Ελλαδα

Καθηγητής Χημείας κατασκεύασε και χάρισε δύο λύρες στον Ψαραντώνη

Ο λυράρης είχε χάσει τις δικές του στην Ιταλία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ψαραντώνης με τον Νίκο Χανιωτάκη και τις λύρες ανά χείρας
© cretalive.gr

Ψαραντώνης: Ο καθηγητής Νίκος Χανιωτάκης και η δημιουργία λυρών που ενθουσίασαν τον κρητικό λυράρη

Δύο λύρες ειδικά κατασκευασμένες για τον Ψαραντώνη χάρισε ο καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Χανιωτάκης, με τα ονόματα «Η Τίγρη» και η δεύτερη «Ο Τίγρης του Ψαραντώνη». Η κίνηση αυτή του καθηγητή έρχεται μετά την είδηση ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ψαραντώνης έχασε τις λύρες του σε ταξίδι που είχε κάνει στην Ιταλία για συναυλία στην Procida. 

Όπως εξηγεί ο Νίκος Χανιωτάκης στο cretalive.gr, η πρώτη λύρα είναι 21 cm, έχει σκάφος ντόπια καρυδιά, καπάκι παλιό κέδρο Λιβάνου, ταστιέρα και χορδοδέτη έβενο. Η δεύτερη είναι 22 cm, σκάφος από μαύρη καρυδιά, καπάκι παλιό κέδρο Λιβάνου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην απόκριση των οργάνων ώστε να συμβαδίζουν με την τεχνοτροπία του Ψαραντώνη. 

Ο Ψαραντώνης παίζει με χαμόγελο τη νέα του λύρα
© cretalive.gr

Δύο λύρες δώρο για τον Ψαραντώνη: Τι λέει ο καθηγητής που τις κατασκεύασε

Ο καθηγητής Νίκος Χανιωτάκης περιέγραψε στο Cretalive πως άρχισε να κατασκευάζει μουσικά όργανα πριν από δέκα χρόνια. Όπως είπε, η μουσική του αρέσει, όταν ήταν μικρός δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να κάνει μαθήματα. Πριν από δέκα χρόνια, η αρχή έγινε όταν ήρθε η ώρα τα δικά του παιδιά να μάθουν μουσική. Ήθελε να είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθούν, όπως και έγινε. Ο ίδιος δε θεωρεί πως κάνει κάτι έξω από τα νερά του, όπως λέει, η δουλειά του στο Πανεπιστήμιο αφορά στην κατασκευή λεπτών συστημάτων, τα χέρια του «πιάνουν». Ένας φίλος του από την Ελβετία, του έστειλε δώρο ένα σετ εργαλείων για την κατασκευή οργάνων μουσικής. Έχει στείλει μουσικά όργανα δώρο σε φίλους του στην Αμερική, τη Γερμανία, ένα κατασκευάσει κλασική κιθάρα, τζουρά, μπουλγαρί, μαντολίνο. Του αρέσει να τα χαρίζει στους δικούς του ανθρώπους, συγγενείς, ως δώρα σε ξεχωριστές στιγμές, όπως την ορκωμοσία ενός ανιψιού του.

Ο Νίκος Χανιωτάκης δεν ακολουθεί μία κλασική κατασκευαστική γραμμή αλλά χρησιμοποιεί τις γνώσεις του από φυσική, ακουστική και χημεία. Ο ήχος των μουσικών του οργάνων είναι ξεχωριστός.

Ο Ψαραντώνης είχε παίξει με λύρα φίλου του και όταν έχασε τις δικές του ζήτησε από τον Νίκο Χανιωτάκη να του φτιάξει μία. Τελικά, του έκανε δώρο δύο, διαφορετικές μεταξύ τους. 

Ο Νίκος Χανιωτάκης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αξιοποίησης και διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τομέας του είναι η αναλυτικά χημεία, αναλύει χημικούς αισθητήρες και βιοαισθητήρες ενώ έχει συνεργαστεί με τη NASA, σε ρομποτικά συστήματα για τον Άρη.

Πηγή: Cretalive

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ