Ελλαδα

Μαγιορκίνης: Σπάνια επιπλοκή ο θάνατος της 6χρονης από στρεπτόκοκκο

Πότε χρειάζεται η διενέργεια τεστ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδάκι παίζει με ξυλόφωνο - Διακρίνονται το χεράκι και τα ποδαράκια του
© Jelleke Vanooteghem / Unsplash

Στρεπτόκοκκος - Θάνατος 6χρονης: Ο Γκίκας Μαγιορκίνης για το περιστατικό, τα συμπτώματα και τη μετάδοσή του

Σπάνια επιπλοκή στρεπτοκοκκικής λοίμωξης είχε το 6χρονο κοριτσάκι από τη Θεσσαλονίκη που πέθανε μετά από σηπτικό σοκ που υπέστη. Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, «όλοι έχουμε περάσει μία στρεπτοκοκκική λοίμωξη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας». 

«Η πιο κοινή είναι αυτή της αμυγδαλίτιδας, για την οποία χρειάζεται να πάρουμε και αντιβίωση. Το περιστατικό αυτό αποτελεί μία σπάνια μορφή της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης. Στην Ελλάδα με ένα περιστατικό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε ότι έχουμε αύξηση σε σχέση με άλλες χρονιές, είμαστε απλά σε αναμονή για να δούμε αν θα δούμε και άλλα περιστατικά. Προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αύξηση. Είναι απλά μία αύξηση της συχνότητας σε άτομα που δεν εκτέθηκαν σε προηγούμενες χρονιές. Αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο», δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι «ο στρεπτόκοκκος Α' είναι μία κοινή λοίμωξη η οποία στην Ελλάδα δεν επιτηρείται από τον ΕΟΔΥ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι από τις λίγες χώρες όπου ο στρεπτόκοκκος επιτηρείται, μιλάνε για αύξηση, με πιθανότερο σενάριο ότι τα παιδιά σε προηγούμενες χρονιές δεν το έχουν περάσει. Δηλαδή είναι περιστατικά που θα εμφανίζονταν έτσι κι αλλιώς, αλλά θα εμφανίζονταν τις προηγούμενες χρονιές». 

Πότε χρειάζεται τεστ για στρεπτόκοκκο της ομάδας Α

«Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Συνεπώς, εάν υπάρχει πυρετός ο οποίος επιμένει, θα πρέπει οι γονείς να μιλήσουν με τον παιδίατρο για να δουν εάν χρειάζεται να κάνουν το ειδικό τεστ, το streptest που θα κρίνει κι αν πρέπει ο ασθενής να πάρει αντιβίωση», επισήμανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και τόνισε:

«Όπως με όλα τα μολυσματικά νοσήματα δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να μην κολλήσει στρεπτόκοκκο κατά τη διάρκεια της ζωής του τουλάχιστον μία φορά και κατά πάσα πιθανότητα πολλές φορές, οπότε είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο το οποίο δεν έχουμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε τελείως, παρά μόνο να το περιορίσουμε σχετικά. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που συμβαίνουν σπάνιες επιπλοκές, είναι περιστατικά που θα συμβούν έτσι κι αλλιώς σε ένα πολύ πολύ μικρό ποσοστό», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α

«Εάν κάποιος έχει οστρακιά ή κάποιο στρεπτόκοκκο της ομάδας Α είναι πιθανό να μεταδοθεί στους άλλους. Το πιο πιθανό είναι όμως οι άνθρωποι του περιβάλλοντος να έχουν αυτό που λέμε απλό αποικισμό, δηλαδή να μην εμφανίσουν ούτε καν λοίμωξη. Γιατί και το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων με αυτό τον στρεπτόκοκκο γίνονται ασυμπτωματικά, δηλαδή αποικίζουν το φάρυγγα, το ρινοφάρυγγα και μετά από λίγο καιρό περνάει. Ακόμα λοιπόν και αυτό σε αυτή την περίπτωση το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουν οι γονείς streptest εάν χρειάζεται, αλλά και πάλι το αρνητικό δεν θα πει κάτι, ιδίως στις περιπτώσεις του αποικισμού. Όσον αφορά να το πούμε έτσι, στην ιχνηλάτηση της λοίμωξης αντιμετωπίζουμε μόνο τις λοιμώξεις, οι οποίες έχουν συμπτώματα, όπως πυρετό δηλαδή την αμυγδαλίτιδα» πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Αυτή τη στιγμή, όπως σας είπα, δεν επιτηρείται, αλλά είναι μια πολύ κοινή λοίμωξη. Τη βλέπουμε συχνά και στα μικροβιολογικά εργαστήρια και αντιμετωπίζεται στο σπίτι. Περιπτώσεις διηθητικού στρεπτόκοκκου που είναι από τις πιο επικίνδυνες, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, οπότε δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια, ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα», επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqo17x6t7zpl)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ