κλήση στο 112 από ένα από τα θύματα του κυκλώματος, τον Σεπτέμβριο.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Εθνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Κολομβίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, καθώς και των Μ.Κ.Ο. «OUR GREECE» και «Α21», εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, παρακολουθούσαν επί μήνες την δράση του κυκλώματος.

Η απόφαση ελήφθη το περασμένο Σάββατο για την εξάρθρωση. Κλείστηκαν ραντεβού σε κοπέλες-θύματα του κυκλώματος και μόλις αυτές έλαβαν τα προσημειωμένα χρήματα, οι αστυνομικοί ξεκίνησαν τις συλλήψεις. Οκτώ συνολικά άτομα, που συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο κύκλωμα, συνελήφθησαν ενώ οι 15 γυναίκες-θύματα των αδίστακτων δουλεμπόρων βρίσκονται πλέον σε ασφαλείς χώρους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του λίγο μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος ανέφερε: «Η αντιμετώπιση του trafficking, αποτελεί μια από τις βασικότερες, έμπρακτες προτεραιότητες για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Είναι θέμα ανθρωπιάς, δικαιοσύνης, πολιτισμού, σεβασμού στον άνθρωπο. Είναι θέμα απόλυτης τήρησης της νομιμότητας στην Ελλάδα και παγκοσμίως».

Η διεθνής συνεργασία για την υπόθεση, δεν έχει ολοκληρωθεί. Ακόμη, δεν έχουν εντοπιστεί οι άνθρωποι που εμφανίζονταν στις νεαρές κοπέλες και έταζαν μια ανθρώπινη ζωή σε σχέση με αυτή που ζούσαν στις χώρες καταγωγής τους.

Δεν αποκλείουν, οι ίδιοι άνθρωποι, να στέλνουν άλλες κοπέλες μέσω παρόμοιων κυκλωμάτων σε χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα οι έρευνες να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ