- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο Μωυσής Ελισάφ, δήμαρχος Ιωαννίνων
Ήταν ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εκλέχτηκε στην Ελλάδα
Μωυσής Ελισάφ: Πέθανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, μετά από μάχη με καρκίνο στο πάγκρεας.
Ο Δήμος Ιωαννιτών είχε γνωστοποιήσει πως ο δήμαρχος αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και βρισκόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Στην ανακοίνωση, έκανε λόγο για «απρόβλεπτο πρόβλημα υγείας, που προέκυψε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένου ταξιδιού». Πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε στο σπίτι με την κατάσταση της υγείας του επιβαρυμένη.
Ο θάνατός του αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την πόλη, την οποία υπηρέτησε ως γιατρός, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, αλλά και ως δήμαρχος από το 2019, χωρίς ωστόσο να προλάβει να ολοκληρώσει τη θητεία του.
Ο Μωυσής Ελισάφ είχε γεννηθεί το 1954 στα Ιωάννινα. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μάζωξη κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, με ένα 9% της κοινότητας να επιβιώνει.
Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην παθολογία. Ήταν καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.
Επιπρόσθετα, διετέλεσε Διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Διευθυντής του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αναπληρωτής Διοικητής Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων με τον συνδυασμό «Γιάννενα - Νέα Εποχή». Στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 23,82% και στον δεύτερο επικράτησε έναντι του συνυποψηφίου και προκατόχου του, Θωμά Μπέγκα, με 50,33%. Ήταν ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εκλέχτηκε στην Ελλάδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δόνηση 42 χλμ. νοτιοδυτικά της Γαύδου - Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13 χιλιόμετρα
Η πρόβλεψη Τσατραφύλλια αναφέρει επιδείνωση με σκόνη και νοτιάδες έως Πέμπτη - Άνοδος θερμοκρασίας και περιορισμένη ορατότητα
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Ο 42χρονος ομολόγησε το έγκλημα
Άφωνοι οι τουρίστες βγάζουν φωτογραφίες
Πιο αραιά τα δρομολόγια
Πλήθος κόσμου στο Βροντάδο για να παρακολουθήσει το έθιμο
Χιλιάδες πιστοί έψαλαν το «Χριστός Ανέστη»
Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές νεφώσεις σε όλη τη χώρα - Πού αναμένονται βροχές
Η υποδοχή του έγινε με τιμές αρχηγού κράτους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Το υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης
Ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.