Ελλαδα

Ταρακουνήθηκε η Λέσβος - 4,8 Ρίχτερ ο νέος σεισμός στη Μυτιλήνη

Έντρομοι οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σεισμός τώρα στη Λέσβο - Η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ - Στα 13 χλμ. το εστιακό βάθος - Ο χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού στη Μυτιλήνη

Σεισμός τώρα σημειώθηκε στη Λέσβο. Ο νέος σεισμός στη Μυτιλήνη είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εντοπίζεται 5 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά από την οικισμό Μήθυμνα στη Λέσβο.

Το βάθος σεισμού μετρήθηκε στα 13 χλμ. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 09:38 το πρωί της Τρίτης (10/1).

Ο νέος σεισμός στη Λέσβο έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί. Κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους. Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι έπεσαν βράχοι.

Την εκτίμηση ότι πιθανότατα είναι μετασεισμός ο σημερινός σεισμός 4,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ στη Λέσβο έκανε, με δηλωσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Άκης Τσελέντης. Εμφανίστηκε, πάντως, επιφυλακτικός, τονίζοντας: «Δεν έχουμε συλλέξει ακόμη όλα τα δεδομένα και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα».

Και υπενθύμισε: «Υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει ολόκληρο το νησί και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί».

Χάρτης με το επίκεντρο του νέου σεισμού στη Λέσβο © gein.noa

Φόβοι ότι ο κύριος σεισμός δεν έχει γίνει ακόμη στη Λέσβο

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης, μιλώντας για τους πρόσφατους σεισμούς στη Λέσβο, είχε δηλώσει ένα 24ωρο νωρίτερα: «Άκουσα κάποιους να λένε ότι έχουμε τελειώσει 100%. Στη σεισμολογία και στα ρήγματα δύο μέρες μετά από έναν σεισμό δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει τέλος. Το φαινόμενο δεν έχει λήξει. Υπάρχει πλούσια σεισμική ακολουθία. Θα έχουμε σίγουρα ισχυρούς μετασεισμούς. Οι πιθανότητες θα είναι 100% αν μαζέψουμε παραπάνω δεδομένα για κύριο σεισμό».

Παράλληλα, είχε εκφράσει την ανησυχία του για την παλαιότητα των κατοικιών στη Λέσβο, καλώντας τους κατοίκους να τηρούν τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σεισμών.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι από τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις της 7ης Ιανουαρίου 9 σπίτια στην περιοχή του Μολύβου (σε σύνολο 46) παρουσίασαν προβλήματα και χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» (σ.σ. χρειάζονται επισκευές), την ώρα που οι αυτοψίες από τα κλιμάκια συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι δύο συνεργεία των μηχανικών του Δήμου Δυτικής Λέσβου συνεχίζουν τους ελέγχους σε σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια.