Ελλαδα

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Μάριο - Μιχαήλ Τουρούτσικα (εικόνες)

«Είσαι ο γιος που κάθε μάνα θα ήθελε», είπε στον επικήδειο η μητέρα του

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας - Κηδεία
© Menelaos Myrillas / SOOC

Κηδεία - Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας: Το τελευταίο αντίο με τιμές για τον νεκρό πιλότο του F-4 Phantom - Συντετριμμένη η οικογένειά του

Αυτήν την ώρα, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι λένε το «τελευταίο αντίο» στον 29χρονο Μάριο - Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασε τη ζωή του κατά τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ανδραβίδα. Με τιμές Αντιπτέραρχου και την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, η κηδεία του νεαρού πιλότου τελείται στον ιερό ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως. 

Νωρίς στην εκκλησία έφτασε η οικογένεια του πιλότου. Συντετριμμένοι ο πατέρας, τα αδέλφια και η μητέρα του που έφτασε στην εκκλησία κρατώντας μία φωτογραφία του γιου της στα χέρια. Στον επικήδειο, η μητέρα του Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα, χωρίς να μπορέσει να συγκρατήσει τα δάκρυά της, είπε: «Ήσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα. Πέθανες υπέρ πατρίδος, Αθάνατος». Λίγο νωρίτερα, στον δικό του επικήδειο, ο πατέρας του 29χρονου συγκυβερνήτη του μοιραίου F-4 είπε: «Δεν ξέρως πώς ένας κυνικός σαν εμένα γέννησε έναν τέτοιο άνθρωπο. Ο Μάριος είχε καταφέρει να εκμηδενίσει το φόβο από το λεξιλόγιο του, υπήρχε μόνο το εσείς. Ελπίζω η πατρίδα να τον μνημονεύει». 

Κηδεία Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα - Οι γονείς του στην εξόδιο ακολουθία
© Menelaos Myrillas / SOOC
Κηδεία Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα
© Menelaos Myrillas / SOOC
Κηδεία Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα: Άγημα έξω από τον ιερό ναό
© Menelaos Myrillas / SOOC
Κηδεία Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα
© Menelaos Myrillas / SOOC
Κηδεία Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα - Οι γονείς του 29χρονου πιλότου
© Menelaos Myrillas / SOOC

Στην κηδεία παρίσταται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο Αγίου Ιωάννη Πικερνίου.

Κηδεία Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα - Το φέρετρό του σκεπασμένο με την ελληνική σημαία
Κηδεία Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα - Το φέρετρό του σκεπασμένο με την ελληνική σημαία © Menelaos Myrillas / SOOC
Κηδεία Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο αντίο
Κηδεία Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο αντίο © Menelaos Myrillas / SOOC
Κηδεία Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα - H ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο τελευταίο αντίο
Κηδεία Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα - H ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο τελευταίο αντίο © Menelaos Myrillas / SOOC
Κηδεία Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα - Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο τελευταίο αντίο
Κηδεία Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα - Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο τελευταίο αντίο© Menelaos Myrillas / SOOC

Αύριο, Παρασκευή θα γίνει η κηδεία του 31χρονου σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη στο Νευροκόπι.

Με τον βαθμό του Αντιπτέραρχου τιμώνται οι δύο νεκροί πιλότοι του F-4 Phantom

Με τον βαθμό του Αντιπτέραρχου θα τιμηθούν ο 31χρονος Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο 29χρονος Υποσμηναγός Μάριος - Μιχαήλ Τουρούτσικας που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα (30.1) κατά τη συντριβή του F-4 Phantom ανοιχτά της Ανδραβίδας.

Μετά από εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) σε έκτακτη –διά περιφοράς– συνεδρίασή του αποφάσισε την προαγωγή του 31χρονου Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του 29χρονου Υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα στον τιμητικό βαθμό του Αντιπτέραρχου. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υπέγραψε αργά το απόγευμα τη σχετική απόφαση, η οποία εν συνεχεία υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σήμερα αναμένεται η υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα επικυρώνει και τυπικά την τιμητική προαγωγή. Οι δύο νεκροί πιλότοι στις κηδείες τους αναμένεται να προσφωνηθούν με τον βαθμό του Αντιπτέραρχου. Η απόφαση να τους απονεμηθεί ο μέγιστος βαθμός δείχνει και την έμπρακτη αναγνώριση της υπηρεσίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ οι οικογένειές τους θα λάβουν όλα τα προβλεπόμενα σαν να αποστρατεύονταν ως Αντιπτέραρχοι εν ζωή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ