Ελλαδα

Φοιτήτρια του ΑΠΘ κατήγγειλε στα social media παρενόχληση στις ντουζιέρες της εστίας

Τι απαντά ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΑΠΘ
© ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΑΠΘ: Η ανώνυμη καταγγελία στα social media για παρενόχληση φοιτήτριας στις ντουζιέρες της εστίας

Η ανώνυμη καταγγελία κοπέλας σε σελίδα του Facebook για τη σεξουαλική παρενόχληση που φέρεται να δέχθηκε στις κοινόχρηστες ντουζιέρες των φοιτητικών εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει την αντίδραση φοιτητών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες φύλαξης και ασφάλειας στην εστία του ΑΠΘ.  

Η καταγγέλλουσα περιγράφει ότι πριν από λίγες ημέρες, στην Α’ εστία του ΑΠΘ, και ενώ πήγαινε στα κοινόχρηστα μπάνια για να κάνει ντουζ, την ακολούθησαν στον διάδρομο τρία άτομα, ηλικίας περίπου 25 έως 30 ετών. Μπήκε στο μπάνιο και κλείδωσε την πόρτα. Τα άτομα που την ακολουθούσαν άρχισαν να χτυπούν την πόρτα. Κάποιος από αυτούς της είπε «θα περάσεις καλά, θα σου αρέσει».

Η καταγγέλλουσα αναφέρει πως ούρλιαξε προκειμένου να ζητήσει βοήθεια, όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση, αφού ήταν ξημερώματα. Η καταγγέλλουσα ανέφερε ότι μετά από λίγα λεπτά οι δράστες έφυγαν, λέγοντάς της: «θα ξανασυναντηθούμε».

Ολόκληρη η ανώνυμη καταγγελία

«Καλησπέρα σε ολ@. Μετά από αρκετή σκέψη αποφάσισα να μοιραστώ το χθεσινό βίωμα μου στην εστία. Μένω στην Α εστία (για προφανείς λόγους δεν θα πω τον όροφο) αλλά στον όροφό μου συχνά κάνουν βόλτες άτομα άσχετα που χτυπάνε πόρτες και κλέβουν. Χθες γύρω στις 2 που γύρισα από τη δουλειά και πήγα να κάνω μπάνιο, τρία άτομα γύρω στα 25-30 με ακολούθησαν στα μπάνια του διαδρόμου μου. Εγώ κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά ώσπου άρχισαν να χτυπάνε την πόρτα και να την τραβάνε να ανοίξει (ευτυχώς πρόλαβα και κλείδωσα). Στη συνέχεια φώναζαν διάφορους σεξιστικούς χαρακτηρισμούς και μου έλεγαν να ανοίξω λέγοντας μου "θα περάσεις καλά, θα σου αρέσει". Εγώ ούρλιαξα σε βοήθεια αλλά λόγω ώρας μάλλον δεν υπήρξε ανταπόκριση. Μετά από 10 λεπτά που προσπαθούσαν να μπουν και ενώ εγώ είχα παγώσει και ήμουν αδύναμη να αντιδράσω αποφάσισαν να φύγουν λέγοντας μου ότι “θα ξανασυνταθούμε”. Πρώτη φορά ένιωσα τέτοιον τρόμο στη ζωή μου και ειλικρινά δεν ξέρω τι να κάνω. Σε φίλη μου που είχε ένα παρόμοιο περιστατικό πιο παλιά, οι φύλακες τη συμβούλεψαν να κάνει μπάνιο μεσημεριανές ώρες. Έχω φτάσει να φοβάμαι να βγω από το δωμάτιο να πλύνω τα χέρια μου με αυτούς που κυκλοφορούν στον διάδρομο. Συγγνώμη για το σεντόνι αλλά ήθελα να το μοιραστώ»

Φοιτήτρια του ΑΠΘ κατήγγειλε στα social media παρενόχληση στις ντουζιέρες της εστίας

Τι απαντά το ΑΠΘ για την ανώνυμη καταγγελία

«Από τη στιγμή που είναι μία ανώνυμη καταγγελία, μπορεί και να μην ισχύει» δήλωσε στο thestival.gr ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ και πρόεδρος των Φοιτητικών Εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Κωβαίος. Ο ίδιος σημείωσε πως μόλις ενημερώθηκε για την καταγγελία επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της εταιρείας φύλαξης των φοιτητικών εστιών, καθώς και με τους ίδιους τους φύλακες, οι οποίοι δήλωσαν άγνοια για το περιστατικό. «Ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να γίνει και σε ένα πολύ καλό ξενοδοχείο. Άρα δεν μπορώ να αποκλείσω ότι έγινε κάτι τέτοιο και στις εστίες, αλλά δεν μπορώ και να το επιβεβαιώσω γιατί δεν μου είπαν κάτι σχετικό οι φύλακες. Τους είπα να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στα άτομα που εισέρχονται στις εστίες, ασχέτως της καταγγελίας» πρόσθεσε ο αντιπρύτανης και συμπλήρωσε πως «λόγω του μεγέθους του κτιρίου των εστιών, ο έλεγχός τους μπορεί να είναι πλημμελής».

Με αφορμή την εν λόγω καταγγελία, ο κ. Κωβαίος μίλησε στο thestival.gr για την πλατφόρμα επικοινωνίας των τροφίμων με την πρυτανεία, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φοιτητές σε περίπτωση που αισθανθούν ότι κινδυνεύουν. «Μπορώ να μιλήσω άμεσα με 1.280 φοιτητές, μπορεί να στέλνει ο καθένας ανά πάσα στιγμή ένα μήνυμα». Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι τρόφιμοι των εστιών έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν και σε συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνων, καθώς υπάρχει τηλέφωνο στην είσοδο του κτιρίου, εκεί όπου βρίσκεται ο φύλακας.

Με αφορμή την ανώνυμη καταγγελία στα social media, μέλη του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ το πρωί της Τετάρτης (01.02), ζητώντας καλύτερη φύλαξη των φοιτητικών εστιών και επισκευή των κτιριακών υποδομών, με έκτακτο κονδύλι από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επιπλέον, μέλη του ΣΟΦΕΘ κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα στον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, στο οποίο απαιτούν επισκευή των χαλασμένων πορτών, την ύπαρξη επαρκή φωτισμού, ξεχωριστά μπάνια και αύξηση κρατικής χρηματοδότησης για τις φοιτητικές εστίες.

Με πληροφορίες από thestival.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ