Ελλαδα

Κλειστά πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σήμερα λόγω 24ωρης απεργίας

Το νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο © ΚΑΡΛΗ ΙΣΜΗΝΗ/ EUROKNISSI

Κλειστά πέντε μουσεία της χώρας - Οι αποφάσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια μουσεία της χώρας λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων που διαμαρτύρεται για το σχέδιο νόμου, που τίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, δεν λειτουργούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στη ΓΣ αποφάσισε «την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ», καθώς, μεταξύ άλλων, «διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει προγραμματίσει για σήμερα συγκεντρώσεις, στις 11.30 π.μ. στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και στις 12.00 στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου.

Επιπλέον, ο ΣΕΑ έχει προκηρύξει δύο ακόμη κυλιόμενες απεργίες, την Τρίτη (14/02) και την Τετάρτη (15/02), με σκοπό τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων του ΚΑΣ.

«Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας των συνεδριάσεων του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία, οι ημερομηνίες των απεργιών θα μεταφερθούν αναλόγως», προσθέτει η ίδια ανακοίνωση.

Ο ΣΕΑ προκηρύσσει επίσης «πανελλαδική απεργία-αποχή από τη διεκπεραίωση αλληλογραφίας με τους πολίτες και από τα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονται με τα ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εκτός μισθοδοσίας προσωπικού), από τη Δευτέρα 20/2/2023, για την ικανοποίηση επιπλέον των οικονομικών μας αιτημάτων και της άμεσης πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού», ενώ θα προσφύγει, όπως αναφέρει, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στον νόμο για τα Μουσεία «με σκοπό την κατάργησή του. Μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, δεν αναγνωρίζουμε την ισχύ αυτού του νόμου», συμπληρώνει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Διαμαρτυρία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο για τα μουσεία

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, ιδρύονται πέντε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και συγκεκριμένα δύο με έδρα την Αθήνα, φέροντα τις επωνυμίες «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» και «Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο», αντίστοιχα, δύο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, φέροντα τις επωνυμίες «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης» και «Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού», αντίστοιχα, και ένα εδρεύον στην Κρήτη με την επωνυμία «Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου». Τα εν λόγω Ν.Π.Δ.Δ. αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες των ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών της γενικής διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της γενικής γραμματείας Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), των περ. α) έως ε) του άρθρου 28 του π.δ. 4/2018 (Α’ 7), οι οποίες, σήμερα, λειτουργούν ως διοικητικές δομές του ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, το νομοσχέδιο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των μουσείων, «στην ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των συγκεκριμένων δημόσιων μουσείων, καθώς και της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων και δράσεων τους στο πλαίσιο πάντα των δημόσιων πολιτικών, που χαράσσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και της αρχαιολογικής νομοθεσίας».

«Ο εκσυγχρονισμός δεν είναι μια φάση ή ένα στάδιο ανάπτυξης. Είναι μια διαρκής κοινωνική διεργασία. Προϋποθέτει ότι οι υπάρχουσες μορφές κοινωνικής οργάνωσης είναι και παραμένουν ανοιχτές, επιτρέπουν μεταβολές, προσαρμογές και διεύρυνση των ρυθμιστικών δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον πολιτισμό. Άποψη των οπαδών της οπισθοδρόμησης και της ήσσονος προσπάθειας στον πολιτισμό ήταν και παραμένει ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε εύκολους δρόμους ή να μην καταβάλλουμε προσπάθεια για ανάπτυξη ή αλλαγή, μένοντας επί της ουσίας στάσιμοι και αδρανείς. Σε αυτό άλλωστε αφορά και το σχόλιο ότι τολμάμε να αλλάξουμε τη μουσειακή πολιτική μετά από 150 χρόνια. Μετά από 150 χρόνια τολμούμε να κάνουμε αλλαγές. Σε άλλη περίπτωση θα επρόκειτο για μια αντίληψη που δεν συμβιβάζεται με τη σύγχρονη διεθνή και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν συμβιβάζεται με μας, και με την Ισχυρή Ελλάδα, που επιθυμούμε», τόνισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ