Ελλαδα

Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα - Τι ισχύει με τις απουσίες και τη χρήση μάσκας

Επιστρέφουν οι μαθητές στις τάξεις

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σχολεία: Κανονικά θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα (09/01) - Τι θα γίνει με τις απουσίες - Οι διευκρινίσεις της Νίκης Κεραμέως

Την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους επιβεβαίωσε το πρωί του Σαββάτου η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, διευκρινίζοντας τους όρους με τους οποίους αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Πιο συγκεκριμένα η υπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του ΣΚΑΪ δήλωσε πως «τα σχολεία μας ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα», ενώ συμπλήρωσε ότι «τα παιδιά θα βρεθούν και πάλι στις τάξεις, οι εκπαιδευτικοί μας επίσης. Ανταποκρινόμενοι και στην αγωνία των γονιών για την εποχική γρίπη, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι 5 ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη. Η περίοδος εφαρμογής είναι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Να μην ανησυχούν οι οικογένειες, αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα».

Στην ερώτηση αν τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα, η υπουργός Παιδείας απάντησε: «Εάν κάποιο παιδί θέλει να φοράει μάσκα, είναι δικαίωμά του. Δεν υπάρχει όμως καμία συζήτηση για μάσκα ούτε με το Υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών».

Για την ομαλή επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας. «Πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων. Είμαστε πανέτοιμοι. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, τη Δευτέρα», επισήμανε ο Αλέξανδρος Κόπτσης στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Λειτουργούμε πάντα μετά από γνωμοδοτήσεις της επιτροπής των ειδικών και απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Το μόνο που ισχύει αυτή τη στιγμή σχετικά με τη γρίπη είναι η υπουργική εγκύκλιος, η οποία εξεδόθη πριν από λίγες μέρες και η οποία καθορίζει πως με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε εργάσιμες ημέρες».

© EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τι ισχύει με τις απουσίες στα σχολεία - Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

Την καταχώριση, χωρίς την προσμέτρηση, των απουσιών έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, στην οποία παραπέμπει η εγκύκλιος, ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, προχωρά στην απόφαση να καταχωρούνται αλλά να μην προσμετρώνται οι εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Από το υπουργείο συστήνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.