Ελλαδα

Bloomberg: Ελλάδα και Βρετανία κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τι προβλέπει το σχέδιο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γλυπτά του Παρθενώνα: Συμφωνία ανταλλαγής μεταξύ Μουσείων επικαλείται το Bloomberg

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg. 

Όπως σημειώνει, η πιθανή συμφωνία θα αποτελέσει μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, η οποία θα δώσει τέλος στη διαμάχη για τα ιστορικά αντικείμενα που χρονολογείται από το 1800.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συμφωνία προβλέπει την αποστολή ενός τμήματος των Γλυπτών του Παρθενών στην Αθήνα εκ περιτροπής και για αρκετά χρόνια. Σε αντάλλαγμα, το μουσείο του Λονδίνου θα λάβει άλλα αντικείμενα ως «δάνειο» και επίσης η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι περίπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, είπαν οι πηγές του Bloomberg που δεν θέλουν να κατονομαστούν καθώς η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί ακόμη, σημειώνοντας, πάντως, ότι τα logistics της μετακίνησης των έργων είναι επίσης ιδιαίτερα περίπλοκη.

Ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε στο Bloomberg ότι η συμφωνία θα «λειτουργήσει στο πλαίσιο του νόμου» αναφορικά με μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας καθώς αυτή αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ιστορίας της ανθρωπότητας».

Το Parthenon Project, ένας φορέας με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Εντ Βέιζι, το οποίο συνεργάζεται με το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης για την εξεύρεση λύσης, είπε ότι μια λύση είναι «επιτέλους εφικτή».

Βρετανία: Ο Σούνακ απέκλεισε αλλαγή της νομοθεσίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τμήματα της συλλογής του, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στην Ελλάδα.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τροποποίηση της νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία ένα μουσείο μπορεί να διαθέσει αντικείμενα από τη συλλογή του μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, όπως ανέφερε, θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση για δανεισμό μέρους της συλλογής στην Ελλάδα.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει προτείνει  «μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα» για τα Γλυπτά αλλά, όπως τόνισε, κάτι τέτοιο θα εφαρμοζόταν στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου, προσθέτοντας μάλιστα ότι «δεν πρόκειται να κομματιάσουμε τη σπουδαία συλλογή μας καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία από το κοινό μας παρελθόν».

«Οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη μέριμνα και τη διαχείριση των συλλογών είναι υπόθεση του Βρετανικού Μουσείου και των trustees. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν νομικά στους trustees και το ζήτημα είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.

Τα γλυπτά - 17 φιγούρες και μέρος μιας ζωφόρου που διακοσμούσε τον 2.500 ετών ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη- αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν ο Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έκτοτε αποτέλεσαν αντικείμενο μακροχρόνιας διαμάχης για το πού έπρεπε να εκτεθούν.

Ανάλογη πρόταση είχε διατυπώσει πάντως στις αρχές του καλοκαιριού και ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, κάνοντας λόγο για δυνατότητα συμφωνίας διαμοιρασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία.