Ελλαδα

«Μας συγκλόνιζαν οι φωνές των θαμμένων ζωντανών»: Συγκινητικός απολογισμός από την ΕΜΑΚ

Όσα είπαν στη συνέντευξη Τύπου τα μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός στην Τουρκία: Συνέντευξη Τύπου από τα μέλη της ελληνικής ομάδας διάσωσης που επιχείρησαν στις πληγείσες περιοχές
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σεισμός Τουρκία: Η συνέντευξη Τύπου μελών της ΕΜΑΚ και οι περιγραφές για τις επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν μέλη της ελληνικής αποστολής διάσωσης που έσωσε ζωές μέσα από τα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Η ελληνική ομάδα υπήρξε η πρώτη αποστολή που έφτασε στις πληγείσες περιοχές και αποτέλεσε τον πρώτο πυρήνα συντονισμού για τις διεθνείς δυνάμεις,

«Ήμασταν o πρώτος θύλακας συντονισμού μαζί με την αντίστοιχη ομάδα της Ελβετίας όπου επιλέξαμε την εγκατάσταση όπου θα δημιουργείτο η βάση των επιχειρήσεων και ήμασταν η πρώτη πηγή πληροφοριών στο διεθνές κέντρο συντονισμού που συστήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις και κατευθύνει τη διεθνή βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά  ο επιπυραγός κ. Γιαννόπουλος και προσέθεσε ότι αρχικά ανέπτυξαν ένα γραφείο συλλογής πληροφοριών και στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τους τοπικούς πληθυσμούς και τους κάλεσαν να τους δώσουν πληροφορίες για ανθρώπους που κινδύνευαν ή ήταν εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

«Δεν σταματήσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή να επιχειρούμε. Λειτουργούσαμε πάντα με γνώμονα τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Σεισμός Τουρκία: Συνέντευξη Τύπου μετά την επιστροφή της ΕΜΑΚ στην Ελλάδα
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Την υγειονομική συνδρομή στο έργο της ΕΜΑΚ είχε αναλάβει το Eιδικό Tμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ, όπως σημείωσε ο ιατρός του ΕΤΙΚ ΕΚΑΒ, Σωκράτης Δούκας και μέλος της ελληνικής αποστολής. «Βασικός μας ρόλος είναι η υγειονομική κάλυψη των θυμάτων διασωθέντων. Αυτό σημαίνει ότι οι διασωθέντες θύματα μετά τον απεγκλωβισμό πρέπει να υποστηριχθούν υγειονομικά, να σταθεροποιηθούν, να καλύψουμε και να υποστηρίξουμε τις βασικές λειτουργίες της ζωής τους, για να παραδοθούν με ασφάλεια στην υπηρεσία ασθενοφόρων ώστε να καταλήξουν σε έναν ασφαλή υγειονομικό σχηματισμό. Στην αποστολή αυτή συμμετείχαν 8 άτομα, 3 γιατροί και 5 διασώστες του ΕΤΙΚ ΕΚΑΒ. Το ΕΤΙΚ ΕΚΑΒ φέρει μαζί του σε κάθε αποστολή τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό», ανέφερε ο κ. Δούκας. Όπως είπε το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών ενεργοποιείται σε μαζικές καταστροφές με μαζικές απώλειες όπως αυτή της Τουρκίας και στελεχώνεται από εξειδικευμένους γιατρούς και διασώστες που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση όσον αφορά μαζικές καταστροφές. «Η μόνη επιλογή είναι η διατήρηση της ανθρώπινης ζωής», επισήμανε ο κ. Δούκας.

Η εικόνα μιας ισοπεδωμένης πόλης ήταν η πρώτη εντύπωση που σχηματίστηκε στο μυαλό των μελών της ελληνικής αποστολής, επισήμανε ο πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας. Έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον εργασίας, προσθέτοντας ότι διαρκώς γινόταν εκτίμηση της επικινδυνότητας και της ασφάλειας της κατάστασης, στα σημεία όπου δούλευαν έτσι ώστε, όπως τόνισε «να μπορέσουν να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή τον απεγκλωβισμό». «Λειτουργούσαμε με πληροφορίες που είχαμε μαζέψει από τους ντόπιους και ταυτόχρονα υπό την καθοδήγηση και σε διαρκή συντονισμό με τις διεθνείς ομάδες. Κινηθήκαμε με συγκεκριμένες πληροφορίες και ρίξαμε τις δυνάμεις μας σε επιβεβαιωμένους ζωντανούς. Έτσι κύλησαν οι πρώτες ημέρες της διάσωσης και στη συνέχεια όταν ενεργοποιήθηκε το διεθνές συντονιστικό κέντρο οι πληροφορίες έρχονταν μέσω αυτού», υπογράμμισε.

ΕΜΑΚ: «Οι στιγμές που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας»

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναφέρθηκαν και στις εικόνες από τον φονικό σεισμό που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη τους. 

«Μας συγκλόνιζαν οι φωνές των θαμμένων ζωντανών, που μετά σταματούσαν και είχαμε αγωνία να τις ξανακούσουμε», ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενώ έγινε αναφορά και στη διάσωση της 20χρονης Αϊρίν. «Μας συγκλόνισε η πολύωρη και πολύπλοκη διάσωση της 20χρονης Αΐρίν τη δεύτερη ημέρα, της κοπέλας που ζήτησε ακόμα και να της κόψουμε το πόδι για να την απεγκλωβίσουμε. Στις 8 του μήνα, είχαμε εντοπίσει ζωντανό ένα 8χρονο αγοράκι, παράλληλα με την επιχείρηση διάσωσης του 6χρονου κοριτσιού, του δίναμε νερό και μας υπενθύμιζε ότι ήταν στο 10%, ότι δεν αντέχει άλλο…»

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqi7dbxq1u09)

Διαβάστε ακόμη »»» Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ