Ελλαδα

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Έρχεται ένταση των φαινομένων - Συστάσεις και μέτρα

Τι ισχύει για Δημόσιο, εμπορικά καταστήματα και σχολεία

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Εντείνονται τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Σύσταση για προσέλευση στην εργασία μετά τις 10 το πρωί

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η μεγαλύτερη ένταση των καιρικών φαινομένων ιδιαίτερα στην Αττική, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Μάλιστα, σε ενημέρωση αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός απηύθυνε ισχυρή σύσταση να υπάρξει δυνατότητα στους εργαζόμενους των οποίων απαιτείται η φυσική παρουσία, να προσέλθουν στις εργασίες τους μετά τις δέκα το πρωί, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (06/02) αναμένεται έξαρση των φαινομένων με ισχυρές χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό.

Να σημειωθεί ότι με τηλεργασία θα εργαστούν αύριο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία και στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, κλειστά θα είναι τη Δευτέρα και την Τρίτη όλα τα δικαστήρια της Περιφέρειας Αττικής (Αθηνών- Πειραιώς), όπως επίσης και των Περιφερειακων Ενοτήτων Βοιωτίας (Θήβών- Λειβαδιάς), Εύβοιας (Χαλκίδας) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Όσον αφορά στην Αττική, δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα οι λαϊκές αγορές σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Παράλληλα, αναβάλλονται οι αυριανές εξετάσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια της Αττικής, με απόφαση των πρυτανικών αρχών.

Ακόμη, ο κ. Αρτοποιός τόνισε την ανάγκη «για δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, για διαρκή ενημέρωση σχετικά με τη βατότητα του οδικού δικτύου και τις μετεωρολογικές προβλέψεις καθώς και για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αυτοπροστασίας που είναι ήδη αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Η εξέλιξη των επικίνδυνων φαινομένων θα παρακολουθείται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας με τη συνεργασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της επιστημονικής ομάδας μετεωρολόγων», κατέληξε.

Κλειστά τα καταστήματα στη βόρεια Αττική

Κλειστά θα είναι αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, τα καταστήματα στη βόρεια και βορειοανατολική Αττική λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης το μεσημέρι της Κυριακής.

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier στις ίδιες περιοχές.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα

  • Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία στην Αττική, με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.
  • Δεν θα λειτουργήσουν επίσης οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της Αττικής και του Πειραιά.
  • Δεν θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία στην Εύβοια και τη Φθιώτιδα τη Δευτέρα, ενδεχομένως και την Τρίτη.
  • Στην Αχαΐα, θα είναι κλειστά τα σχολεία στον δήμο Καλαβρύτων.
  • Στη Λέσβο, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία του δήμου Μυτιλήνης και του δήμου Δυτικής Λέσβου.
  • Στην Κρήτη, κλειστά θα είναι τα σχολεία στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου Χανίων, καθώς επίσης και στον Δήμο Ανωγείων Ρεθύμνου.
  • Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία στον Δήμο Εορδαίας, στην Πτολεμαΐδα.
  • Στις Πρέσπες, θα είναι κλειστά τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά.
  • Μαγνησία/Βόλος: Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στους Δήμους Βόλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού.
  • Στον Δήμο Άργους Μυκηνών, κλειστές θα είναι οι εξής σχολικές μονάδες: Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Σκοτεινής, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Λιμνών
  • Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Λυρκείας, Μουσικό και Καλλιτεχνικό Σχολείο Προσύμνης.
  • Στο Ναύπλιο, τα σχολεία θα είναι κλειστά μόνο στην Τοπική Κοινότητα Αραχναίου.
  • Στην Καστοριά, τα σχολεία θα ανοίξουν αργότερα, συγκεκριμένα στις 09:15.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Σε ισχύ η απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, ενώ οι άνεμοι φθάνουν κατά τόπους στα πελάγη τα 9 μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Καβάλα-Πρίνου Θάσου, Βόλος - Σποράδες, Αρκίτσα - Αιδηψός και Αγ.Μαρίνα - Νέα Στύρα.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.