Ελλαδα

Πορεία μνήμης με κεριά για τον Άλκη Καμπανό στη Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώθηκαν φίλαθλοι όλων των ομάδων

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Θεσσαλονίκη: Πορεία μνήμης για τον  Άλκη Καμπανό

Δεκαεννέα κίτρινους πανσέδες στο σημείο δολοφονίας του Άλκη Καμπανού τοποθέτησαν νωρίτερα πολίτες θέλοντας να τιμήσουν την μνήμη του 19χρονου που δολοφονήθηκε από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 στην οδό Θ. Γαζή στην περιοχή της Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη.

Πολίτες όλων των ηλικιών, φίλοι του Άρη και αθλητικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στην οδό Θ. Γαζή (πλέον οδό Άλκη Καμπανού) κρατώντας αναμμένα κεράκια και αφήνοντας λουλούδια και μηνύματα στο σημείο της τραγωδίας. Ο χρόνος μοιάζει να «πάγωσε» την 1η Φεβρουαρίου του 2022, όταν ο αδικοχαμένος Άλκης φώναζε «μη με χτυπάτε άλλο» και οι κατηγορούμενοι συνέχισαν μέχρι να τον θανάσιμο τραυματισμό του.

ΣΙΩΠΗΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
[358910] ΣΙΩΠΗΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
[358910] ΣΙΩΠΗΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Από πλευράς του επίσημου ποδοσφαιρικού Άρη παρόντες ήταν οι ποδοσφαιριστές Χουλιάν Κουέστα, Γιακούμπ Μπράμπετς και Βλαντιμίρ Νταρίντα, αλλά και ο Τόλης Τερζής, άμεσος συνεργάτης του Άλαν Πάρντιου. Το «παρών» στο σημείο της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού έδωσε και ο Άγγελος Χαριστέας.

Οι διοργανωτές της πορείας ήθελαν αυτή να είναι «πολύχρωμη», δηλαδή να συμμετέχουν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποστηρικτές άλλων ομάδων -πλην Άρη. Έτσι, έκαναν την εμφάνισή τους κυρίως παιδιά με φανέλες του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού και άλλων συλλόγων.

Δίκη Άλκη Καμπανού: Τι ισχυρίστηκαν οι 12 κατηγορούμενοι

Προ ημέρων έλαβαν χώρα τοποθετήσεις των 12 κατηγορουμένων, οι οποίοι, όταν κλήθηκαν να αναπτύξουν σύντομα τη θέση τους, αρνήθηκαν όσα τους καταλογίζει το κατηγορητήριο. Ο βασικός ισχυρισμός τους σε ό,τι αφορά την περίπτωση του αδικοχαμένου πρωτοετή φοιτητή Άλκη Καμπανού συνοψίζεται στο ότι κανείς εξ αυτών δεν τον χτύπησε, ούτε καν τον ακούμπησε, παρότι άπαντες παραδέχονται ότι ήταν παρόντες στο αιματηρό επεισόδιο.

Την ίδια στάση τηρούν και σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που συνδέονται με τους τραυματισμούς των δύο νεαρών φίλων του 19χρονου, και μόνο ένας εκ των κατηγορούμενων αποδέχεται ότι χτύπησε έναν εξ αυτών. Στις τοποθετήσεις τους άπαντες εξέφρασαν τη λύπη τους για το θανατηφόρο συμβάν και κάποιοι τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του 19χρονου.

Φορώντας μαύρες προστατευτικές μάσκες και έχοντας σκυμμένα τα κεφάλια τους, παρακολούθησαν νωρίτερα την εισαγγελέα να διαβάζει τις εις βάρος τους αποδοθείσες κατηγορίες περί ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένης και σε απόπειρα, από κοινού. Ένας εξ αυτών κατηγορείται επιπλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο νεαρό που τραυματίστηκε, ενώ οι υπόλοιποι 11 για την περίπτωση αυτή διώκονται ως απλοί συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη. Περαιτέρω, άπαντες διώκονται για επίθεση με οπαδικά κίνητρα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ανθρώπων, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις που προβλέπει ο Αθλητικός Νόμος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Την επέκταση των κατηγοριών και για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης κατοχής όπλων, ζήτησε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής υποβάλλοντας προφορικά μήνυση σε βάρος των κατηγορουμένων. Προς τον σκοπό αυτό ζήτησε μετά το πέρας της δίκης να διαβιβαστούν τα πρακτικά στον αρμόδιο εισαγγελέα ώστε να διερευνηθούν οι παραπάνω πράξεις.

Ένταση επικράτησε μεταξύ του συνηγόρου πολιτικής αγωγής (σ.σ. παρίσταται για λογαριασμό της οικογένειας του Άλκη και των δύο φίλων) και των δικηγόρων της υπεράσπισης, όταν ο πρώτος, λαμβάνοντας τον λόγο από το Δικαστήριο, τοποθετήθηκε με μακροσκελή του δήλωση επί των κατηγοριών καθώς και για τον ρόλο καθενός εκ των κατηγορουμένων στη διάπραξη του εγκλήματος. Οι συνήγοροι της υπεράσπισης υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται δικονομικά στο παρόν στάδιο της δίκης, ενώ η προεδρεύουσα του Δικαστηρίου διέκοψε για λίγη ώρα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Από την πλευρά τους, οι υπερασπιστές (σ.σ. αριθμούν πλέον τους 25 καθώς καθένας εκ των κατηγορουμένων εκπροσωπείται από δύο, ακόμη και τρεις δικηγόρους), ανέπτυξαν τους δικούς τους ισχυρισμούς, ενώ από μερίδα αυτών διατυπώθηκε αίτημα να προβληθούν στην πορεία της διαδικασίας, μέσω προτζέκτορα, βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στην περιοχή του συμβάντος, προκειμένου να καταδειχθούν τόσο η θέση όσο και η πορεία καθενός εξ αυτών, σε μία προσπάθεια να απομειώσουν τη συμμετοχή τους στο έγκλημα.