Ελλαδα

Νέες οδηγίες για τα αντιικά φάρμακα και διεύρυνση της λίστας των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων

Οι πληροφορίες της Αthens Voice για τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φαρμακείο-Φαρμακοποιός
Φαρμακείο-Φαρμακοποιός © Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Φάρμακα: Νέες οδηγίες για τα αντιικά και διεύρυνση της λίστας των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων - Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Υγείας

Η ανάγκη για έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων και η αξιοποίηση από την επιστημονική κοινότητα όλων των νέων θεραπειών για τον νέο κορωνοϊό, ήταν τα θέματα τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Πατούληςμε τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΣΦΕΕ, της ΠΕΦ, του ΕΟΔΥ και των Επιστημονικών Ενώσεων.

Παρέμβαση έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επεσήμανε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του ΙΣΑ για την υποχρεωτική χορήγηση όλων των φαρμάκων με ιατρική συνταγή, κατά την ορθή επιστημονική πρακτική. Επίσης όπως είπε εξετάζεται το αίτημα, για επαναξιολόγηση των φαρμάκων που βρίσκονται στη λίστα των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

Τι θα γίνει με τα ΜΥΣΥΦΑ

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της ATHENS VOICE, κατά τη διαδικασία της αύξησης των τιμών για τα πολύ φθηνά φάρμακα, ο Θάνος Πλεύρης μελετά το ενδεχόμενο ορισμένα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) να λάβουν τιμές υψηλότερες κατά τι, σε σχέση με εκείνες τις τιμές που είχαν τα ίδια σκευάσματα κατά την έξοδό τους από τη θετική λίστα των υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων και αποζημιούμενων από την κοινωνική ασφάλιση φαρμακευτικών σκευασμάτων, και, έτσι, να επανενταχθούν στη θετική λίστα και να φύγουν από τη λίστα των ΜΥΣΥΦΑ. Θα πρόκειται για μία κίνηση, η οποία θα προσμετρηθεί υπέρ των ασφαλισμένων της χώρας μας, καθώς, τότε, τη χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων θα καλύπτει οικονομικά σε μεγάλο βαθμό η κοινωνική ασφάλιση, ενώ οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν μικρότερο χρηματικό ποσό από την τσέπη τους ως οικονομική συμμετοχή στην προμήθεια των φαρμάκων τους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, αναφέρθηκε στο επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο αναμένεται περαιτέρω έξαρση του κορωνοϊού, της γρίπης που έχει επιθετική συνδρομή φέτος και άλλων ιώσεων και κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να είναι σε εγρήγορση.

«Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται εγκαίρως στον θεράποντα ιατρό για να προλάβουν τυχόν επιπλοκές και να ακολουθούν τις συστάσεις του. Επίσης οι γιατροί να ακολουθούν τις οδηγίες των Επιστημονικών Εταιριών και να αξιοποιούν τα νέα όπλα της επιστήμης», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά. Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση. Από την πλευρά του, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ κ. Βασίλης Πενταφράγκας χαρακτήρισε το πρόβλημα διαχρονικό και διαβεβαίωσε ότι για  τους επόμενους μήνες, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμεύσει πρώτες ύλες, για να διασφαλίσει την επάρκεια στην αγορά.

Οι συστάσεις

Στη συνέχεια, ο Α' Αντιπροέδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής αναφέρθηκε στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε την ανάγκη, ειδικά οι ηλικιωμένοι να κάνουν την αναμνηστική δόση για τον κορωνοιό. Στην ανάγκη διεύρυνσης της χρήσης των αντιικών φαρμάκων, αναφέρθηκαν οι καθηγητές κ. κ  Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελοπούλου, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες προβλέπουν ότι:

  • σε άτομα άνω των 60 ετών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομή, επιβάλλεται η χρήση των αντιικών φαρμάκων 
  • κάθε ασθενής άνω των 60 ετών ακόμα και χωρίς συνοσυρότητες έχει ένδειξη να πάρει το αντιικό φάρμακο για τον κορωνοϊό καθώς έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό, την εισαγωγή στο νοσοκομείο και μειώνει την πιθανότητα long covid

Ο καθηγητής και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κ. Γιώργος Χρούσος επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα παιδιά αυτή την περίοδο είναι ο συγκυτιακός ιός καθώς λόγω της πανδημίας πολλά παιδιά δεν έχουν ανοσοποιηθεί. Αναφορικά, με το αντιγριπικό εμβόλιο διευκρίνισε ότι είναι υποχρεωτικό για τα παιδιά έως ενός έτους και για τα υπόλοιπα παιδιά, σύμφωνα με τη σύσταση του γιατρού.

Σημαντικές παρεμβάσεις έκαναν επίσης οι κ.κ. Χρυσούλα Νικολάου, Τάσος Χατζής, Μιχάλης ΣαμάρκοςΆρτεμις ΤσίτσικαΝίκος ΚαυκάςΜαντώ ΛιάπικουΧρήστος ΤζιβανίδηςΛεωνίδας Μάντζος, Αναστάσιος Σπανός, Ανδρέας Πάγκαλης, Πάνος Ευσταθίου.

Εκ μέρους του Δ.Σ του ΙΣΑ συμμετείχαν οι κ.κ. Φ. Πατσουράκος (Α Αντιπρόεδρος), Σ. Τσούκαλος (Γ. Γραμματέας), Γ. Κεχρής (Ταμίας), Π. Λεονάρδου (Β Αντιπρόεδρος).

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.