Ελλαδα

Μνήμες από τον μεγάλο χιονιά του 2002 στην Αττική

Πώς εξελίχθηκαν τα φαινόμενα εκείνες τις 5 ημέρες
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
  • UPD
  • Newsroom
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Η εκτίμηση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη για την πορεία των φαινομένων και οι μνήμες από τον χιονιά του 2002

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» με τις περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, αλλά και της Μαγνησίας να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του προειδοποιεί πως τίποτε δεν τελείωσε και πως η κακοκαιρία αυτή θα θυμίσει το 2002 για την Αττική.

Με αφορμή λοιπόν την προειδοποίηση του μετεωρολόγου για την εξέλιξη των φαινομένων, ας θυμηθούμε εκείνον τον μεγάλο χιονιά που έπληξε την Αττική

Ο χιονιάς του 2002 που έφτασε μέχρι και τις παραλίες της Αττικής

Στις 2 Ιανουαρίου του 2002 εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το οποίο προέβλεπε ισχυρό χιονιά κυρίως στα ηπειρωτικά της ανατολικής Ελλάδας, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Στις 3 Ιανουαρίου 2002 σταδιακά σημειώνονται βροχoπτώσεις στον νομό Αττικής εξαιτίας του περάσματος θερμού μετώπου. Ήδη λίγο πριν τα μεσάνυχτα η βροχή μετατρέπεται σε χιόνι στα βόρεια και υπερβόρεια προάστια και τμήματα του νομού και κυρίως σε περιοχές όπως Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Βριλήσσια και Μελίσσια.

Ξημερώματα πλέον και χιονίζει στο μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου πλην των νοτιότερων τμημάτων, όπου το χιόνι θα κάνει την εμφάνισή του με το πρώτο φως της ημέρας.

Μεγάλη έξαρση των χιονοπτώσεων παρατηρήθηκε από το απόγευμα στις 4/1 έως το πρωί 5/1. Στη συνέχεια ακολούθησε παύση των φαινομένων με διαστήματα ηλιοφάνειας, τα οποία επέτρεψαν λιώσιμο μέρους του χιονιού σε υψόμετρα κυρίως κάτω των 150-200 μέτρων.

Από το απόγευμα 5/1 έως και το ξημέρωμα 6/1 ακολουθεί ένα δεύτερο κύμα ισχυρών κατά περιόδους χιονοπτώσεων. Τέλος, ένα τρίτο μικρό σε διάρκεια αλλά ίσως το ισχυρότερο για κάποιες περιοχές κύμα σημειώνεται το απόγευμα στις 6/1, όπου αναφέρονται και ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη νιφάδων.

Σε περιοχές πάντως στα βόρεια προάστια ο καιρός ήταν πιο συμπαγής με πολύ λιγότερες παύσεις φαινομένων.

Ο σταθμός στην Ελευσίνα καταγράφει το διάστημα 4-8/1/2002 ελάχιστες θερμοκρασίες κοντά στους -1°C με -2°C. Παράλληλα, η μέγιστη θερμοκρασία, η οποία στις 3/1 έφτασε και τους 10°C φαίνεται να μην ξεπέρασε τους 1-3°C το τριήμερο 4-6/1/2002, για να επανέλθει στους 8-9°C στη συνέχεια.

Στο Ελληνικό η θερμοκρασία η οποία στις 3/1 έφτασε και τους 10°C υποχώρησε την επόμενη μέρα σε επίπεδα μεταξύ 2-3°C, για να καταγράψει το διήμερο 5-6/1 αρνητικές ελάχιστες μεταξύ -1°C και -2°C και μέγιστες όχι πάνω από 2°C.

Με πληροφορίες από northmeteo.gr