ΕΦΚΑ: Υπάλληλοι ροής και υποδοχής - Ο θεσμός, ο ρόλος και η λειτουργία σε 27 υποκαταστήματα
Σε λειτουργία βρίσκεται ο θεσμός του υπαλλήλου υποδοχής και του υπαλλήλου ροής σε 27 υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η τοποθέτηση υπαλλήλων ροής και υποδοχής έρχεται σε συνέχεια μίας σειράς πρωτοβουλιών, που έχουν ήδη αναληφθεί, με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη κατά τις συναλλαγές τους με τον ΕΦΚΑ, οι οποίες είναι οι εξής:
- Θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών ραντεβού.
- Ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555, το οποίο στον 1,5 χρόνο λειτουργίας του «μετρά» σχεδόν 5 εκατομμύρια απαντημένες κλήσεις.
- Συνεχής διεύρυνση των υπηρεσιών οι οποίες παρέχονται ηλεκτρονικά από τον ΕΦΚΑ, που έχουν φτάσει τις 80, ενώ οι συναλλαγές που έχουν διενεργηθεί ηλεκτρονικά, υπερβαίνουν τα 230 εκατομμύρια.
- Διεκπεραίωση συναλλαγών του ΕΦΚΑ μέσα από τα ΚΕΠ.
- Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας στον ΕΦΚΑ και το σύστημα απομακρυσμένης επικοινωνίας myEFKALive, που απευθύνεται σε κατοίκους ορεινών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών.
Χατζηδάκης: «Ο ΕΦΚΑ η πιο προβληματική μέχρι πρότινος δημόσια υπηρεσία»
«Ο ΕΦΚΑ, η πιο προβληματική ίσως μέχρι πρότινος δημόσια υπηρεσία, γίνεται ένας φορέας πιο φιλικός στους πολίτες κάθε μέρα. Όχι στα λόγια, στην πράξη. Με τα ηλεκτρονικά ραντεβού, που αντικατέστησαν τις ουρές. Με τη συνεργασία με τα ΚΕΠ. Με το 1555, που εξυπηρετεί κάθε μέρα τους πολίτες. Με το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας. Με το myEFKAlive και, τώρα, με τις υπηρεσίες υποδοχής και ροής, που κάνουμε στα μισά και πιο πολυσύχναστα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Είναι εξυπηρέτηση του πολίτη στην καθημερινότητά του!», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, υπογράμμισε: «Σήμερα, εγκαινιάζουμε την υπηρεσία υποδοχής και εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ. Σε πρώτη φάση, καλύπτουμε το 60% των υποκαταστημάτων του φορέα, με κριτήριο τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα. Θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση, ώστε να καλύψουμε το 100% των υποκαταστημάτων μας».
Τι κάνουν οι υπάλληλοι ροής και οι υπάλληλοι υποδοχής
Σχετικά με τον νέο θεσμό, σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει κλείσει ηλεκτρονικό ραντεβού, ο υπάλληλος υποδοχής, που βρίσκεται στην είσοδο του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ, μπορεί να του κλείσει ραντεβού ή, σε κάποιες περιπτώσεις, να τον βοηθήσει να εξυπηρετηθεί επί τόπου, ιδίως αν πρόκειται για ευπαθείς συμπολίτες μας (ΑμεΑ, έγκυες, ηλικιωμένοι κλπ).
Οι υπάλληλοι καθοδηγούν τους ασφαλισμένους, που προσέρχονται στο υποκατάστημα, αναφορικά με το ποιο τμήμα ακριβώς πρέπει να επισκεφθούν. Επίσης, ενημερώνουν και «εκπαιδεύουν» τους πολίτες για τις παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του φορέα, που διευρύνονται συνεχώς και για τη διαδικασία κλεισίματος ραντεβού, μέσω της σχετικής πλατφόρμας. Παράλληλα, προβλέπεται σε κάθε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ η τοποθέτηση υπαλλήλου ροής, που έχει ως βασική αποστολή να βοηθά και να κατευθύνει τους ασφαλισμένους στο αρμόδιο κάθε φορά τμήμα για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής τους και να τους ενημερώνει για τα απαιτούμενα για κάθε υπηρεσία δικαιολογητικά και να συνδράμει στον έλεγχο της πληρότητάς τους.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στόχος είναι να δοθεί τέλος στο φαινόμενο των άσκοπων μετακινήσεων και της αναμονής σε διάφορες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εντός του υποκαταστήματος. Με τη συνδρομή του υπαλλήλου ροής, ο κάθε ασφαλισμένος θα ξέρει πού ακριβώς πρέπει να απευθυνθεί, κάτι που «μεταφράζεται» σε εξοικονόμηση χρόνου και μείωση της ταλαιπωρίας τόσο των ίδιων των ασφαλισμένων, όσο και των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.
Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων υποδοχής και υπαλλήλων ροής στον ΕΦΚΑ, μέσω του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών, της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ωφελούμενοι του οποίου είναι άνεργοι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ για πάνω από 12 μήνες.
Σήμερα, απασχολούνται ήδη 62 άτομα σε 27 υποκαταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες πρόσληψης ακόμα 51 υπαλλήλων ροής και υποδοχής σε 23 υποκαταστήματα, που θα ολοκληρωθούν έως τις αρχές Μαρτίου. Ο σχεδιασμός προβλέπει συνολικά την πρόσληψη 126 ατόμων σε 55 υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ έως τις 15 Μαρτίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία
Η ανάρτηση του μετεωρολόγου
Η έκθεση συγκεντρώνει έργα, εμπειρίες και αποτελέσματα από μια σειρά δράσεων
Αυξάνονται οι καταγγελίες για επιθέσεις σε γιατρούς και υγειονομικούς σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας
Το βίντεο - αφιέρωμα της εταιρίας παραγωγής για την αείμνηστη ηθοποιό
Απολύτως ανακριβή χαρακτηρίζει η ΕΛΑΣ τα δημοσιεύματα για χειροπέδες σε καθηγητές εντός σχολείου
Τροχαίο στο 44,5ο χλμ προς Κόρινθο – Τραυματίστηκε οδηγός βαν, επί τόπου Τροχαία και Πυροσβεστική
Ένα χρόνο πριν η σπουδαία ηθοποιός είχε μιλήσει μέσα από το Γηροκομείο Αθηνών
Η ανακοίνωση της οικογένειας Ντε Γκρες
Η σπουδαία ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 92 ετών
Η σπουδαία ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου άφησε την τελευταία της πνοή, όπως ανακοίνωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας
Η πρόγνωση Τσατραφύλλια για χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα και ισχυρούς βοριάδες
Ο γνωστός επιχειρηματίας έφυγε από τη ζωή
Σκληρή δήλωση Αλειφτήρα κατά Ανεστίδη, ενόψει της συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου
Όλες οι αργίες για το 2026
Η 24χρονη πέρασε στο αντίθετο ρεύμα στη Μάρκου Μπότσαρη και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές
Από το βράδυ ξεκινά η μεταβολή του καιρού
Δύο χρόνια διοίκησης Αγγελούδη χωρίς μεταρρυθμίσεις, με αυξήσεις τελών και χαμηλές επιδόσεις ανακύκλωσης, για την παράταξη «Θεσσαλονίκη για Όλους»
Αναφέρθηκε στο πολιτικό κίνημα που οργανώνεται, τις τύψεις και τις μετακινήσεις της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.