Ελλαδα

Πέθανε ο Φώτης Κρικζώνης, ο ιδιοκτήτης του μπαρ ρέστοραν «17»

Αρχικά βρισκόταν στην οδό Βουκουρεστίου και στη συνέχεια στην Αμερικής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
κρικζωνης_φωτης

Πέθανε ο Φώτης Κρικζώνης, ο ιδιοκτήτης του μπαρ ρέστοραν «17» 

Έφυγε από τη ζωή μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της αθηναϊκής διασκέδασης, ο ιδιοκτήτης και «ψυχή» του ιστορικού «17», Φώτης Κρικζώνης. Υπήρξε ο πιο διάσημος του είδους του στη χώρα μας, καθώς ήταν αυτός που έβαλε την υπογραφή του στα καλύτερα Dry Martini αλλά και σε μια σειρά κοκτέιλ που έμειναν στην ιστορία.

Η είδηση έγινε γνωστή μέσω της επίσημης σελίδας του «17» στο Facebook, όπου με μία ανάρτηση το ιστορικό μπαρ στο κέντρο της Αθήνας αποχαιρέτησε τον πιο παλιότερο Έλληνα μπάρμαν και ψυχή του «17».

Η ανάρτηση του «17»:

«Το «17» πενθεί καθώς έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο αγαπημένος μας Φώτης!

Ο Φώτης, ο πιο παλιός Έλληνας μπάρμαν, ήταν και θα είναι κάτι παραπάνω από ιδιοκτήτης του 17. Θα είναι για πάντα η ψυχή του!

Υπήρξε για όλους μας αληθινός πατέρας και μέντορας. Όσοι τον γνώρισαν ήταν πραγματικά τυχεροί. Ήταν ο πιο γενναιόδωρος φίλος που θα μπορούσε κανείς να έχει. Σε βοηθούσε και σε υποστήριζε στα δύσκολα και γιόρταζε μαζί σου τις χαρές σου κερνώντας ένα ουίσκι στο δικό του σπίτι, στο μπαρ του.

Έζησε μια γεμάτη ζωή με πολλή αγάπη και δουλειά, όπως ακριβώς την ονειρεύτηκε, παρόλο τις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεράσει.

Ο Φώτης όμως πάντα τα κατάφερνε με το πείσμα και την δύναμη της ψυχής του…

Μπαμπά, παππού και φίλε Φώτη θα σε έχουμε πάντα στην καρδιά μας.

Θα μας λείψεις!

Το τελευταίο ποτό:

Θα τον αποχαιρετίσουμε αυτή την Τετάρτη 8/12 στον Ιερό Ναό Παντοβασίλισσας στην Ραφήνα στις 12:00.

*Το ’17’ θα παραμείνει κλειστό στις 6, 7 & 8 Φεβρουαρίου.

Σας ευχαριστούμε πολύ».

Ποιος ήταν ο Φώτης Κρικζώνης

Ο Κρικζώνης είχε γεννηθεί στη Ρεντίνα Καρδίτσας και κατέβηκε στην Αθήνα αντιμετωπίζοντας συνθήκες απίστευτης φτώχειας εκείνη την εποχή.

Σκληρά εργαζόμενος όλη του τη ζωή, έμαθε την τέχνη του μπάρμαν και των κοκτέηλ και το 1957 άνοιξε το μπάρ στο νούμερο 17 της οδού Βουκουρεστίου το οποίο λειτουργούσε ως υπόγεια λέσχη μόνο για μέλη με το όνομα Αμφικτύων προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στους θαμώνες.

Γρήγορα το «17» πήρε διαστάσεις ιστορικού, σχεδόν μυθικού χώρου, ένας τόπος συνεύρεσης της αθηναϊκής σκηνής με τον Καρτάλη, τον Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Γεροκωστόπουλο, τον Αχιλλέα Χαιρέτη, τον Δημήτρη Ρεδιάδη, τον Σπύρο Παπαληγούρα. Στο μπαρ «17», ο Γιάννης Μαρής  έγραψε το περίφημο μυθιστόρημα «Το κορίτσι του 17», το οποίο έκανε μεγάλη επιτυχία. Αργότερα θα αποσπούσε βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η Αθηναϊκή βραδινή ζωή περιλάμβανε κυρίως κόσμο που προέρχονταν από το εξωτερικό, bon viveurs με εισοδήματα και καλλιτέχνες. 

«Τα μεγάλα ξενοδοχεία όπως το Grande Brettagne, King George και εστιατόρια, όπως ο Ζοναράς (Zonar’s) και ο Ορφανίδης αναγνώρισαν την προσπάθειά μας στέλνοντας πελάτες τους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Ορφανίδη, είχε δύο barmen τον μεγάλο Μήτσο και τον μικρό Μήτσο, όλοι θυμούνται αυτό το μπακάλικο. Είχε ξεκινήσει πουλώντας όσπρια και δεν ήταν λίγοι αυτοί που κάθονταν πάνω στα τσουβάλια για να παραγγείλουν ρετσίνα και μεζέ. Η μπύρα δεν είχε έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Μόλις ήρθε η μπύρα, όλοι συναγωνίζονταν μεταξύ τους ποιος θα παρασκευάσει την καλύτερη. Φιξ, Κλωναρίδης, Μάνος… όμως συνήθως τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά και έτσι τότε επικράτησε ο Φιξ» είχε πει σε συνέντευξη του. 

Το νέο «17», που λειτουργεί εδώ και χρόνια στην οδό Αμερικής, ο Φώτης Κρικζώνης έχει κατορθώσει να δημιουργήσει έναν άλλο χώρο αθηναϊκής κοινωνικότητας, όπου κυριαρχούν οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί. 

Στο βιβλίο του «Η Τέχνη του Κοκτέιλ» από τις εκδόσεις Καστανιώτη καταγράφονται περίπου 1.300 συνταγές cocktails με τις επεξηγήσεις και την εμπειρία του διάσημου έλληνα barman, καθώς επίσης τα μέτρα, οι βάσεις (κρασί, τζιν, ουίσκι, ρούμι), το λεξιλόγιο και ιδέες για cocktail party. Ιδιαίτερα αποσπάσματα του βιβλίου περιλαμβάνουν την παρασκευή Bloody Mary του Ερνεστ Χέμινγουέι και το Martini του Tζέιμς Μποντ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ