Ελλαδα

Άκης Τσελέντης: Το σενάριο να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα το 2023 (βίντεο)

Οι τρεις περιοχές που χρειάζονται προσοχή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός 6 Ρίχτερ το 2023 στην Ελλάδα αποτελεί υπαρκτό σενάριο, σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη
Σεισμός 6 Ρίχτερ το 2023 στην Ελλάδα αποτελεί υπαρκτό σενάριο, σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη © EUROKINISSI

Σεισμός στην Ελλάδα το 2023 με μέγεθος 6 Ρίχτερ και πάνω - Τι απαντά ο Άκης Τσελέντης για το συγκεκριμένο σενάριο

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα το 2023. Ο Άκης Τσελέντης τοποθετήθηκε επί του θέματος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ σήμερα Δευτέρα (9/1) στον απόηχο των σεισμικών δονήσεων στη Λέσβο και τη σεισμικής ακολουθίας στην Κρήτη.

Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης δήλωσε: «Στην Ελλάδα υπάρχει πιθανότητα να γίνει στη θάλασσα, στην ξηρά η πιθανότητα είναι μικρή».

Και ξεκαθάρισε: «Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά. Οφείλουμε να το έχουμε υπόψη μας». Έσπευσε, πάντως, να επαναλάβει ότι «τα σπίτια στην Ελλάδα είναι πολύ καλά χτισμένα. Οι μηχανικοί είναι πολύ καλοί. Δεν βλέπω λόγο να ανησυχούμε».

Η Δυτική Αττική στις τρεις περιοχές που χρειάζονται προσοχή για σεισμό

Σχετικά με τις περιοχές που πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο για πιθανούς μεγάλους σεισμούς, ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε:

  1. Στο Κεντρικό Ιόνιο,
  2. στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού και
  3. στα δυτικά προάστια της Αθήνας.

Σχετικά με τον σεισμό στη θαλάσσια περιοχή Νεάπολης Λασιθίου (4,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης) ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σημείωσε: «Είναι μια περιοχή που εδώ και 15 ημέρες έχει ενεργοποιηθεί. Δίνει γεγονότα από 2 έως 4 Ρίχτερ. Δεν προβληματίζει πολύ, είναι στον υποθαλάσσιο χώρο. Μικρή επίδραση στον αστικό ιστό. Επειδή είναι κοντά το ρήγμα της Ιεράπετρας το κοιτάμε με κάποιο ενδιαφέρον αλλά πιθανό είναι το φαινόμενο να ολοκληρωθεί. Η απόσταση είναι μεγάλη και τα φαινόμενα μικρά. Οφείλουμε σαν επιστήμονες να το κοιτάμε».

Α.Τσελέντης για πιθανό σεισμό 6 ρίχτερ το 2023:«Αν γίνει στη θάλασσα δεν θα έχουμε κανένα θέμα»|ΕΡΤ

Προβληματισμός για τα παλιά σπίτια στη Λέσβο

Για τη γη που δεν σταματά να τρέμει στη Λέσβο, ο σεισμολόγος δήλωσε: «Άκουσα κάποιους να λένε ότι έχουμε τελειώσει 100%. Στη σεισμολογία και στα ρήγματα δύο μέρες μετά από έναν σεισμό δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει τέλος. Το φαινόμενο δεν έχει λήξει. Υπάρχει πλούσια σεισμική ακολουθία. Θα έχουμε σίγουρα ισχυρούς μετασεισμούς. Οι πιθανότητες θα είναι 100% αν μαζέψουμε παραπάνω δεδομένα για κύριο σεισμό».

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι λόγω της παλαιότητας των σπιτιών, οι κάτοικοι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να μην επαναληφθούν τα τραγικά γεγονότα με τον σεισμό στη Σάμο τον Οκτώβριο του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δεν απέκλεισε έναν «σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα το 2023».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ